blog

Příručka pro NĚKOHO, jak zbohatnout v Asii

1.07. 2014

Pákistánský spisovatel Mohsin Hamid přichází se svou třetí knihou. Po Kouři můry a Váhavém fundamentalistovi mu vyšla publikace s názvem Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii. Svazek tak rozšířil, knižní trh oživující, edici Světová knihovna nakladatelství Odeon.

Autor přišel s ojedinělým konceptem, propojil princip příručky s románem, kdy rady, jak přijít ke značnému jmění, dostává hlavní postava i čtenář naráz. Společně s NĚKÝM rosteme a získáváme zkušenosti v životě i v obchodě. Ač je román téměř bez akce, drama života zabraňuje, aby se čtenář nezačal nudit.

Někomu nemusí sedět odosobnělý styl vyprávění, které je však pro mě vítaným zpestřením. Nepříjemné pocity z textu nejsou způsobené ani tak autorovou neexistující stylistickou nešikovností, jako spíše uvědoměním si, že výtky na neupřesněnou zem třetího světa a osobu NĚKOHO se velmi snadno dají vztáhnout i na západní země, tedy i nás. Díky autorovým vstupům do děje se však čtenář lépe orientuje v časových posunech, které bývají v jiných knihách matoucí.

Největším plusem knihy je, hned po neotřelém stylu, samotný původ autora. Prostředí vzdáleného orientu, asijský autor. To samo o sobě je v současnosti pro čtenáře atraktivní, protože pomyslně vybočuje z řady angloamerické literatury, které je všude až nadbytek, a z vlny severských detektivek. Na druhé straně stojí četbu znesnadňující malý výskyt spojky a. Autorovi se tím podařilo vytvořit v několika pasážích zbytečně nepřehledné větné celky, které musíte přečíst alespoň dvakrát, abyste věděli, co patří k čemu.

Tato „příručka“ určitě stojí za přečtení. Když pro nic jiného, tak aspoň pro tu možnost říci přátelům: „Přečetl jsem příručku s příběhem.“ Možná se nakonec ještě přistihnete, jak se ke konci snažíte šetřit stránkami, abyste neskončili příliš brzo.

 

„Čtenáři nepracují pro spisovatele. Dělají sami pro sebe. V tomto tkví, pokud tedy pomineme jistou zkreslenost, podstata čtení. A odtamtud vede i ukazatel na cestě k bohatství.

Protože jestli se chcete skutečně stát nechutně bohatým v rozvojové Asii – o čemž jsme se již přesvědčili, že je to i vaším cílem – dřív nebo později dospějete k tomu, že musíte dělat sami na sebe.

Čtěte také  Proč číst knihy Sylvie Plath?

 

Jak nechutne zbohatnout v rozvojove Asii (Mohsin Hamid)

Jak nechutně zbohatnout v

rozvojové Asii

Mohsin Hamid  ·  Vydavatelství: Odeon, 2014

Na příběhu “někoho” (hrdinovo jméno neznáme) ukazuje Hamid krutou a drsnou tvář současné Asie – bídu, nemoci a smrt. Na druhé straně vypráví o lásce partnerské i rodičovské. Líčí milování na střeše domu stejně jako nelegální výrobu kopií filmů na DVD. Největší devízou díla je právě styl, připomínající Salmana Rushdieho, v němž mísí tragické s komickým, vysoké s nízkým, západní s východním.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE