blog

Nejslavnější postava z pera královny zločinu je zpět

14.01. 2015

Potomci Agathy Christie svolili k návratu Hercula Poirota na stránky nových napínavých příběhů – nesnadného úkolu důstojně navázat na tradici poirotovských detektivek se ujala bestsellerová autorka Sophie Hannah. Výsledkem jsou Vraždy s monogramem, spletitý případ zasazený do Londýna 20. let minulého století – ďábelsky chytrý hlavolam plný falešných stop a snadno přehlédnutelných, o to však důležitějších detailů může rozřešit jen legendární belgický puntičkář a jeho brilantní „malé šedé buňky“.

9. září letošního roku zaplesalo srdce nejednoho pravověrného fanouška klasických detektivek. Legendární detektiv a věčný gentleman Hercule Poirot se téměř po 40 letech vrací na stránkách zcela nového románu, jenž vyšel pod názvem Vraždy s monogramem. Zcela pochopitelně za ním nestojí Agatha Christie, ale jiná bestsellerová a uznávaná autorka Sophie Hannah.

Dědicové Agathy Christie tak vůbec poprvé svolili s návratem slavného detektiva v nových dobrodružstvích. Kniha vyšla současně ve 28 jazycích v 50 zemích. Takřka celý svět tak netrpělivě očekával, jak se autorka vypořádá s nelehkým úkolem v podobě pokračování případů tohoto nesmrtelného detektiva, vždyť poslední případ Hercula Poirota spatřil světlo světa v roce 1975 v knize Opona: Poirotův poslední případ, kde detektiv dokonce umírá na srdeční příhodu.

Sophie Hannah však měla dosti značnou představu o zápletce a čtenáře přenáší do roku 1929, přesněji do Londýna v době, kdy si slavný detektiv užívá zaslouženého odpočinku. Při jedné návštěvě své oblíbené kavárny se ovšem setká s neznámou ženou, která se mu svěří, že jí jde o život. Přesto ale Poirota prosí, aby nic nepodnikal a nikdo netrestal jejího vraha, protože jakmile zemře bude spravedlnosti učiněno za dost.

Později téhož večera se Poirot dozvídá o třech mrtvolách v hotelu Bloxham. Všichni leželi na zádech a v ústech každého z nich se našel manžetový knoflíček s iniciály PIJ. Poirot samozřejmě neváhá a po hlavě se vrhá na pomoc Scotland Yardu při pátrání po vrahovi. Kousek po kousku skládá jednotlivé dílky dohromady, jenže netuší, že vrah má v plánu udeřit ještě jednou.

Roli vypravěče svěřila autorka mladému detektivu Edwardu Catchpoolovi, jenž mimo jiné nahradil kapitána Arthura Hastingse. Catchpool navíc neoplývá zrovna bystrou myslí, a tak má občas trochu potíže Poirotovi vůbec porozumět. Sophie Hannah se vůbec snažila držet celkového konceptu a prvků, které používala “královna zločinu”. Stejně tak jako u Agathy Christie i zde najdeme velkou řadu podezřelých, spletitou zápletku a velké finále před všemi postavami.

Čtěte také  Legendy a latéčka: Fantasy, kde se místo mečů bojuje s kávovarem

Bohužel právě spletitá zápletka je asi největší slabinou knihy. Občas se zdá, že autorka zbytečně vše zamotává a překrucuje, aby ve finále zjistila, že odkryla ze svých karet možná až příliš a čtenáře tak ochudila o mnohá překvapení. I přes občasnou překombinovanost se Sophie Hannah zhostila svého úkolu se ctí. A i když se jí nepodařilo úplně vyrovnat svému vzoru alespoň se mu přiblížila jak nejvíce mohla. Vraždy s monogramem tak ostudu řadě Poirotovek rozhodně neudělají.

KDYŽ KNIHA NESTAČÍ

Pokud by přeci jen někomu nestačila kniha jako taková, má nyní možnost sáhnout díky vydavatelství Tympanum a KTN po její audiopodobě. Žel bohu se jedná o verzi určenou především pro nevidomé spoluobčany a spadá tak do edice Načteno, jenž postrádá jakýkoliv hudební podkres, či výraznější dramatizaci.

Volba interpreta tentokrát padla na Pavla Chovance, kterého mohli posluchači slyšet již v nahrávkách Rok v Provence, či detektivce Dicka Francise Hurikán. Narátor není na tomto poli úplným nováčkem, přesto se při poslechu občas nelze ubránit pocitu, že si Chovanec není sám sebou jistý. Navíc zpočátku občas zadrhává, což se naštěstí postupem času zlepší. Je otázkou zda je to způsobené nedostatečnou znalostí textu, či mu pouze tato kniha nesedla. Pravdou ovšem je, že zkušenější hlas by této knize slušel daleko více, a to obzvláště poté, co se knize dostalo velké marketingové podpory.

Samotná nahrávka je rozdělena do kratších časových úseků, kdy je běžně jedna kapitola rozdělena na tři, nebo čtyři části. Bohužel samotné kapitoly už nijak odlišené nejsou a díky absenci hudebního doprovodu tak celá nahrávka splývá v jeden monotónní celek. Což je rozhodně škoda. Je samozřejmě jasné, že tato edice má svá pevně daná pravidla, se kterými musí posluchač předem počítat. Na druhou stranu je škoda, že vydavatelství nepřesunulo tuto knihu do jiné edice a nevěnovalo jí alespoň minimální hudební složku, která by celou nahrávku výrazně oživila.

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?

Přestože není jednoduché navazovat na nesmrtelné autory, jakým bezesporu Agatha Christie je, Sophie Hannah se svého úkolu zhostila se ctí. Ve Vraždách s monogramem tak dostávají fanoušci kvalitní a čtivou detektivku, která rozhodně neurazí. A i když by si jistě například audio zpracování zasloužilo náležitou péči, cestu do práce vám rozhodně zpříjemní, a to i přesto, že se nejedná o právě nezapomenutelné dílo, svou šanci si rozhodně zaslouží. A kdo ví třeba právě vás.

 

Poirot: Vraždy s monogramem

Sophie Hannahová  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2014

Nejslavnější postava z pera královny zločinu je zpět…

Knižní událost roku – vychází 9. září 2014 současně ve 28 jazycích a 50 zemích!

Potomci Agathy Christie svolili k návratu Hercula Poirota na stránky nových napínavých příběhů – nesnadného úkolu důstojně navázat na tradici poirotovských detektivek se ujala bestsellerová autorka Sophie Hannah. Výsledkem jsou Vraždy s monogramem, spletitý případ zasazený do Londýna 20. let minulého století – ďábelsky chytrý hlavolam plný falešných stop a snadno přehlédnutelných, o to však důležitějších detailů může rozřešit jen legendární belgický puntičkář a jeho brilantní „malé šedé buňky“.

KOUPIT KNIHU