blog

Knihomolové na Instagramu

7.10. 2015

Kde hledáte knižní inspiraci, tipy na čtení a rady, jaké knihy pořídit rodině a přátelům? Překvapivým místem může být Instagram, a zdaleka ne jen ten náš. Pojďte se s námi mrknout na 3+3 skvělé knihomolské účty, které doporučujeme sledovat!

IG_clanek

Jsou knihy cool? Protože čtete náš blog, je vaše odpověď na tuto otázku samozřejmě zuřivé “Jasnějaksemůžeštakhloupěptátsmartisthenewsexy!”. Vypráví se ale, snad jsou to jen babské povídačky, že jsou i lidé, kteří ještě pochybují. Kteří neví, jestli by měli svou lásku ke knihám rozvíjet a dávat na odiv. Takoví lidé by se měli a) nad sebou zamyslet, b) podívat na následující instagramové účty. Čtení je cool. Čtení je sexy. Komunita čtenářů, bookloverů, knihomolů nebo jakkoli jinak ji chcete nazývat se umí vzájemně obdivovat, inspirovat a fascinovat – a krásně je to vidět právě na instagramu. Mrkejte!

Znáte Humans of New York? @SubwayBookReview je podobný projekt, i když úzce zaměřený – na knihy, které cestující v newyorském metru čtou. Účet dostává svému jménu, ke každé fotce patří i malá knižní recenze od toho, kdo byl s knihou přistižen. Velmi zábavný způsob, jak zjistit, co zrovna v americkém velkoměstě mezi knihomoly opravdu frčí.

insta_METRO

Další účet potěší hlavně ty z vás, kdo mají rádi dobře vypadající a stylové muže (a pokud mluvíte anglicky, tak i dvojsmyslné komentáře 🙂 ). @hotdudesreading znamená prostě “sexy chlápci, co si čtou”. A přesně to také účet nabízí. Co se komentářů k fotkám týče, posuďte sami… “Ze všeho na tomhle klukovi, od jeho ostře řezané brady až po jeho šik červené kalhoty, je mi horko, horko, horko! Když k tomu přidáme ještě tu knihu o dracích, kterou čte, je jasné, že není jediný, kdo se v tomhle vagonu rád oddává fantazii.” A to je, prosím, jeden z těch nejmírnějších. Červenáme se. 🙂

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

INSTA_hotdudes

Víte, co je to swag? Většina teenagerů, kteří slovo s oblibou používají, to taky neví. Swag znamená něco jako styl, image, způsob, jakým se člověk prezentuje. Je to takové nové “cool”. Když spisovatel Yahdon Israel vyrůstal, děti, které četly, neměly swag, a děti, které měly swag, zase nečetly. On se rozhodl s tím něco udělat a rozjel tak kampaň #literaryswag, kterou chce spojit dvě svoje vášně – módu a knihy. A ukázat tak, že knihy nikdy nevychází z módy – což předvádí nejen skrze hashtag, který zpopularizoval, ale i na svém vlastním účtu.

Insta_literary

A teď něco z domácího soudku! Jana Benešová je ženou mnoha literárních projektů. Fotí pro náš projekt Za knihami, ve spolupráci s nakladatelstvím Host přišla s vlastním projektem #moudrazknih, má knižní blog What Jane Read a úžasné, inspirativní fotky knížek zveřejňuje i na Instagramu jako @janebenesova. Navíc nejen hodně čte a skvěle o knihách píše, ale taky opravdu krásně fotí, takže je to celé pastva pro oči.

insta_jane

Další parádní knižní účet je @_dzejny. Tenhle Instagram je proslulý svými čtyřmi K – na fotkách jsou totiž obvykle knihy, květiny, káva a koláče. Džejna je sice Slovenka, ale čte hodně knih i v češtině, a je tak inspirací i pro ty ročníky, které už dvojjazyčnou československou televizi nezažili. K fotkám knih přidává často úryvky nebo minirecenze. Pokud váháte, co si přečíst jako první, její rozhled vám přijde vhod. Kromě knížek v účtu najdete kavárny, dobré jídlo a tetování.

insta_dzejny

Jako poslední, ovšem jistě ne kvalitou, vám chceme doporučit Instagram Barbory Votavové – nikoli autorky tohoto článku, ale její jmenovkyně 🙂 Bára na Instagramu jako @barboravotavova ukazuje, co právě čte, doporučuje nejoblíbenější kousky i novinky – a totéž, samozřejmě více do hloubky, jak bývá zvykem, dělá i na svém blogu s názvem BookJournal. Umí nejen krásně popisovat knihy samotné, ale i pocity, které u čtení zažívá – v tom se najdete 🙂 Na jejím účtu najdete nejen knihy, ale také cestování, pejsky a dobroty.

Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

insta_bara

Jaký knihomolský účet na Instagramu máte nejradši vy? A fotíte taky knížky? Knihomolové všech @uzivatelskych_jmen, spojte se! 🙂