blog

O knihách do uší

Book blogy, bookstagramy a booktuby už nejsou nic nového, ale schválně, kolik knihomolských podcastů teď posloucháte? Že prý ještě žádný? Tak to pojďte honem rychle napravit!

To by bylo, aby se o knihách nepovídalo o platformě, která v loňském i letošním roce trhá rekordy. Audio je nová černá a kdo nemá svůj vlastní podcast, jako by nebyl. Ve světě podcastů se samosebou najdou o knihomolské podcasty, které rozebírají jednotlivé příběhy, nad kávou se baví o tom, co bude vycházet v letošním roce, nebo jen tak střídají povídání o knihách a seriálech. Stejně jako u všech dalších platforem si tu každý může vybrat, co je mu bližší – jestli raději seriózní rozebírání literárního díla jednoho autora či autorky či zhodnocení dojmů na tu či onu knihu. Připravili jsme si pro vás pár tipů na knižní podcasty, které byste si neměli nechat ujít a vsadíme se, že vám budou dělat prima společníky na procházkách nebo třeba při úklidu.

Liberatura

Pořad rádia Wave můžete, stejně jako většinu dalších rádiových pořadů, najít i v podcastové formě na většině známých platforem, jako je například Spotify nebo Apple podcasts. Jonáš Zbořil s Karolínou Demelovou si berou na paškál především české současné spisovatele a spisovatelky a jejich nejnovější díla, hodnotí, co daný rok v rámci literatury přinesl nového nebo jaké tituly nabídla nejnovější Magnesie Litera. Uvolněný podcast, ve kterém nikdy nechybí souvislosti, si navíc do éteru často zve zajímavé hosty.

Klářin podcast

Kláru Novákovou možná znáte právě třeba z Youtube nebo z Instagramu; funguje s podobným názvem i ve formě podcastu. Střídá knižní, filmová i seriálová okénka, občas si společně s kamarádkami bere na paškál nějaké další lifestylové téma. Pokud hledáte uvolněný, pohodový podcast, ve kterém vám bude nadšená knihomolka líčit své dojmy z knih, s tímhle podcastem nemůžete udělat chybu i proto, že Klářin literární záběr je poměrně široký.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

15 minut o knihách

Lucie Zelinková je jednou z nejznámějších knižních influencerek u nás a jednou za čas v krátkosti pohovoří o svých tipech na knihy, často proložených tipy na seriály. Stručně a poutavě líčí, proč si přečíst to či ono, často se jedná o knižní novinky, o kterých má Lucie obrovský přehled. Pokud chcete mít přehled i vy, tenhle podcast mějte v merku!

Knižní klub

Podcastů, které by vznikaly přímo u jednotlivých nakladatelství, zatím moc není. