blog

10 návyků úspěšných autorů

25.06. 2012

Jestliže si myslíte, že být úspěšným autorem je zázrak, který vám jen tak spadne do klína, jste na omylu – tato profese je o vydřeném potu plném úpění, když si v koutku samoty rvete duši z těla. Nicméně následujících deset rad vám dokáže tuto nepěknou cestu dosti zmírnit. 😉

  1. Pište každý den: Berte psaní jako svoji práci, kam musíte chodit každý den. I kdybyste napsali pouze jeden odstavec denně, udržujete tak svoji múzu připoutanou k vašemu psacímu stolu.
  2. Dokončujte příběhy: Stanovte si pravidlo, že dokončíte každý větší příběh, který začnete psát. Jakmile budete utíkat po pár stránkách či dlouhotrvajících korekturách, jste ztraceni. Nikdo nečte nedokončené příběhy (a o to hůř – nikdo si je ani nekupuje).
  3. Naučte se řemeslo: Nikdy se nepřestaňte učit – psaní je řemeslo, které funguje celkem spolehlivě. Najděte si odbornou literaturu, navštěvujte různá fóra, stýkejte se se spisovateli, atd.
  4. Porušujte pravidla: Jakmile si budete jisti ve všech pravidlech tvůrčího psaní, přišel čas na jejich porušování. Experimentujte, přemýšlejte mimo krabici a vyvíjejte se. Stagnace totiž přináší smrt vaší tvůrčí síly.
  5. Podněcujte svoji inspiraci: Zjistěte, co podněcuje vaši inspiraci a těmito věcmi (lidmi) se obklopte. Disciplína, tvořivost a vytrvalost jsou základním lékem na spisovatelský blok. Nedovolte mu, aby se stal záminkou pro odložení tužky …
  6. Nevzdávejte se: Psaní není jenom zábava a vždy vyžaduje i nudné (avšak nutné) úpravy, revize, výzkumy, opravy apod. Připravte se na to a pamatujte, že bez práce nejsou koláče!
  7. Poslouchejte své srdce, ne peněženku: Umění je hlubokým vyjádřením jedinečnosti každého z nás. Proto naslouchejte svému srdci, co chce okolí sdělit a nedovolte, aby vaše touha po penězích a slávě zabila unikátní a neopakovatelnou bytost uvnitř vás.
  8. Připravte se na kritiku: Mnohdy může kritika vypadat jako přímý útok na vaši osobu. Ovšem naučte se ji přijímat a rozlišovat podnětnou kritiku, která dokáže váš příběh vylepšit. Každý autor je totiž postupem času čím dál tím víc zaujatý a začínají mu unikat detaily, které má sice v hlavě, ale ne na papíře.
  9. Vypusťte příběh do světa: Až přijde čas vypustit příběh do světa, udělejte to. Jakmile budete s vaší prací spokojeni, odpoutejte se od ní, poděkujte jí a rozlučte se s ní. Přišel totiž čas pracovat na dalším příběhu. 😉
  10. Milujte to, co děláte: My spisovatelé jsme požehnaný lidský druh – nikdy nezapomínejte, že psaní není jenom izolace, samota a odmítnutí, ale vždy si vzpomeňte na množství barev a nekonečné možností vaší fantazie, které vám zvedají chlupy na zátylku!

Autor je spisovatel a učitel tvůrčího psaní na Literární akademii.

Článek byl původně publikován na www.renenekuda.cz

Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?