blog

Na dovolenou s vámi letos pojedou čtenáři z Broken Wheel

16.06. 2016

Léto je před námi a takzvaný “feel-good román” s názvem Čtenáři z Broken Wheel doporučují si přímo říká o to, abyste ho letos s sebou přibalili na dovolenou.

Švédce Saře táhne na třicet a ve svém životě zatím nic nepodnikla. Schovává se v knihkupectví, bojí se vylézt ze své ulity a její jedinou opravdovou vášní jsou knihy a psaní si o nich s pětašedesátiletou Amy z amerického Broken Wheel. Když se nakonec Sara odhodlá svou kamarádku, se kterou si dva roky dopisuje, navštívit, po příjezdu do městečka zjistí, že Amy právě zemřela. Svérázní obyvatelé ospalého městečka, které Amy Saře v dopisech dopodrobna vylíčila, se o novou turistku rádi postarají a Sara s jejich pomocí otevírá knihkupectví, v němž nabízí knihy po zesnulé kamarádce. Její dvouměsíční vízum ovšem co nevidět vyprší a Sara stojí před prvním zásadním rozhodnutím ve svém životě – zůstat, nebo se vrátit?

Knihy o knihách jsem měla vždycky ráda, ale obvykle to není sázka na jistotu, jelikož od takových knih očekáváte něco výjimečného. Podobně jsou na tom Čtenáři z Broken Wheel doporučují. Román do poslední tečky dostojí tomu, co o sobě tvrdí v anotaci – skutečně máte po jeho dočtení ten správný “feel-good” pocit, obyvatelé Broken Wheel jsou doopravdy velmi svérázní, Sara je přesně taková šedá myška, jakou jste čekali. Očekávám ovšem, že se v knize vždy ukrývá ještě o špetku víc, než je psáno v anotaci. Že mě něčím příjemně překvapí, nadchne, vyvede z míry, rozhodí, naštve, pobouří. Tohle se ale této knížce nepodařilo.

Ještě jedna výtku si neodpustím – proč probůh jsou holky knihomolky v knihách téměř pokaždé zaprášené šedé myšky, které nejsou schopné vést kvalitní společenský život, opije je jedna sklenka vína a zamilují se do prvního muže, který na ně promluví? Mám kolem sebe v reálu spoustu knihomolek a věřte mi, že ani jedna není ani trošičku zaprášená. Natož šedá myška. Je to tak strašně stereotypní a nudný popis, že jsem měla na začátku román chuť odložit. Proč jednou někdo nepřijde s něčím originálnějším?

Čtěte také  Kdo ví: Autofikce, která bolí, ale nemůžete ji přestat číst

Nakonec jsem ráda, že jsem to neudělala. Kniha je báječná oddychovka – čtivá, vtipná, zábavná. Bude vaším dokonalým společníkem na léto; skvěle se vám bude číst na plážové osušce i v duchnách na chalupě. Katarina Bivald neotřelým způsobem rozvíjí příběh tak, že do něj zakomponovává dopisy dvou přítelkyň a čtenář tak má možnost poznávat jednotlivé postavy, které jsou spíše karikaturami sebe samých, nejen skrze dialogy, ale také díky trefným charakteristikám od Amy. Ačkoliv je hlavní hrdinkou knihy Sara, Amy si zde uzurpuje notný kus prostoru pro sebe a je to dobře – je to daleko zajímavější, vtipnější a sebeironičtější postava než Sara a ačkoliv se přímo na scéně neobjevuje, po celou dobu se její osobnost odráží v příběhu.

Knihy tu samozřejmě hrají velmi důležitou roli a překvapivě se mi líbilo, že si hlavní postava nehraje na intelektuálku (a má samozřejmě v oblibě pana Darcyho, ale tak co už, to je prokletí každé holky knihomolky) a dělá tak román přístupnější i těm, kteří nemají načtenou klasiku typu Henry James a Vladimir Nabokov. Sara hltá Bridget JonesovouMilénium od Stiega Larssona a spoustu dalších mainstreamových knih, jenž budou blízké i těm spíše “svátečním” čtenářům, kteří si knihy schovávají na letní dovolené – a letos si s sebou rozhodně vezmou právě Čtenáři z Broken Wheel doporučují.