blog

LookBook #6: Cestujeme metrem

23.03. 2015

Spočítali jste si někdy, kolik času vám zabere dojíždění do práce? Pokud jezdíte také mětskou dopravou, určitě jste na tom jako my – my občas v zácpě přečteme i Annu Kareninu. S jakými knihami je teď nejlepší trávit čas v metru? Here we go! 

IMG_8515Kniha Smrt odpoledne se zrodila z Hemingwayova vášnivého zaujetí pro býčí zápasy, jež se snaží zasvěceně a zároveň poutavě přiblížit ze všech úhlů, do nejmenších podrobností, včetně jejich zákulisí i samotného boje s býky, líčeného jako dramatický rituál, jehož aktéři se na každém kroku vystavují nebezpečí smrti.

 

IMG_8518V knize Phillipa Kerra Muž bez Dechu zuří válka. Uběhl měsíc od německého debaklu u Stalingradu, Rudá armáda táhne na západ. Do policejního ústředí v Berlíně dolehne zpráva, že u ruského Smolensku byly nalezeny ostatky svázaných a zastřelených polských důstojníků. Vina má padnout na Němce, ale to nesmí Bernie Günther a jeho parťáci dopustit. Jak ale dokázat, že tu vraždili Rusové? Je třeba vydat se na dlouhou cestu na východ…

IMG_8561
IMG_8527IMG_8533Právě dnes má Leonard Peacock narozeniny. Dnes si do batohu k učebnicím přibalí P-38, pistoli nacistického důstojníka, kterou zdědil po svém otci, a zastřelí svého bývalého nejlepšího kamaráda a potom i sebe. Už se nemůže dočkat. Ještě předtím se však musí rozloučit se čtyřmi lidmi, na nichž mu záleží: sousedem Waltem, posedlém Humphreym Bogartem, houslovým virtuózem a spolužákem Babakem, Lauren, jež miluje Ježíše (a do níž byl trochu zamilovaný zase Leonard), a herr Silvermanem, který ho na střední učí o holokaustu… Nový román Odpusťte mi, Váš Leonard autora Matthew Quicka, tvůrce Terapie láskou.

IMG_8528 IMG_8530 Příběh nejen o lásce, zradě a pomstě…, ale také o kousku nejvzácnějšího sýra na světě.Napínavá i poetická kniha Pravidla sýrárny novináře Michaela Paternitiho, zabydlená skutečnými lidmi, překračuje hranice žánrů. Je to cestopis, kulinární průvodce a poučený exkurs do španělských dějin, kultury a zejména mentality.Zavede nás do tradiční španělské „povídárny“ nad vinným sklepem, kde si lidé na tvrdých lavicích nad červeným vínem už po staletí vyprávějí příběhy, jako je ten o sýru, který vás dokáže přenést do dětství.

Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

IMG_8564Nezaplatitelný od Zygmunta Miloszewskiho je thriller, který v sobě kombinuje to nejlepší z Dana Browna, Artura Péreze-Reverteho a Umberta Eca. Hrdinové se při svém pátrání dostanou na stopu tajemství, které by mohlo obrátit moderní svět vzhůru nohama.

IMG_8571

Vynikající román Claire Messudové Žena z horního patra  o vášni a uměleckém naplnění plný naléhavosti, intimity a sžíravých emocí, který promlouvá o zničující ceně za autentický život.
Nora Eldridgeová, sedmatřicetiletá učitelka na základní škole v Bostonu, se už dávno vzdala svého snu být úspěšnou umělkyní, matkou a milenkou. Místo toho se z ní stala „žena z horního patra“, spolehlivá kamarádka a sousedka, která je pro každého vždycky až na druhém místě.
IMG_8539