blog

LookBook #2: Podzimní inspirace

Všichni rádi čteme. Že? Znáte ale ten pocit, když přijdete do knihkupectví a …. nevíte, co vybrat! Líbí se vám všechny, nebo žádná, bloumáte policemi a rozmýšlíte, kterou si vzít domů a věnovat jí všechen svůj volný čas. Víme, že vybrat si dobrou knihu je ta nejtěžší část knihomolství. Proto jsme se rozhodli, že vám s tím trochu pomůžeme. Na podzimní čtení doporučujeme knížky, které nám přirostly k srdci nejvíce.

Nová kniha Petry Soukupové Bertík a čmuchadlo potěší všechny malé čtenáře. Bertíkovi je devět a zrovna se mu rozvedli rodiče. Máma si našla nového tatínka, což se Bertíkovi samozřejmě nelíbí. Je naštvaný, zklamaný a vymýšlí, jak se novému příteli mámy Richardovi pomstít. Pak ale potká v lese čmuchadlo.

Paulo Coelho vydal svou další knihu, tentokrát s názvem Nevěra. Lindě je 31 let a podle mínění všech vede dokonalý život: bydlí ve Švýcarsku, v jedné z nejbezpečnějších zemí světa, má skvělé manželství, milujícího manžela, roztomilé a způsobné děti a zaměstnání novinářky, na které si nemůže stěžovat. To všechno se změní, když se setká s mužem, s nímž si v době dospívání byla citově blízká.

Sebevražda bohatého postaršího muže se brzy ukáže jako nepravděpodobná. Vnímavý Policista neúnavně pátrá po skutečných důvodech té podivné smrti, jež ho dovedou k tajemnému domu pod Petřínem. Záhad a motivů přibývá, stejně jako hodin strávených s mladou Vdovou. Hlavními postavami jsou ale tři, možná čtyři ženy, vzdělané, smělé a oddané vyšší spravedlnosti, podle níž oběť a viník ztrácejí svou původní dualitu. A v echu doráží palčivá otázka: kolik nás ještě čeká násilí a válek, než všechno to neštěstí člověka konečně polidští? To vše se dočtete v Příspěvku k dějinám radosti, nové knihy jedné z našich nejznámějších spisovatelek Radky Denemarkové.

Čtěte také  Bookerova cena i po více než 50 letech mění kariéry spisovatelů a spisovatelek. Jak?

Devátá holeovka Přízrak je konečně tady! Harry Hole se po třech letech strávených v Hong Kongu vrací domů do Norska, nejde ovšem o žádnou zdvořilostní návštěvu. Po příletu okamžitě míří na policejní ředitelství, kde žádá svého někdejšího nadřízeného, aby se mohl ujmout vyšetřování již takřka uzavřeného a objasněného případu vraždy na drogové scéně. Harrymu je umožněno setkat se s domnělým vrahem. Jde o osmnáctiletého chlapce, jehož Harry dlouho neviděl, avšak který mu byl kdysi velice blízký. Jejich setkání není jediným překvapením, jež Harryho při vyšetřování čeká.

Nádherná kniha Pilot a Malý princ je o osamělosti a hledání smyslu života. Autor se sobě vlastní empatií, lehkostí a citem pro dobovou atmosféru vypráví příběh legendárního francouzského letce, dobrodruha a spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho (1900 – 1944). Mimořádně zpracovaný obrazový životopis sleduje jeho dětské sny a rodinné zázemí, práci pro leteckou společnost dopravující poštu do Afriky a Jižní Ameriky až po osudový poslední let nad Středozemním mořem.

Jaká jsou Pravidla léta? Australský spisovatel a výtvarník Shaun Tan vypráví zdánlivě prostý příběh dvojice chlapců, zachycující „pravidla“, kterými se řídí každý vztah mezi blízkými přáteli nebo sourozenci. Na první pohled se jedná o pravidla, jež se mohou jevit jako podivná nebo dokonce nahodilá, a která je obtížné plně pochopit pro kohokoliv zvenčí.

Angličanka Ursula Toddová zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910. V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců. Tak jako na divadle padá opona, v Ursulině příběhu „padá tma“, tedy smrt. Ta ovšem neznamená temný konec, ale je příslibem dalších, neomezených variant a pokračování. To vše je Život za životem.

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

Jiří Hájíček, autor románů Selský baroko a Rybí krev právě vydal knihu povídek Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku. Dějištěm sedmnácti povídek, které autor Hájíček napsal v průběhu let 1995 – 2014, je jihočeský venkov. Většina příběhů z tohoto povídkového výboru jsou všednodenní lidská mikrodramata, někdy jde více o zachycení nálady a atmosféry, jindy o odvyprávění příběhu nebo o záznam životního pocitu či zkušenosti. Čtenář tak v textech objeví podzim v krajině, jaro a kvetoucí trávy, žhavé léto, vánoční příběhy i povídky o vesnickém fotbale.