blog

NOVINKA: Vychází očekávaný Stalker Larse Keplera

11.05. 2015

Jedna z nejočekávanějších knih letošního roku Stalker Larse Keplera vychází tento týden. Jedná se o další díl krimi série z pera úspěšné autorské dvojice, ukrývající se za pseudonymem Lars Kepler.

kepler

V České republice se dosud prodalo více než čtvrt milionu výtisků knih ze série o Joonu Linnovi. Celosvětově se této série, která vychází ve čtyřiceti zemích, prodalo pět a půl milionů výtisků. Další pokračování je ve Švédsku plánováno na příští rok. Kromě toho letos vyjde první díl nové urban fantasy ze série Playground (Dětské hřiště), kterou k českému vydání připravuje rovněž nakladatelství Host.

O čem příběh vypráví? 

Bez Joony Linny je policie bezmocná. Policii někdo pošle krátké video, natočené přes okno, na kterém si neznámá žena obléká punčocháče. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku dovede vyšetřovatele k pastorovi Rockymu Kyrklundovi, který byl před devíti lety odsouzen za násilnou vraždu k nařízené psychiatrické péči. Sám si ovšem z události nic nepamatuje — při autonehod utrpěl vážné poškození mozku, projevující se silnými výpadky paměti.

Zatímco však Rocky dosud pobývá na uzavřeném psychiatrickém oddělení, policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se děje, ovšem komisařka Margot Silvermanová je přesvědčená, že se jedná o sériového vraha. A Joona Linna před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.

A co na to kritika?

Dobře vystavěná, napínavá detektivka, která nikdy neztrácí na intenzitě… Kepler to zase dokázal. – Adresseavisen

Autoři vycházejí ze stejného receptu jako u předchozích knih. Mají skvěle vyvinutý smysl pro to, co je třeba k tomu, aby v lidech probudili jejich nejtemnější strachy a představy. – Dagsavisen

Stalker je ještě o několik příček lepší než předchozí díly série. Kniha je neuvěřitelně chytře poskládaná dohromady. – Berlingske

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

Lars Kepler je pseudonym, za nímž se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová (nar. 1966) a Alexander Ahndoril (nar. 1967). Doposud společně vydali čtyři bestsellerové kriminální romány: Hypnotizér (2009; česky Host 2010), Paganiniho smlouva (2010; česky Host 2011), Svědkyně ohně (2011; česky Host 2012) a Písečný muž (2012; česky Host 2013). Stalker (2014) je pátým dílem série, jejíž hlavní postavou je komisař Joona Linna. Romány Hypnotizér, Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně a Písečný muž vyšly také jako audioknihy v interpretaci Pavla Rímského, Stalker se připravuje. Hypnotizér se dočkal rovněž filmového zpracování v režii Lasse Hallströma. Všech knih série se doposud prodalo přes pět milionů výtisků, jen v České republice více než čtvrt milionu. V roce 2015 vyjde ve Švédsku první díl nové thrillerové série Larse Keplera s názvem Playground (Dětské hriště), kterou rovněž připravujeme k českému vydání.