Knižní mlsání: Máma mele vločky
Naše food expertka Kamila z blogu Tvoříme domov si tentokrát posvítila na speciální kuchařku Máma mele vločky. Přečtěte si něco o netradiční kuchařce, která v sobě ukrývá i skutečný příběh o tom, jak může správné jídlo pomoci.
Hned na úvod musím říct, že jsem čím dál tím více pyšná na naše autory a kuchařky, které dokáží vytvořit. Od nudných receptů jsme se konečně dostali k takovým, jež jsou ohromně nápadité a neotřelé. Přesně tohle do puntíku splňuje i kniha Martiny Alinče Dvořákové – Máma mele vločky. Během pěti minut od rozlepení obálky se mi pomalu rozrůstal seznam toho, co z ní rozhodně nejde vynechat. A není toho málo, to vám můžu slíbit.
Podle této knihy budete vařit a péct trochu jinak. Nikoliv však proto, že by to dle autorky bylo moderní, ale nutné. Nesnášenlivost lepku byla po vleklých potížích diagnostikována Martininu muži. Logickým krokem proto bylo vkročit do neznámých vod a objevovat svět bezlepkové kuchyně. Naštěstí ji nepojala jako obtěžující hrozbu, ale stala se pro ni novým světem, jež rozhodně stojí za prozkoumání. Sama přiznává, že cesta k dokonalým receptům vedla přes mnoho pokusů, jež však ve finále dopadaly opravdu skvěle. O ty nejlepší se dělí prostřednictvím této knihy, z jejíž každé stránky vidíte, že dnes už se v životě omezovat nemusíte. Naopak. A bude vás to strašně bavit!
Ještě jeden bonus kuchařka Máma mele vločky má – nenajdete v ní ani kousek masa. Uvítá jí proto nejeden vegetarián nebo ten, kdo by maso rád omezil. Možná vás překvapí, jak plnohodnotná jídla dokážete naservírovat bez toho, abyste sháněli u řezníka ten nejšťavnatější kus. Hodně tak využijete různorodé luštěniny, obiloviny a sytou zeleninu. Nebudou strádat ani pořádní chlapi, což ilustruje fakt, že tato kniha je skrz naskrz rodinným kuchyňským deníkem, který myslí na každého svého člena.
Na mě osobně z jednotlivých kapitol dýchá ohromná pohoda a rodinné teplo, protože se na úvod každé z nich dozvíte, proč vlastně v knize jsou, jaké se za nimi skrývá pozadí. Malým okénkem nahlédnete do duše rodiny Alinčových a ucítíte drobnou radost z toho, že právě podle jejich receptů můžete vařit i ve své domácnosti. Nalistovat můžete:
- výběr sladkých i slaných jídel a dobrot pro líná rána, která snadno přetvoří snídani v pořádný BRUNCH, upéct si tak můžete například semínkový chléb s ořechy,
- NEDĚLNÍ OBĚD – chody, se kterými se blýsknete nejen u domácího stolu, ale i před těmi, jež dosud svým kuchyňským kouzlením ohromovali vás – třeba takovými meruňkovými knedlíky,
- TÁTA VAŘÍ – rychlé a snadné recepty, zahrnující i úžasné čirokové palačinky s ananasem, jež hravě zvládnou i tatínci, kteří nejsou zvyklí tančit v kuchyni každý den,
- láska prý prochází žaludkem a šafránové risotto, připravené podle kapitoly OSLAVA VÝROČÍ v tom bude partnera utvrzovat kdykoliv, kdy jen vás napadne si pomocí jídla vzájemnou lásku prokázat,
- rychle ulevit bolestem, dodat tělu sílu a co nejdříve se vrátit zpět do postele, to je hlavním poselstvím kapitoly JSME NEMOCNÍ a zázvorového sirupu v ní obsaženém,
- jaro a s ním spojené VELIKONOCE vás navnadí na období, jež s sebou přináší vše nové, včetně čestvého větru v kuchyni s vůní bylinek a tyčinek z nich upečených,
- není nad to zabalit do košíčku malá jídla a vyrazit na PIKNIK – v téhle kapitole na ně najdete spoustu inspirace – například na plněné datle a okurkovo-avokádový salát,
- jde o knihu rodinnou, tedy i pro děti – z toho důvodu má na jejích stránkách své pevné místo kapitola DĚTSKÁ OSLAVA plná zdravých dobrot na parádní party pro mrňousky, kteří budou díky domácímu bubble rooibosu za hvězdy,
- na těle i na duši zahřívací ADVENT A VÁNOCE vás vtáhnou do předvánoční pohody, donutí každého zpomalit a s radostí trávit volný čas s nejbližšími v srdci domova u pečení bezlepkových perníčků.
Máma mele vločky je nádherná kniha, která okamžitě našla své pevné místo v naší knihovně. Je osobní. Donutí vás zamýšlet se nad drobnými radostmi. Mezi řádky si zas a znovu uvědomíte, že rodina je nade vše. Krom této velmi milé stránky má i tu podstatnější – recepty fungují. Jsou jednoduché. Jsou originální. Jsou variabilní a jen tak se nedají pokazit. Chutnají i zapřísáhlým masožroutům (vyzkoušeno). Chutnají dokonce i těm, před kterými když řeknete slova jako „zdravé“, „bezlepkové“ nebo „trochu jiné“, tak se pomalu pokřižují (taktéž vyzkoušeno). Čokoládový dort s ciderem na návštěvě zmizel dřív, než jsem se stihla otočit a zahřívací curry z beluga čočky mi bylo skvělou oporou ve dnech nachlazení a s ním spojené absolutní bezmoci. Chystám se na dalších asi 43 z celkem 79 receptů a již teď vím, že budou mít úspěch. Moc se mi líbí, že každý z nich má na svém úvodu krátké povídání o hlavní surovině a jejích zdravotních přínosech, své historii nebo tradicích, jež s sebou nese.
Pokaždé se snažím vyšťourat alespoň jedno malé negativum a musím říct, že v tomto případě moje ohromení způsobilo mírně zaujetí. Ale přeci jen! S ohledem na odlišný stravovací směr může být občas problém některé suroviny na malé obci sehnat. Věci, jako xantanová guma, škrob arrowroot nebo čiroková mouka jsou k nalezení téměř výhradně ve zdravých výživách. Bezlepkáři již ví, že s dostupností vhodných potravin to ne vždy bývá jednoduché. Skvělým řešením však může být internet a nespočet e-shopů, díky nimž seženete prakticky cokoliv. Proto, pokud se vás týká nutnost bezlepkového stravování nebo chcete jen vyzkoušet něco jiného, určitě tento klenot alespoň prolistujte. Můžu vám slíbit, že budete minimálně z poloviny tak nadšení, jako jsem byla já.