blog

LookBook #51: Závan undergroundu

Snažíme se pro naše LookBooky hledat nová a neotřelá místa a tentokrát jsme vymysleli něco opravdu netradičního! Knihy nám tentokrát pózovaly v dílně, kde se vyrábí jedinečné zápisníky značky Deafmessanger. A to není jediné překvapení, které pro vás máme!

Tentokrát nám totiž modelky nedělaly knihy nově vydané, nýbrž ty, které vyšly během loňského roku. Určitě už víte, že právě probíhá hlasování o nejlepší knihu roku 2016. My jsme ze seznamu třiceti nejlepších knih vybrali naše největší srdcovky, které vám představíme ve videích na YouTube a právě i tady v LookBooku. Jaké jsou naše nejvíc nej knihy za uplynulý rok?

Bářiným favoritem je finská sbírka povídek Lesní lišky, která do českých literárních vod poprvé zavedla slovo “suomikumma” neboli “finské podivno”. Pro milovníky magického realismu a všech prapodivných, skvěle vypointovaných krátkých příběhů je tahle kniha jednoznačnou volbou. Lenka zase dala přednost oddychu, zábavě a trefnému humoru od Michaely Losekoot a Miloše Říhy, kteří se spolčili v knize Bez jablka. Janko dal svůj hlas Ladislavu Ziburovi a jeho druhému vtipnému vyprávění o tom, kde putoval a co tam zažil, s názvem Mezi buddhisty a komunisty. Jana všem nutí první díl tetralogie odehrávají se v Neapoli padesátých let, který líčí komplikované vztahy mezi dvěma ženami – Geniální přítelkyni. Ivanka má u nás pověst vášnivé běžkyně a není tedy překvapením, že v Knize roku hlasovala pro Zátopka, komiks s výjimečnými ilustracemi, který líčí osudy nejslavnějšího českého běžce. Velký cestovatel Dušan si vybral Atlas zemí, které neexistují – půvabnou a po grafické stránce originální publikaci, v níž je dopodrobna vylíčeno 50 oficiálně neuznaných států – od Krymu po Tibet. A s posledním tipem od Lucie se vracíme zpět na pole románu – mezi třiceti nominovanými tituly se její největší srdcovkou stala kniha Ten, kdo stojí v koutě od Stephena Chboskyho, jenž líčí dospívání středoškoláka Charlieho.

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené

Na závěr důležitá otázka: která z nominovaných knih vás zasáhla nejvíce? Vyberte nejlepší knihu, českého a zahraničního spisovatele a nakladatelství roku 2016 😉