blog

LookBook #41: O jakou knihu letos napíšete Ježíškovi?

Před Vánocemi vypukla doslova knižní smršť, nezdá se vám? Vychází jedna skvělá kniha za druhou a vášnivým knihomolům by se podle mě měla naordinovat měsíční předvánoční dovolená, aby si všechno stihli jaksepatří vychutnat. Když už nic jiného, můžete s naším poukazem na více času na čtení vyrukovat před svou rodinou, kamarády i kolegy, abyste si aspoň chviličku na čtení každý den ukradli.

Můj dopis Ježíškovi se s každým novým LookBookem setsakramentsky prodlužuje. Co si budeme povídat, když byla Vážka od Michela Bussiho tak skvělá a napínavá, nutně potřebuji i jeho nový román Maminka neříká pravdu. A vzhledem k tomu, že jsem pěkných pár svých náctiletých let strávila ponořená do románů od Jane Austenové, knížka s názvem Čtenářský klub Jane Austenové, která vypráví o Jocelyn, jenž v příbězích slavné autorky hledá inspiraci pro svůj život, je pro mě zkrátka nutností. Young-adultovky od Hostu mě baví a Smrtná zima byla příjemným překvapením, takže jsem si na svůj vánoční wishlist pochopitelně připsala i Temná tání, pokračování téhle dramatické trilogie z budoucnosti. Taky tam nemůže chybět Malíř vzpomínek, neuvěřitelně čtivý příběh se špetkou fantastiky, kde se rozplétají minulé životy a ze současnosti se dostanete až do starověkého Egypta.

Ale těch knih, které bych chtěla najít pod stromečkem, je samozřejmě daleko víc. Patří sem i nové vyprávění Ladislava Zibury o jeho cestě do Himalájí a Nepálu, nebo Rok ve světě od Frances Mayesové – věřím, že mě tihle vášniví cestovatelé svými příběhy navnadí na to, abych v novém roce cestovala mnohem víc než letos. Sem tam mě popadne chuť na nějaký dobrý, čtivý a temný thriller; aktuálně bych sáhla po Tichých dívkách od Erica Rickstada, bývalý detektiv vyšetřující smrt záhadně mizejících dívek v zapadlém městečku, to zní vskutku napínavě, že? A pokud na vašem vánočním wishlistu nemůže chybět kvalitní současná česká četba, nechte se zlákat Rubikovou kostkou od Vratislava Maňáka, psychologický román, jenž je skvělou ukázkou toho, že česká literatura má opravdu hodně co nabídnout. No a na závěr bych vám ráda představila takovou specialitku pro všechny knihomoly – Bílou magii, což je nádherná publikace vyprávějící o historii papíru. Pokud nedáte dopustit papírové knihy a čtečku vytahujete jen když jedete na dovolenou (co si budeme povídat, ta spousta knih se vážně pronese), určitě vás Bílá magie nadchne stejně jako mě.

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené

Tak co, o kterou z těchhle knih si taky napíšete Ježíškovi?