blog

5 knižních novinek, které byste neměli minout

Románová trilogie z chladného Islandu, debutový a autofikční román české básnířky, imaginativní svět, existenciální román z Muminího údolí a originální kronika Evropy od renesance do dvacátého století.

Tentokrát vám přinášíme velmi pestré knižní novinky z různých koutů světa, které byste rozhodně neměli minout. Pokud už je tedy nemáte doma. Dva z dnešních tipů jsou totiž nová vydání již rozebraných knih Jóna Kalmana Stefánssona a Tove Janssonové. To znamená, že jejich kvalita už byla ověřena mnoha (tisíci?) čtenáři a neměli byste si je teď nechat ujít ani vy. Nikdo neví, kdy a zda vůbec vyjdou příště! Další tři tipy jsou imaginativní svět Manuela Vilase, debutový román české básnířky Emmy Kausc a kronika Evropy ostřílené finské autorky Pirkko Saisio.


Ráj a peklo | Jón Kalman Stefánsson

Románová trilogie Ráj a peklo / Smutek andělů / Lidské srdce islandského spisovatele Jóna Kalmana Stefánssona není zrovna novinkou v klasickém smyslu slova, knihy u nás vycházely samostatně již v letech 2012 až 2017. Hvězda sympatického autora ale stoupá s každou jeho další knihou strmě vzhůru, bylo tak třeba trilogii oprášit, vydat v novém kabátku a rovnou dohromady. Možná už jste narazili na jedno z jeho novějších děl Letní světlo, a pak přijde noc, které bylo i zfilmované (doporučuji všem milovníkům severského humoru!).

Nechte se na více než 600 stranách vtáhnout do atmosféry jedné rybářské vesnice v zapadlém fjordu poblíž severního pólu, kde se vzduchem mísí vůně mořské soli a smrad rybiny. Muži se vydávají na moře, i když zuří nebezpečné sněhové bouře a mnozí z nich tiší strach, smutek a osamělost alkoholem. Navzdory drsnému rybářskému životu tu dvojice chlapců nachází spásu a krásu v literatuře. Ukáže se však, že i poezie může být někdy životu nebezpečná.


Narušení děje | Emma Kausc

Narušení děje je debutový román české básnířky Emmy Kausc, která umí o příbězích nejen barvitě vyprávět, ale také o nich přemýšlet. Podle ní se „život stá­vá pří­bě­hem, jen pokud jej máme komu vyprá­vět”. A vypravěčkou autofikčního románu je třiatřicetiletá Emma, která se s rodinou přestěhovala v dětství do Londýna, kde se pak ona i její matka cítily osamocené a neukotvené. Nyní se Emma snaží porozumět svým českým kořenům a vyrovnat se se smrtí své matky.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Románem prostupují témata jako feminismus, mezilidské vztahy nebo odcizení. Především pak motiv zmizení tu je ten hlavní, protože zatímco některé postavy se z příběhu prostě vytratí, Emmina partnerka Alyona zčistajasna zmizí. Najdete tu lásku ke knihám i psaní, příběhy plné šťastných momentů, ale i požárů.


Mezi námi | Manuel Vilas

Mezi námi španělského básníka a spisovatele Manuela Vilase je román zkoumající, co znamená být naživu a milovat. Irena se snaží vyrovnat se smrtí svého manžela Marcela velmi netypickým způsobem, při němž zjistí, že se s ním někde na pomezí reality a imaginativního světa může na okamžik znovu setkat. Dle Ireniných vzpomínek spolu měli výjimečný vztah, byli téměř nerozlučným párem. Takovým, který ve svém životě ani nepotřebuje nikoho jiného včetně přátel a rodiny. Touha po dalších setkáních s Marcelem ji však začíná postupně zmáhat a Irene se zaplétá do sítě přetékajících vášní a vlastních lží. Je to příběh, který vás bude ze začátku možná štvát, především dokonalostí vztahu Ireny a Marcela, ale postupně se to ve vás zlomí, kniha zrychlí tempo a vy začnete chápat, co tím chtěl autor říct. Vilas tu totiž zvládl  mistrně popsat lidskou psychiku, aniž by se pouštěl do nějakých hlubších rozborů.


Trýzeň | Pirkko Saisio

Pirkko Saisio je žena mnoha talentů: autorka prózy, divadelních her a filmových scénářů či herečka. U nás tuto finskou umělkyni můžeme znát jako autorku prvního dílu autobiografické trilogie z Helsinek Nejmenší společný násobek. V té předvedla svůj nedostižný pozorovací talent a v nově vydané knize Trýzeň se pak můžeme kochat její bujnou představivostí. Monumentální román je originální kronikou Evropy od renesance do dvacátého století. Touha lidí po zlatě je nenasytitelná v jakémkoliv století, hlavním hrdinou knihy a spojnicí rozmanitých osudů napříč Evropou různých epoch se tak stává zlatý šperk. Ten původně patřil kněžně Vasariové z Florencie a představuje strom poznání dobra a zla. Díky cestě klenotu z Florencie do Benátek, Vídně,  Krakova a přes carské Rusko a severní Evropu až na Solovecké ostrovy za sovětské éry poznáváme komplexní obraz lidských povah, které si jsou všude tak podobné.

Čtěte také  Divadelní adaptace našich oblíbených knih

Tatínek a moře | Tove Janssonová

Tove Janssonová, oblíbená finská autorka komiksů, spisovatelka a umělkyně, by letos oslavila 110. narozeniny. Mnozí ji znají především jako autorku příběhů o skřítcích muminech, kteří jsou oblíbení po celém světě. A to nejen mezi dětmi, mnohé komiksové stripy byly odrazem tehdejší doby a zračily se v nich události, které by děti těžko chápaly. Stejně tak knihy o Mumínkovi, které u nás vychází v novém vydání s redigovaným překladem, nejsou ideálními pohádkami na dobrou noc.

Především kniha Tatínek a moře je velmi netypickým příběhem z Muminího údolí odehrávajícím se na nehostinném ostrově. Skoro by se dal označit za existenciální román, Mumínkův tatínek má něco jako krizi středního věku, Mumínkova maminka trpí steskem po domově, Mumínek si tajně řeší vlastní problémy a celé to dokresluje velmi tísnivá atmosféra.

Janssonová se však věnovala i literární tvorbě přímo pro dospělé, u nás vyšel svazek Dcera sochaře, Fairplay obsahující dvě prózy inspirované jejím životem.

Tereza Kreuselová

Tereza přispívá na martinusácký blog, aby své okolí tolik nezahlcovala vyprávěním o knihách, které si zaručeně musí přečíst. Miluje pozdní odpoledne s šálkem kávy a rozečtenou knihou. Nejčastěji má v ruce současnou beletrii, ale nebojí se ani klasiky nebo non-fiction. A jaké jsou její oblíbené? Neopouštěj mě, Svět podle Garpa, Anna Karenina nebo Malý život. A samozřejmě Mumini!

Příspěvky autora