blog

Nemáte čas na psaní? 5 způsobů, jak udržet svoji múzu naživu

3.12. 2012

Nedostatek času ovlivňuje nejen naše pracovní výkony, rodinné vztahy, přátelství, ale i naše koníčky. Nejčastěji trpí záliby, které vyžadují pravidelnost. A mezi ně patří i psaní (o přirovnání, že psaní je jako hra na klavír – cvičit se musí prakticky denně – jsme se tu bavili již nesčetněkrát).

Múza je velmi křehké stvoření, které je náchylné k mnoha nemocem. Zároveň je velmi nestálá, a tak se může stát, že by vás mohla opustit.

Takže jsem se zeptal internetového vyhledávače, co by mi poradil, abych si udržel svoji múzu naživu v případě, kdy nemám čas a nebo dostatek energie. A v několika zahraničních diskuzích jsem sesbíral 5 osvědčených způsobů, které sice vypadají zdanlivě banálně, ale údajně 100% fungují… 😉

5 osvědčených způsobů, jak udržet svoji múzu naživu

Čtěte knihy: Jednou rukou můžete krmit dítě a druhou si přidržovat knížku. Viděl jsem již spoustu žen, které to tak dělají. A je to vlastně ideální způsob, jak konečně dohonit zaprášený seznam knížek, které byste si rádi přečetli. 😉

Sledujte filmy: Když cítíte, že váš mozek je totálně přeplněný různými věcmi, není nic lepšího, než sledovat filmy. Ano, vyžaduje to trochu mozkové činnosti, ale tahle trocha vám může poskytnou spoustu nápadů pro vaše vlastní příběhy.

Přemýšlejte: Pokud nemáte čas psát, rozhodně máte čas přemýšlet a plánovat. Cestujete metrem? Pak využijte volné minuty k přemýšlení o dalších kapitolách, které se chystáte napsat.

Veďte si umělecký zápisníček: Záblesky inspirace jsou nevyzpytatelné a zároveň spolehlivost lidské paměti je nestálá. Pořiďte si proto svůj umělecký zápisníček – opravdu je k nezaplacení!

Pište alespoň 10 minut denně: Je možné, že nemáte čas psát dvě hodiny v kuse, ale co třeba jenom 10 minut? Myslíte si, že to nemá význam? Rozhodně má! Zkuste využít třeba čas po snídani nebo těsně před ulehnutím do postele.

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

Nedávno jste se vyjadřovali v tomto článku, co děláte, když nemůžete psát. Přesto se vás táži znovu – jaké okolnosti vám brání ve psaní a co děláte, abyste je pokořili a nevypadli z tempa? 😉

 

Autor je lektorem tvůrčího psaní na Literární akademii a autorem blogu ReneNEKUDA.cz, na kterém byl tento článek původně publikován.