blog

Peter May: To byl rok 2014

18.02. 2015

Spisovatel Peter May má za sebou zajímavý a úspěšný rok. Dokončil novou knihu, při propagaci svých titulů procestoval řadu zemí a připsal si na své konto i nová literární ocenění. V létě v rámci Měsíce autorského čtení zavítal také do České republiky, kde mu v loni vyšly dva romány — Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky. V roce 2015 skotskému autorovi v češtině vyjde hned sedm knih: první dva romány ze série čínských thrillerů Pán ohně Čtvrtá oběťúvodní díl francouzské série Akta Enzo Výjimeční lidé, jedna z Mayových nejnovějších knih Ostrov Entry a kompletní trilogie z ostrova Lewis v paperbackovém vydání.

kclankuJaký byl rok 2014 pohledem Petera Maye? „Byla to docela jízda. 57 tisíc kilometrů, 61 hotelů, 35 letů, 9 zemí a 2 důležité literární ceny.“

Více informací v článku, který autor publikoval na svém blogu:

Od ledna do června

Rok jsem zahájil turné k vydání knihy Entry Island (česky Ostrov Entry, vyjde na podzim 2015, pozn. red.) po Velké Británii… Na zpáteční cestě do Španělska, kde jsem se chystal pokračovat v práci na své nejnovější knize Runaway(připravujeme k vydání v češtině, pozn. red.), jsem strávil týden na autogramiádách a akcích v pařížských knihkupectvích.

V březnu jsem jel znovu do Paříže na knižní veletrh a pokračoval jsem v turné po knihkupectvích v severozápadní Francii. Do knihkupectví Dialogues v Brestu přišlo víc než dvě stě lidí. Prostor byl nacpaný k prasknutí, takže po celém (třípatrovém) obchodě rozmístili televizní obrazovky, na nichž rozhovor se mnou odvysílali. Lidé seděli na schodištích a všech dostupných místech, aby viděli.

V dubnu jsem se vrátil k přípravám ke své nové knize Runaway, což znamenalo projet Británii a zmapovat cestu, kterou jsem podnikl v šedesátých letech z Glasgow přes Lake District a Leeds až do Londýna.

Na celý květen a červen jsem se pak uchýlil do dobrovolného vyhnanství a psal jsem knihu.

Le Monde

Na začátku léta mi byla věnována zadní strana deníku Le Monde včetně naprosto úžasné kresby!

Červenec — střední Evropa

Sotva jsem v červenci dokončil knihu, jel jsem zpátky do Velké Británie na festival krimi v Harrogate. Byl jsem pozván na besedu, a navíc byla závěrečná kniha trilogie z ostrova Lewis Šachové figurky nominována na cenu Theakstons Old Peculier Crime Writing Award.

Den poté, co jsem se vrátil z Harrogate, jsem jel znova na letiště v Toulouse, abych vyrazil na turné po střední Evropě a třech zemích — České republice, Slovensku a Polsku. Přistáli jsme v Praze, odkud jsme dál do Brna, Košic, Ostravy a Wroclawi cestovali vlakem a autem. Dorazili jsme uprostřed přívalového deště a na dálnici z Prahy do Brna jsme se těsně vyhnuli nehodě, když kamionu přímo před námi odletělo celé kolo. Odrazilo se padesát stop vysoko, potom spadlo a řítilo se podél silnice směrem k nám. Naštěstí nebyl provoz, řidič strhl volant, abychom se kolu vyhnuli, a dostali jsme se v pořádku do brněnského divadla, kde už na mě čekalo plné hlediště.

Čtěte také  Vetřelec: Rodinná idylka se nekoná

Na besedách jsem četl ze Skály, zatímco se překlad toho, co právě čtu, promítal na velkém plátně na pódiu za mnou. Lidé byli úžasní, vůbec jsem netušil, jak dobře se tady mým knihám daří! Šachové figurky byly v České republice během října na druhém místě žebříčku e-knih.

Během návštěvy o mně natáčeli dokument, při němž jsem filmovému štábu musel kývnout na pár docela zvláštních požadavků. Seděl jsem na dětském hřišti v obchodním domě a vesloval po jezeře se štábem v loďce. Moc se těším, až uvidím dokument hotový!

Srpen — Skotsko

Po návštěvě Lucemburska jsem byl v srpnu pozván na edinburský knižní festival, kde jsem se zúčastnil dvou akcí — dopoledního čtení a večerní besedy s Jenny Brownovou před vyprodaným hledištěm.

Potom jsem se vydal na ostrov Lewis kvůli paperbackovému vydání románu Entry Island. Bylo to skvělé vidět se ve Stornoway s tolika starými přáteli. Turné k vydání pokračovalo na naší cestě zpět přes Inverness, Inverurie a Aberdeen až do Edinburghu. Tam jsme přespali a odletěli do Toronta na americko-kanadské turné.

Září — USA a Kanada

V září vyšly v USA brožovaná Skála a Muž z ostrova Lewis v pevné vazbě a nakladatelství Quercus rozhodlo, že bych měl vyrazit na turné po Spojených státech a Kanadě.

Recenze na knihy byly v Severní Americe fantastické, navíc jsem za Skálu získal Barry Award za nejlepší krimi román roku 2013; přesto je vždycky těžké dostat se do povědomí o nových knihách v USA — je to tak velké, rozmanité místo. Quercus podpořil turné reklamou, jak v odborném tisku, tak například v New York Times, a zbytek už byl na mně a na tom, co řeknu!

Letěli jsme do Toronta, potom do New Yorku a pak od pobřeží k pobřeží: Boston, Minneapolis, Houston, Denver, Salt Lake City, Sacramento, Los Angeles, Seattle, Winnipeg a znova Toronto.

