blog

Léky smutných: Kniha, kterou byste rozhodně měli zařadit do své knihovny

12.03. 2013

Myslíte si, že svět je pouze jeden jediný, ten, ve kterém žijeme? Pak jste na velkém omylu. Existují statisíce různých světů. V myslích lidí kolem nás, našich přátel, partnerů. Jako malé děti jsme si hráli na rytíře či dinosaury a realita všedních dní byla zastřena závojem naší ničím neomezené fantazie.

Mnozí z nás, když vyrostli, přišli o část sebe tím, že uzavřeli ve své mysli cestu z reality. V každodenní šedi svých životů řeší běžné problémy, hmatatelná skutečnost je to jediné, co je pro ně akceptovatelné, a ochuzují sami sebe o krásu prožitku smyšleného, o to víc však dokonalého světa.

Oproti tomu my, kteří se nebojíme objevovat skrytá tajemství snových světů, řešíme mnohdy více problémů. Ty běžné, které sdílíme se svým okolím, se nám prohlubují díky naší vášni a touze žít jinde, být někým jiným. Utíkáme od reality pomocí her na hrdiny, ať už stolních, počítačových či pomocí LARPů. Žijeme dvojí život, podobně jako Dr. Jekyll a Mr. Hyde.

Sny jsou zákeřné v tom, že nám umožní na chvíli okusit svět, který nemůžeme mít.

O nás, fantastice oddaných, pojednává kniha Léky smutných od Pavla Gottharda. Příběh Davida a Pavly, dvou mladých lidí, které spojuje i rozděluje jediné – láska. Každý ji však prožívá a vnímá jinak, upíná se k něčemu jinému.

Děj knihy se odehrává v Brně, kde David s Pavlou žijí. Tedy, spíše přežívají. Problémy v práci, problémy ve škole, problémy s rodinou. A k tomu všemu vědomí, že Pavla se Davidovi stále více odcizuje. Myšlenky na nevěru a snaha zjistit pravdu přivedou Davida do společnosti, kterou Pavla přijala za svou a prožívá s ní život, který chce. Aby ji získal zpět, přidá se k nim a začne žít život v Království. Po několika dnech se opuštěný hotel, v jehož útrobách hrdinové vstupují do světa snů, stane budovou určenou k demolici. Pavel nechce vzdát svou snahu a rozhodne se rychle vyřešit problémy v Království, na kterém Pavle tolik záleží. Z toho je však na pár dní vytržen kvůli problémům ve své vlastní rodině a po návratu je vše jinak.

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy

V knize Léky smutných se proplétá několik příběhových linií. Všední realita se zpočátku prolíná s tou alternativní lehce chaoticky. Pavlův příchod do skupiny je však razantním řezem, kdy toto prolínání začne dávat smysl. Přiznám se, že v některých přechodech mezi realitou a Královstvím jsem ztrácel pojem o čase, ve kterém se realita nachází. To však nijak nekazí prožitek z knihy.

Máte jedinečnou možnost nahlédnout do duší nás, kteří máme na Facebooku mezi jménem a příjmením divný shluk písmen, který nenajdete v kalendáři.

Pokud patříte mezi milovníky fantastiky, rozhodně tuto knihu zařaďte do své knihovny (a samozřejmě ji přečtěte). A přečtěte si ji i vy, kteří fantastice příliš neholdujete.

Léky smutných

Pavel Gotthard  ·  Vydavatelství: Host, 2012

Také je občas vídáte. Nosí těžké boty na vysokých podrážkách, černé kabáty nebo šaty připomínající předminulé století. Žijí ve zvláštních fantazijních světech, které chrání před svým okolím a jimž rozumí jen oni sami.

Davidovi, mladému studentu žurnalistiky, se rozpadá vztah s jeho přítelkyní Pavlou. Ta tráví čas se skupinou lidí, kteří prostřednictvím prášků na spaní odcházejí do snového světa, kde jako rytíři bojují ve středověkých bitvách. Davidovi jsou tyto halucinační sny cizí, ale protože pro něj představují jedinou možnost, jak být s Pavlou, začne se také účastnit.

Tak se vydává na cestu do komunity lidí, kteří žijí ve fantazii víc než v reálném světě. A není vůbec jisté, jestli se zpátky vrátí sám, se svou přítelkyní — anebo vůbec.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.