blog

Proč se potřebujete seznámit s Johnem Greenem

24.08. 2016

Bestsellerový spisovatel John Green dnes slaví 39. narozeniny. Při téhle příležitosti jsme se rozhodli sepsat vám důvody, proč se potřebujete seznámit s jeho tvorbou, pokud jste to náhodou ještě neudělali.

John Green Author of The Fault in Our Stars

1) John Green rozumí romantice.

Jak jinak by mohl někdy napsat román Hvězdy nám nepřály? Nejenže je citlivý a legrační – což k lásce nepochybně patří – ale navíc se dokáže vyvarovat všech romantických klišé a vytvořit zamilovaný příběh z reálného světa, který když je okořeněný jeho vtipnou a nekonvenční romantikou, zdá se nám i přesto trošičku pohádkový.

2) V jeho knihách najdete spoustu moudrých slov.

Vezměte si třeba takové Hledání Aljašky, v němž si hlavní hrdina Miles zapisuje poslední slova známých lidí. Ve všech Greenových knihách máte potřebu podtrhávat si div ne každou druhou větu a po dočtení ve vás vždycky zůstane spousta inspirace.

3) John Green je dobrodruh.

Jak jinak by dokázal vytvořit tak úžasnou, nespoutanou a záhadnou postavu, jako je Margo z Papírových měst? Samozřejmě se nakonec ukáže, že je všechno jinak, než se Quentinovi zdálo, ale nic prozrazovat nebudeme – tenhle příběh o dospívání si totiž rozhodně nechcete nechat utéct.

4) Ironie a sarkasmus mu rozhodně nejsou cizí.

Dokazuje to ve všech svých knihách, Příliš mnoho Kateřin nevyjímaje. Umí sice napsat krásné milostné příběhy, ale taky umí napsat o tom, jak se vypořádat s tím, když dostanete kopačky a věřte, že Colin z kateřinské knihy se s tím vypořádal vskutku originálně. 

5) John Green je sváteční typ. 

Má rád Vánoce. A kdo by taky neměl, že! Každopádně náš oblíbený spisovatel rozhodně není žádný Grinch, protože jinak by asi nenapsal povídku do sbírky s názvem Sněží, sněží, ve které tři autoři líčí, jak dokáže s lidskými osudy během svátků zamíchat jedna sněhová bouře.

6) Dobře ví, že láska se neomezuje na pouhé “kluk potká holku”.

Jako v jeho nejnovějším románu Will Grayson, Will Grayson, který napsal společně s Davidem Levithanem. S humorem sobě vlastním a uštěpačnou ironií dali dohromady knihu, která zejména teenagerům ukazuje, že je nejen v pořádku, ale dokonce opravdu super, když nejste stejní a průměrní a vyčníváte z davu. Ať už se zamilováváte do koho chcete 🙂

7) John Green vede lidi ke čtení a k přemýšlení.

A to nejen prostřednictvím svých knih. Společně se svým bratrem Hankem natáčí vlogy a edukativní videa na dva YouTube kanály: VlogBrothers a CrashCourse. Oba dva mají neuvěřitelný elán, jsou vtipní a zábavní a v jejich podání je literatura strašně cool záležitost. Zabývají se navíc mnoha dalšími oblastmi – ekonomií, historií, biologií… Však se mrkněte třeba na dva příklady níže. Mají tedy potenciál zaujmout opravdu velkou spoustu lidí.

WE <3 THE GREEN BROTHERS! 🙂