blog

#kniznimlsani: Francouzská venkovská kuchyně

29.11. 2017

Jedna z našich specialistek před kuchařky na slovo vzatá, ReBarbora z blogu ReBarbora’s Kitchen, vám v nejnovějším článku ze sekce #kniznimlsani představí kuchařku Francouzská venkovská kuchyně. Pro všechny mlsné jazýčky je to doslova bible, však se přesvědčte sami v recenzi 😉

Kniha Francouzská venkovská kuchyně není jen kuchařka, ale je to také osobní příběh jedné rodiny žijící na francouzském venkově, poblíž vinic.

Autorka knihy Mimi Thorisson vás vezme sebou do jejich krásného a velikého domu. Seznámíte se nejen s její rodinou, ale také s historií domu Rue de Loudenne č. 1, který je, dá se říct, takovým zámečkem. Kdo v domě před dávným století žil, jak se k němu Mimi s manželem dostali a jak mu vdechli nový život, život, který tam už kdysi panoval? Prapůvodní majitelka byla vyhlášená široko daleko svojí výtečnou kuchyní a v domě provozovala restauraci. Mimi po ní několik receptů dostala a pár jich zařadila i do této nádherné publikace. Mimi a její manžel Oddur dům, v kterém celý rok nikdo nebydlel, dali do pořádku a nakonec se neplánovaně pustili i do znovuotevření restaurace.

Recepty v této knize jsou rozděleny na svačinky, předkrmy, hlavní chody, přílohy, dezerty nebo také recepty slavnostnější, pro nedělní rodinné večeře. A protože v domě rodina provozuje restauraci, najdete zde i několik receptů, které vaří pro personál.

Každou receptovou kapitolu Mimi provází slovem, takže např. hned v té první, která je věnována svačinkám se dozvíte to, že ve Francii mají speciální hodinu – l’heure du goûter, která následuje hned poté, co skončí školní výuka a je odměnou pro děti za celý den strávený ve třídě. Děti s rodiči pak navštěvují boulangerie, neboli pekárny a vybírají si něco dobrého na zakousnutí. O víkendech pak v tuto dobu rodiče společně se svými dětmi připravují něco dobrého doma. Najdete tu tedy dobroty jako je hruškový koláč, bretaňský koláč nebo třeba briošku.

Čtěte také  13 skvělých dětských knih ze školních lavic

Samotné recepty jsou snadno zvládnutelné, Mimi Thorisson vše krásně popisuje a tak se do nich může pustit i kuchařský začátečník. Některé recepty jsou časově náročnější, jiné zase méně. Slaná jídla mají často jednu společnou přísadu a tou je Bouquet garni, což není nic jiného než svazeček různých druhů čerstvých bylinek doplněných bobkovým listem. Čerstvé sezónní suroviny, bylinky, spoustu zeleniny i ovoce, ořechy, máslo, smetana.. tak typické nejen pro tuto kuchařku, ale celou francouzskou kuchyni.

Recepty v knize jsou doprovázeny přenádhernými fotografiemi, z kterých určitě hned dostanete chutě 🙂 Alespoň já to tak měla. Jak jsem knihou listovala, okamžitě jsem měla potřebu hned všechno vyzkoušet a tak jsem už za několik hodin stála v kuchyni a připravovala slaný chlebíček podle Mimi, který ona sice nazývá jako paštiku v listovém těstě, ale s pojmem paštika mám u tohoto masového pokrmu trošku problém 🙂 Za zmínku určitě stojí i pečené broskve, dýňové lívanečky, telecí pečeně nebo třeba tartaletky s liškami, mňam! Je toho tolik, co budete chtít vyzkoušet!

Mimiin manžel Oddur Thorisson je milovník vína. Vínu rozumí perfektně a tak i on se ujal pera, by do knihy něco napsal. Dozvíte se tak nejen o tom, jak je to s víny ve Francii, která je svojí vinařskou tradicí proslulá. Ale dozvíte se i jaké víno k čemu pít a co se nejvíce hodí k pokrmům v knize.

Tato kniha je nejen skvělou studnicí receptů, ale úplně dýchá nádhernou rodinnou atmosférou. Vtáhne vás příběh této úžasné rodiny, s jíž se můžete seznámit i díky mnoha rodinným fotografiím v knize. Pokud tedy hledáte “víc než jen kuchařku” je tato kniha pro vás ta pravá a věřím, že z ní budete unešeni stejně jako já.

Čtěte také  6 skvělých knih, které vás spolehlivě rozpláčou