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené

Kromě besed v knihkupectvích jsem poskytoval rozhovory do rádií a televizí. V Los Angeles jsem byl pozván do Late Late Show, sesterského pořadu Network Chat Show Skota Craiga Fergusona — byl to docela šílený zážitek!

Po dlouhých týdnech na cestách, od doby, kdy jsme vyjeli z domu ve Francii na edinburský festival, potom po celém USA a skrz Kanadu, jsme letěli zpátky do Skotska. Tam se uskutečnila poslední akce před návratem domů do Francie — skotský festival krimi Bloody Scotland, pořádaný na úžasném místě, ve Stirlingu.

Čekal na mě rozhovor s mou dlouholetou přítelkyní Alannou Knightovou, která nedávno obdržela Řád britského impéria za svou šedesátiletou spisovatelskou dráhu!  Stirlingská Albert Halls byla plná — přišlo okolo pěti set lidí.

Festival je vždycky veselou záležitostí a tento rok se zde konal fotbalový zápas Skotska s Anglií. Týmy tvořili autoři detektivek a hráli s velkým nasazením. Co na tom, že mají sedavé zaměstnání, všichni bojovali s instinktem zabijáka. Byl nádherný slunečný den, navíc Skotsko vyhrálo 14:1! Byl jsem požádán, abych předal pohár (samozřejmě, že se hrálo o pohár, byl to velmi důležitý zápas!), a měl jsem velkou radost, že ho můžu odevzdat skotskému týmu a jeho kapitánovi Ianu Rankinovi.

Později večer jsem převzal cenu. Entry Island získal ocenění Deanston Scottish Crime Novel of the Year a já jsem dostal křišťálovou karafu plnou vynikající whisky.

Říjen

Když jsme se vrátili domů, v televizi už bylo v plném proudu vysílání knižního klubu ITV Crime Thriller Book Club. Zapnuli jsme ji právě včas, abychom viděli díl, v němž představovali Entry Island. Hodnotili ho Peter James, Kate Mosse, Sophie Hannah, Val McDermidová a Mark Billingham. To, jak o knize mluvili, mi vyrazilo dech!

V rámci udělování ceny Dagger Award na ceremoniálu ITV Crime Thriller Awards na konci října v Londýně soutěžilo v knižním klubu o titul „nejlepší čtivo“ šest knih. . Můj nakladatel mi řekl, že bych se ho měl zúčastnit… To znamenalo další let a další hotelový pokoj! Ale co mě trápilo nejvíc, byl fakt, že je na večer určen dress code! Všichni, kdo mě znají, vědí, že dávám přednost „ležérnímu a pohodlnému“ oblečení. Ani nemám oblek.

Běžně na takové události nosím kilt, ale po několika týdnech na turné a nedodržování zdravé stravy tato možnost nepřicházela v úvahu. Musel jsem okamžitě vyrazit do nejbližšího města Brive La Gaillard a vydat se na milost a nemilost půvabné prodavačce, která mě s velkým potěšením oblékla od hlavy k patě (včetně ponožek a kravaty!) v báječném francouzském stylu.

Čtěte také  Proč bychom měli číst queer literaturu po celý rok

Má žena mě ujistila, že vypadám dobře, ale stejně jsem se obával, že půjde o škrábavý, škrtící a dusivý zážitek a nebyl jsem si jistý, jestli vydržím celou noc v naškrobené košili, kravatě a zapnuté vestě.

Byl jsem jedním z nominovaných, takže pro nás před hotelem byla připravena limuzína, aby nás odvezla do hotelu Grosvenor House, kde se natáčela večeře i slavnostní ceremoniál. Čekal na mě červený koberec a fotografové a byl jsem požádán, abych se zastavil a předtím, než půjdu na přípitek šampaňským a slavnostní večeři, zapózoval.

Toho večera se vyhlašovalo několik cen — oceňovaly se jak televizní seriály a filmy, tak knihy, předávaly se ceny za produkci, herecké výkony i psaní. Víno teklo proudem, hodiny ubíhaly, nikomu nebylo dovoleno odejít, protože vše přenášela televize.

Cena Crime Thriller Club Best Read byla vyhlašována jako úplně poslední a abych byl upřímný, myslel jsem jen na to, až to všechno skončí a a) budu moct jít na záchod a b) sundám si kravatu a oblek.

Konkurence byla obrovská a vůbec jsem neočekával, že bych mohl vyhrát. Byl jsem skutečně ohromen, když jsem uslyšel své jméno a světla i kamery na mě mířily celou cestu k pódiu.

Tu cenu si za svoji podporu zaslouží všichni z nakladatelství Quercus a zejména můj editor Jon Riley. Entry Island byl riskantní tím, že spojuje historii, milostný příběh a detektivku. Ale Jon mě podpořil a vyzval, abych posouval hranice svého psaní, a vyplatilo se to — Entry Island získal dvě důležité ceny: Deanston Scottish Crime Novel of the Year a ITV Specsavers Crime Thriller Club Best Read of the Year.

A to není všechno…

Ale tento rok nebyl jen o knihách.

V květnu jsem se svým kamarádem z dětství Stephenem Pennem vydal hudební album. Je k dostání na několika hudebních webech, stačí zadat do vyhledávače „Penn a May“ a „Runaway“. Stephen natočil k písním úžasná videa. Já jsem také natáčel — sám sebe před zelenou stěnou postavenou v mém obývacím pokoji ve Francii. Video jsem pak poslal Stephenovi domů do Španělska a on ho sestříhal s těmi svými.

Naše zážitky z hraní v kapele a společný útěk do Londýna inspiroval také moji nejnovější knihu. Jmenuje se stejně jako album Runaway a vychází v polovině ledna 2015.

Peter May, leden 2015

Zdroj: http://maypeter.com/2015/01/01/2014-what-a-year/