blog

Přijďte večer pokřtít očekávanou novinku Hejno bez ptáků

30.11. 2012

Jedna z nejočekávanějších knih letošní zimy, titul Hejno bez ptáků autora Filipa Douška, bude dnes oficiálně pokřtěna, datum jejího vydání je poté stanoveno na 3.prosince. Román o západní civilizaci a její slepé skvrně vznikal 12 let a právě dnes večer ji v coworkingovém prostoru HUB na Praze 5 pokřtí autor bestselleru Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček.

Psaní textu zavedlo autora ke studiu dějin křesťanství, západní filozofie, umění, matematiky a politické ekonomie; tam všude nacházel zcela analogické paradoxy. „Nemyslím, že ten román šlo napsat před deseti lety. Tehdy nebyla Wikipedie a online archivy vědeckých studií. Často jsem zkoumal nějakou obskurní oblast třeba několik dní, aby z toho potom vznikla jedna věta,” vysvětluje Doušek. 

 

Podívejte se na minirozhovor s Filipem Douškem.

 

Vystudoval mezinárodní obchod na VŠE, pracoval v IT v Londýně a v Hong Kongu, ale srdcem zůstal existenciálním dobrodruhem, který surfoval v Riu, stopoval na Aljašce, rozvážel pizzu na mopedu a experimentoval se životem. „To není knížka psaná od stolu v akademickým kanclíku. Žádné trápení introvertního intelektuála. Je to plnotučný román. Hutný, čtivý a hodně provokativní,” dodává autor.

Tomáš Sedláček o Hejnu bez ptáků říká:

Kniha vzlétá do takové hloubky a je tak krásně napsaná, že strká s lehkostí do kapsy mnohé světové klasiky. Obdivuji se Filipovi Douškovi skoro na každé stránce, jak umí pracovat s jazykem a myšlením – filosofie se líbá s dobrodružstvím, technika s básněmi, mystika s logikou v pnutí černé a bílé knihy, které jsou o všem (jen ne o černobílosti).

Přijďte na křest. Více informací o křtu Hejna bez ptáků najdete ZDE.

 

Kniha mluví o novém myšlení, které začíná měnit každou lidskou sféru — od partnerských vztahů přes umění po politku. Byla by proto škoda ji vydat starým způsobem. Místo toho ji Filip vydává samostatně, bez vydavatele, ovšem s týmem zkušených profesionálů. Se čtenáři komunikuje na Facebooku, kde má momentálně 2000 fanoušků. Řadí se tak mezi 10 nejúspěšnějších českých spisovatelů na sociálních sítích. Čtenáři mohli přes Facebook ovlivňovat některé scény knihy a pozvolna odhalovat její témata — jako „pravda je omyl“, „věrnost je lenost“ a „strach je kompas“. Podívejte se na trailer knihy.

Čtěte také  Tipy na naše oblíbené knižní podcasty

 

 

Hejno bez ptáků

2 knihy

Filip Doušek  ·  Vydavatelství: Toito, 2012

Adam, doktorand statistiky v Cambridge, zkoumá spojitosti náhodných neštěstí na celém světě. Namísto kosmického řádu ale začíná nacházet cosi nečekaného: vlastní portréty, staré stovky let. Jak se mu vytrácí hranice mezi vědou, životem a mýtem, další zlověstná varování posilují obavy o rozum i o přítelkyni Ninu…

Příběh lásky umírněné punkerky a zavilého matematika se podivuhodně prolíná s dějinami západního způsobu poznávání světa. Dějová nit vede čtenáře z Cambridge přes Prahu do Japonska a Himálaje, jen aby se vrátil do zákrutů své vlastní mysli, kde narazí na podivnou slepou skvrnu, která nám brání zahlédnout svět jinou perspektivou, než k jaké jsme vychováni. Hejno bez ptáků je román o západní civilizaci a její slepé skvrně. A také o zrodu jiného myšlení, které od základu mění, kým můžeme být. Filip Doušek studoval ekonomii v Praze, pracoval v IT v Londýně, ale srdcem zůstal existenciálním dobrodruhem, který surfoval v Riu, stopoval na Aljašce, rozvážel pizzu na mopedu a experimentoval se životem. Román Hejno bez ptáků psal 12 let. Román vychází ve dvou svazcích (Kniha a Příběh), přičemž je ponecháno na čtenáři, který otevře jako první.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.