blog

LookBook #32: Léto v plném proudu

10.07. 2016

Letní čtení má takovou jinou příchuť než ty ostatní, co říkáte? Patří k němu stránky pocákané vodou z bazénu, osvěžující ledové čaje a slastné prázdninové nicnedělání. Doufáme, že si užíváte léto plnými doušky a pokud hledáte knihu, která by vám slunečné dny zpříjemnila, možná najdete to pravé pro vás v našem novém letním LookBooku!

Kdy jindy máme čas číst tlusté bichle, než právě o letních dovolených? Tess z d’Ubervillů od Thomase Hardyho je viktoriánská klasika, která potěší všechny obdivovatele anglického venkova a klasické literatury. Tragický příběh venkovské dívky Tess, jejíž mravní nesmlouvavost naráží na pokrytecké konvence jejího okolí, vás dozajista dojme a nadchne. Pro ty, jenž obdivují díla Jane Austenové a sester Brönteových, je tato kniha nutností.

Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí je nový příběh indicko-britského spisovatele Salmana Rushdieho. Ti, co mají v oblibě magický realismus a propojování východního a západního světa v poutavých příbězích, nutně potřebují tuhle knihu. Dramatický román o záchraně civilizace, o souboji dobra a zla s nádechem poetiky orientálních pohádek se skvěle čte třeba v letní podvečer v mírném slunci u řeky se sklenkou něčeho dobrého. Stačí jen oddat se Rushdieho představám a obdivovat jeho bezbřehou fantazii.

A teď něco z úplně jiného soudku. Na to dostat se do formy a být fit není nikdy pozdě a pokud preferujete spíš aktivnější způsoby trávení svých letních dovolených a prázdnin, možná si padnete do oka se Zuzkou Light, českou rodačkou, která se proslavila svými cvičebními videi na internetu po celém světě. Napsala skvělou knihu Fit za 15 minut denně, která je plná cvičebních i jídelních programů, motivace, receptů a tréninkových tipů, díky kterým vás bude vaše tělo milovat.

Plánujete se letos v létě seznámit s nějakou zajímavou osobností? Pokud vás zajímá historie Británie, nesmíte si nechat ujít poutavou, čtivou a vtipnou biografii Winstona Churchilla s názvem Faktor Churchill. V poutavé knize představuje Boris Johnson výjimečnou osobnost mnoha tváří, která se výrazně podílela na utváření tehdejšího britského království a vůbec vlastně celé Evropy a důsledky jejího rozhodování pociťujeme dodnes.

Čtěte také  Nina Špitálníková: Poprvé poukazuji na to, jak mohou Severokorejci vnímat svobodu

O dovolené si musíte udělat čas na pořádnou líně dlouhou snídani. Nejlépe v trávě, s naším hrnkem někde poblíž 🙂 Inspirací vám mohou být neodolatelné recepty a tipy od Davida Beze z knihy Snídaně s láskou. Nejdůležitější jídlo dne se nesmí podceňovat a spousty skvělých a chutných snídaní si můžete užít právě díky této krásné knize.

Těm, co dávají přednost naučné literatuře před beletrií, bychom doporučili skvělou monografii o literárním díle Václava Havla s všeříkajícím názvem Číst Václava Havla. Napsal ji jeden z nejuznávanějších amerických slavistů David Danaher a zabývá se v ní zejména literárněhistorickým a literárněkritickým rozborem Havlových textů. Pokud vás zajímají literární díla našeho prvního českého prezidenta a výjimečného dramatika a esejisty, rozhodně si tuto publikaci nenechte ujít.

Milovníci detektivek a napínavých románů jistě ocení knihu Případ pohřešovaného. Její autor Dror Mišani se zabývá teorií detektivního románu a jistě se mu tedy podařilo vyvarovat se obvyklých klišé v těchto příbězích. Vytvořil unikátní policejní vyšetřování, které ovlivní fiktivní dopisy zasílané rodině oběti. Přeneste se do kavárny v Tel Avivu a nechte se strhnout tímhle jedinečným případem.

Na závěr tu máme závan severské krimi – nový díl ze série Kurt Wallander s názvem Pyramida. Nyní již zkušený detektiv Wallander svým typickým metodickým postupem řeší zvláštní spojení mezi sestřeleným letadlem a vraždou osamělých sester. Román od Henninga Mankella slibuje napětí, čtivost a nečekané rozuzlení a pokud jste fanoušky severských detektivek, věříme, že Pyramidě neodoláte.