blog

LookBook #14: Maturita levou zadní

27.09. 2015

Léto je pryč a náš knižní LookBook je zpět. Tentokrát jsme se podívali na zoubek povinné školní četbě. Už jste viděli naši tabulku maturitní četby? Právě tou jsme se tentokrát nechali inspirovat a nafotili knihy, která do seznamu těch nedůležitější románů, dramat a povídek rozhodně patří. Ať už vás čeká maturita za dveřmi, nebo už ji máte dávno za sebou, knihy z dnešního LookBooku patří ke světovému literárnímu bohatství, které byste rozhodně neměli minout!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ve své době Stendhalův román Červený a černý zapadl a nebyl přijat. Dnes však víme, že jeho  nadčasovost a literární hodnota jsou neocenitelné s proto patří mezi knihy, které by si měl každý z nás alespoň jednou za život přečíst. Ať už před maturitou, nebo později.

Processed with VSCOcam with f2 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uražení a ponížení je jedním z nejtypičtějších románu F. M. Dostojevského. Ponurá, bolestná atmosféra a jeho “typické” ženy. Nejen to nabízí tento stěžejní román ruské literatury.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poprvé vyšel román Nesnesitelná lehkost bytí ve francouzském překladu v roce 1984 v Paříži u Gallimarda, v roce 1985 česky v Kanadě v nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Vyprávění o lásce, o Tereze a Tomášovi, o Sabině a Franzovi, o lehkosti a tíze bytí…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with c1 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with c1 preset

Povinná školní četba nemusí být nutně nudou. Důležité je pečlivě vybírat. Třeba Joycovi Dubliňané jsou literárním skvostem nejen pro autorovu snahu o experimentální tvorbu. Velký Gatsby se stal velkým americkým románem a stěžejním dílem moderní americké literatury i díky tomu, že uchvátil celou americkou společnost. A drama Hamlet? Už jste viděli některé ze Shakespearových dramat na jevišti? Pokud ne, připravte se na něj četbou textu. Můžeme vám zaručit, že pro autorův jemný humor se i stoprocentně pobavíte!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with f2 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with c1 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with f2 preset

Někteří literární odborníci tvrdí, že Babičku by neměli číst děti na základních školách, ale až zralí maturanti. Až v určitém věku prý dokážeme správně pochopit a rozeznat krásu tohoto romantického díla. Máte Babičku ve své knihovničce?

Čtěte také  Milan Kundera a jeho nezapomenutelný odkaz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with c1 preset OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with f2 preset

Také nosíte knížku stále u sebe? Pro chvilku čekání mezi přednáškami, při čekání na MHD. Zkuste příště přibalit třeba nejslavnější španělský román všech dob. Don Quijote de la Mancha je jedním z těch románů, které ani po staletích neztratili půvab, důvtip a šarm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with f2 preset

Klasická díla literatury se většinou stávají klasikou proto, že zkrátka jde o kvalitní knihy. My si proto myslíme, že si mezi povinnou četbou k maturitě každý najde pár kousků, které si opravdu zamiluje, a ty ostatní poslouží přinejmenším k rozšíření literárních obzorů. Tak si pořiďte naši tabulku a začněte si v ní odškrtávat, ať už je maturita před vámi nebo je pro vás minulostí:)

Processed with VSCOcam with f2 preset