blog

5 otázek pro autora nového Milénia

23.07. 2015

Už jen dny nás dělí od vydání nejočekávanější knihy roku, čtvrtého dílu krimi série Milénium. Čtvrtý díl má však nového autora. David Lagercrantz odpověděl na 5 zásadních otázek ohledně psaní svého nejčerstvějšího díla – Dívky v pavoučí síti.

david lager.

Co vás přimělo přijmout nabídku k napsání čtvrtého dílu Milénia?

Nemohl jsem tomu odolat. Od té doby, co vyšla kniha Já jsem Zlatan Ibrahimović, se hrnuly nabídky na knihy jedna za druhou. Ale ani jedné jsem tak nepropadl. Když jsem se poprvé dozvěděl o Miléniu a otřepal se z prvotního šoku, nemohl jsem se dočkat, až se do toho pustím. Ani si nevzpomínám, kdy jsem se naposledy na něco tak těšil — těšil a zároveň se toho děsil, měl bych dodat.

Co bylo na psaní nejnáročnější a co vás nejvíc bavilo?

Nejtěžší bylo vymyslet děj. Stieg Larsson byl mistr ve vytváření složité zápletky a k ní několika souběžných příběhů. To jsem chtěl dodržet. Zároveň ale musím říct, že to bylo to, co jsem si nejvíc užil. Posouvat děj a cítit, jak detaily zapadají na svá místa, to byla velká zábava.

Jak byste charakterizoval Larssonův styl?

Samozřejmostí pro něj je, že stojí nohama pevně na zemi, v jeho stylu je i něco novinářsky autoritativního. Brzy jsem pochopil, že by bylo žalostné snažit se ho napodobovat. Napsal jsem svůj vlastní text, jen se pořád snažím osvojit si podobnou efektivnost v jazyce.

Co můžete svou knihou přinést?

Můžu přinést svůj zájem o vědu a znalost mediálního světa. Stejně jako Stieg Larsson i já se rád učím nové věci. Pomáhali mi hackeři i matematici a udělal jsem rozsáhlý výzkum starých symbolů a kódů.

Píšete o postavách z Larssonových knih?

Čtěte také  Kateřina Čermák Brabcová: Mám štěstí, že mám tak kreativní práci

Ano, samozřejmě, v knize vystupují Mikael Blomkvist i Lisbeth Salanderová. Také Erika Bergerová, inspektor Jan Bublanski (nyní už jako vrchní inspektor) a jeho nejbližší spolupracovnice Sonja Modigová. Nechybí ani zoufalý policista Hans Faste, zapálený kariérista a státní zástupce Richard Ekström, poctivý Holger Palmgren, Plague z Hackerské republiky a mnoho dalších.

Autor: Nakladatelství Host Brno