blog

LookBook #31: Na vesnici

Kde začít prázdniny lépe, než u babičky na vesnici? Probouzet se v duchnách při kokrhání kohouta, nechat se vykrmovat babiččinými specialitami, číst si odpoledne na koupališti, chodit na houby a večer prosedět u táboráku. Utekli jsme z města a nový LookBook nafotili v jedné vesničce.

Hořkosladký román Uvnitř mé hlavy, debutové dílo spisovatelky Francescy Zappii, se schizofreničkou Alex v hlavní roli je young-adultovka, u které se bude smát a možná uroníte i slzu dojetí. Prý je to kniha pro fanoušky Rainbow Rowell jako stvořená. Každý milovník krásna bude navíc paf z půvabné obálky.

Víte, co znamená slovo “suomikumma”? No přece finské podivno! Právě tímto žánrem se chlubí antologie Lesní lišky (a další znepokojivé příběhy), ve kterém najdete povídky od předních finských spisovatelů, jenž se zabývají fantastikou, magickým realismem a surrealismem. Mezi autory najdete kupříkladu Pasiho Ilmari Jääskeläinena, který napsal oblíbený Literární spolek Laury Sněžné, Leenu Krohn nebo třeba Anne Leinonen.

Self-help kniha Podnikavá hlava od Andyho Gibsona vám slibuje, že po jejím přečtení dokážete zbystřit svůj podnikatelský mozek na maximum. Čeká na vás cesta plná inspirativních postřehů, novinek z oblasti psychologie i somatologie a vy se naučíte používat celý svůj mozek, pracovat chytřeji a efektivně a rychleji tak plnit své úkoly. Kdo na sobě chce v létě pracovat, určitě by se měl s Podnikavou hlavou seznámit.

Třetí vydání klasiky Alenka v kraji divů a za zrcadlem je opravdový skvost. Vyšla v překladu Aloyse a Hany Skoumalových, který je všem milovníkům Alenky důvěrně známý. Příběh Lewise Carrolla si tentokrát můžete užít společně s kouzelnými ilustracemi. Kniha získala ocenění “Nejkrásnější vydání na světě” – Alice 150 Grand Prize – a není divu! A pokud ještě nemáte tušení, proč je havran jako psací stůl, je nejvyšší čas se s Alenkou seznámit právě prostřednictvím této krásky.

Čtěte také  Dopřejte si knižní drinky v knihkavárně

Antistresových omalovánek už je tolik, že jeden neví, které vybrat. My doporučujeme tyto stylové Vogue omalovánky, do nichž módní návrhář Ian R. Webb nakreslil původní modely z padesátých let, jenž se objevily v kultovním časopisu. Pokud si potrpíte na eleganci, Vogue omalovánky budou vaším skvělým doplňkem.

Tanja Dusy dala dohromady kuchařku plnou slunce a vůní. Jmenuje se Letní kuchyně a je to váš nepostradatelný pomocník do prázdninových dnů. Tanja Dusy vaří zdravě a její recepty jsou plné čerstvé křupavé zeleniny, šťavnatého ovoce a vůně bylinek. Pořiďte si tuhle kuchařku a pozvěte přátele na dlouhý oběd na prosluněné terase nebo na pozdní snídani v trávě, vsadíme se, že se před nimi svými kulinářskými schopnostmi díky Tanje Dusy opravdu blýsknete.

Francouzské autorce Delphine de Vigan u nás vychází už čtvrtý román s názvem Podle skutečného příběhu. Psychologický příběh o spisovatelce, jenž potká novou kamarádku, kterou ve vyprávění nazývá prostě L. a je to její spřízněná duše. Příběh se postupně stává čím dál tím hrozivějším a mění se v napínavý thriller. Ani sám čtenář už neví, co je fikce a co je skutečnost; Delphine de Vigan si s ním zahrává jako kočka s myší. Zejména pro ty, co někdy zajímalo, jaké to je být slavným spisovatelem.

Milovníci historie, teď něco pro vás. První díl trilogie Marco Polo od Muriel Romany už je na světě! Kniha líčí osudy benátského kupce, jehož snem bylo spatřit konec světa. V tomto díle se s Marcem seznámíte a vydáte se s ním na jeho první cestu do Jeruzaléma. Francouzská autorka při psaní vycházela ze zápisků samotného Marca a autenticky i napínavě a dobrodružně vypráví o jeho životě.