blog

Horský vzduch, milostné pletky a navrch pár vražd

23.10. 2013

Valerie Roweová se chystá oslavit své čtyřicátiny v luxusním manhattanském hotelu se svými dvěma poněkud výstředními přáteli, podnikatelkou Melissou a gayem Jamesem. Stále tajně miluje svého budoucího ex-manžela Evana, který ji ovšem celý život využívá a podvádí. Jejich šestnáctiletou dceru Brianne zajímá jen její mobil a poslední, o co stojí je trávit volný čas s rodiči. Přesto má před sebou víkend v adirondackých horách se svým otcem a jeho mladou snoubenkou Jennifer.
Všichni však musí změnit své plány, když Evan zavolá, že se zdrží v práci a Val se nabídne, že Brianne a Jennifer na připravovaný výlet odveze. Tak se stane, že tato podivná pětice lidí míří společně do malého hotelu U Potoka stínů v odlehlém národním parku Adirondacks. V horách navíc v posledních dnech beze stopy mizí lidé a v novinách se stále častěji objevují zprávy o záhadných úmrtích. Val se spolu s ostatními řítí přímo do náruče chladnokrevných vrahů.

 

“A vy jste kdo?” Netrpělivost s vetřelcem vytlačila z Henryho hlasu starost o Jennifer.
“James Milford, podle všeho také známý jako Toto. Nerozlučný homosexuální přítel Mellisy Atkinsové alias Zlé čarodějnice ze Západu a Valerie Roweové, rovněž známé jako Evanova manželka. Stávající manželka, jak jí přezdíváme.”

 

Známá kanadská spisovatelka přináší příběh rozpadající se rodiny, na jehož pozadí otevírá závažná společenská témata naší doby. V knihách Joy Fieldingové se často objevují vyzrálé ženské hrdinky ve složité životní situaci, se kterou se musí samy vnitřně vypořádat. Potok stínů je posledním z jejích více než dvaceti románů, z nichž některé byly také zfilmovány (např. Druhá ženaNic mi neříkej). Autorka představuje dvě docela rozdílné ženy, které stojí proti sobě v boji o jednoho muže.

Val, i když se vyfikne na večer ve městě, nikdy nepůsobí tak upraveně, jako by ji to nestálo žádnou námahu. Pokaždé vypadá, jako by potřebovala ještě dalších deset minut. A právě to na ní Evan miloval, jak aspoň tvrdil. To lehkomyslné sebevědomí, jak to jednou nazval. No, sice se pořád chová lehkomyslně, ale kam se krucinál podělo její sebevědomí?

Téměř každá postava této knihy prochází nějakou životní tragédií, se kterou se musí vyrovnat. Celá kniha je v podstatě složena z příběhů různých osob, které čelí osobním problémům, z nichž nejpropíranější jsou milostné zálety a rozvod. Detektivka, která se ještě po první kapitole jevila docela slibně, tak ztrácí náboj a nebýt lehkého humoru, který se občas nečekaně objeví na scéně, by ji mnozí odložili dávno před dočtením poslední strany. Vrahy odhalíte poměrně brzy a jakým směrem se bude ubírat hlavní dějová linie, také není těžké uhodnout. Přesto je kniha velmi čtivá, ať je to bohatými literárními zkušenostmi Fieldingové nebo jen povedeným překladem a tři sta stran textu snadno zdoláte.Potok stínů nenabízí líbivý příběh pro každého. Tento román zaujme především ženy, které si prošly těžkými životními zkouškami a nebojí se krve.

Čtěte také  Čokoládová krev: Mnohovrstevnatý román z historie s odkazem k přítomnosti
Potok stinu (Joy Fieldingova)

Potok stínů

Joy Fieldingová  ·  Vydavatelství: Ikar CZ, 2013

Nový román jedné z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších spisovatelek současnosti svádí dohromady nesourodou pětici lidí, kteří spolu nedobrovolně prožijí konec týdne v Adirondackských horách. Valerie Roweová se těší na oslavu svých čtyřicátin s přáteli. Rozvádí se se záletným manželem Evanem, který se chystá strávit výjimečný víkend se svou mladou atraktivní snoubenkou Jennifer a šestnáctiletou dcerou Brianne v luxusním horském hotelu. Plány všech se ale zbortí v okamžiku, kdy Evana ve městě zdrží pracovní záležitosti. Požádá Valerii, aby dceru i snoubenku odvezla do hor s tím, že za nimi později přijede. Valeriini podivínští přátelé – starožitnice Melissa a gay James – se nabídnou, že ji doprovodí. Nikdo však netuší, že v horách na ně číhá nebezpečí v podobě sériových vrahů, kteří zabíjejí jen pro své potěšení. Napětí mezi dcerou a matkou se stupňuje stejně jako řádění zabijáků, kteří hledají nové oběti. A pak Brianne v noci zmizí…

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.