blog

LookBook #7: Jaro na stránkách knih

12.04. 2015

Zdá se, že k nám konečně dorazilo jaro! Pro nás to znamená jediné – bereme knihu a jdeme si číst ven. A pro vás máme jarní inspiraci na knihy, které právě teď letí. Tak vzhůru na ně!

IMG_8667

Jako první jsme sáhli po knižní pecce z Velkého knižního čtvrtku. Kniha Ztráty a nálezy je tím pravým především pro všechny, komu se líbil román Muž jménem Ove. Dojemný, rozpustilý, milý příběh, který vás dostane do kolen kombinací opravdovosti a hrátkami s fantazií.

IMG_8732

Detektivkáři pozor! Doposud platilo, že prvenství mezi králi krimi příběhů náleží seveřanům. Těm teď ale vyrostla silná konkurence. Tou je Deon Meyer se svou knihou Ďáblova hora. Deon Meyer pochází z Jihoafrické republiky, kam také zasadil děj svého zapeklitého příběhu, plného vražd a mrtvých. Meyer je výborný vypravěč, dostal do krimi nové téma, nové postavy a nový náhled na vrahy. Přečtěte si ho!

IMG_8671

 

IMG_8672

Březnovou knižní událostí měsíce a vítězem všech příček je kniha Pod sněhem od přední české autorky Petry Soukupové. Soukupová má na kontě cenu Magnesia Litera a cenu Jiřího Ortena. Pod sněhem je podmanivý román, který si pohrává s psychologií postav. Kniha by rozhodně neměla chybět na vašem to read listu! 🙂

IMG_8673

Z oblasti románů pro ženy je výraznou novinkou kniha Na co Alice zapomněla. Autorka Liame Moriarty vymyslela zajímavou zápletku. Alice se během hodiny stepu silně uhodí do hlavy. Pád způsobil, že přišla o všechny vzpomínky z posledních deseti let. Za těch deset let udělala řadu chyb. Teď dostala šanci ohlédnout se zpět a třeba napravit chyby ve vztazích. Chtěli byste občas dostat v životě takovouto druhou šanci? Přečtěte si, jak si s tím poradila Alice.

Čtěte také  Zuzana Dostálová: Psát text je podobné jako interpretovat melodii

IMG_8715

Téměř povinností pro každého milovníka současné světové beletrie je poslední román nejúspěšnějšího japonského spisovatele Maruki Murakamiho. Ani tentokrát Murakami nezklamal a čtenáře dostane svým vyprávěním o chlapci, kterého jeho spolužáci vyloučili ze středu party, aniž by mu řekli, co udělal špatně. Kniha Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování vás zaručeně nezklame.

IMG_8668

IMG_8665

Velký knižní čtvrtek přinesl mezi nejočekávanějšími tituly také novinku Daniela Glattauera Není zač. Příběh novináře Gerolda Plasseka, který vypráví o dobrých skutcích, novinářském řemeslu a nečekaném otcovství vás pobaví, dojme a naplní představu o ideálním čtení tomu, kdo si chce u knihy příjemně odpočinout a od srdce se zasmát.

IMG_8722 IMG_8724