blog

Nejočekávanější knihy roku 2012

5.01. 2012

Mnoho z nás si dělá první lednové dny seznam novoročních předsevzetí. A někteří z nás si dělají jiné seznamy – přemýšlíme, co chceme příští rok přečíst. Vybrali jsme pro vás několik titulů, které jistě zamávají knižním trhem v roce 2012. A vy se na ně už ně můžete už nyní těšit.

spasitelSbohem, Nesb?hem

Rok 2012 bude zřejmě patřit Jo Nesb?vi. Vyjdou mu hned tři knihy. Nakladatelství Jota ho českým čtenářům poprvé představí jako autora děstkých knih s titulem Doktor Proktor a prdící prášek. V půlce března vyjde očekávaný Spasitel. Harry Hole bude tentokrát na stopě nájemného vraha, který zabil nesprávnou oběť. V Sněhulákovi, který vyjde v listopadu, bude zase muset řešit zmizení několika vdaných žen. Jakto, že všechny mizí s prvním sněhem?

Z pokoje do války

Pokud jste četli Skleněný pokoj, bestseller Simona Mawera, jistě se už těšíte na jeho další knihu. V novém roce se od něj dočkáte románu Dívka, která spadla z nebe, příběhu odehrávajícího se za druhé světové války.

 Prokletí

V první polovině roku nás také potěší nový titul od Chucka Palahniuka. Jeho dvanáctá kniha Prokletí vás donutí zamyslet se nad tím, jak se dostanete do pekla.

Poslední příběh Safiry

Do série Odkaz dračích jezdců přibyde poslední kniha s názvem Dědictví. Mladý Christopher Paolini tak po Eragonovi, Eldestovi a Brisingrovi zakončuje svou ságu o chlapci Eragonovi, který v prvním díle nachází záhadný předmět, ze kterého se později vyklube dráček Safira. Ten nám ale během dvou posledních dílů pěkně vyrostl. V posledním díle jde o vše – Eragon a Saphira musí (ne nic menšího než) zachránit svět. Uspějí?  To se dozvíme na konci března.

Konečně nový Murakami

Minulý rok nás Murakami napínal, nemohli jsme se začíst ani do jedné nové knihy (v překladu byla naposledy vydána sbírka povídek Po otřesech). Nyní nám to ale plánuje vynahradit. Rok 2012 přináší jeho rozsáhlý román 1Q84, jehož první svazek vyjde 1. září v nakladatelství Odeon. Můžeme se tedy opět těšit na pomezí světa skutečného a smyšleného dvě hlavní postavy – nájemného vraha a spisovatele.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

Publicistika

V roce 2012 vyjde také poslední svazek souborného díla Jana Balabána, jednoho z nejvýznamnějších českých autorů posledního dvacetiletí. Kniha obsahuje sloupky, které psal od roku 2008 po dva roky pro časopis Respekt, rozhovory, předmluvy ke knihám i recenze. Kniha navazuje na soubor textů Povídky, vydaný v roce 2010 a na titul Romány a novely, vydaný v roce 2011.

Praga Piccola

Novinku chystá také Miloš Urban. Na konci roku 2012 vyjde jeho další kniha Praga Piccola, jejíž příběh je zasazen do prvorepublikové Libně.

Oceněný román

V nakladatelství Odeon vyjdou tento rok dvanové tituly Iana McEwana a to Amsterdam a Dítě v pravý čas.

Psychologický román Amsterdam, který vyjde v první půlce roku, je příběh o přátelství a krutosti mezi dvě muži, připomínající, jak těžké je dodržovat morální závazky.  Dlouho vyprodaný román Dítě v pravý čas získal Withbreadovu cenu za beletrii. Kniha popisuje narození, dětství i existenci samotného dítěte a vyjde v druhé polovina roku 2012.

Další skvělé krimi

Konečně u nás vychází kniha Na Věrnosti Tany Frenchové, která figurovala v roce 2010 v TOP10 nejúspěšnějších titulů roku podle deníku The New York Times. Mladá irská autorka nás bude opět napínat ve skvělém drama / krimi.

 

 

Nepokoj

V roce 2012 bude svůj poslední případ řešit i známý komisař Wallander, a to v nové knize Henninga Mankella Nepokojný muž. V zimním nečasu bude muset hledat vysoce postaveného námořního důstojníka, který se ztratil  v lese poblíž Stockholmu. Není to ovšem jen obyčejný případ, ztracený důstojník měl být tchánem jeho dcery. Nebude však muset řešit jen případ, ale také sám sebe. Šedesátiletý detektiv má totiž pocit, že už patří do starého železa. Vyrovnat se s touto myšlenkou bude těžší, než vyřešit složitý případ. Mankell získal dvakrát Cenu švédské akademie autorů detektivní literatury, za své knihy obdržel různá uznání ve Skandinávii, Evropě i Americe. Práva na poslední díl série o komisaři Wallanderovi se prodala do více než dvaadvaceti zemí.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

 

 


No, máme se na co těšit, nemyslíte? 🙂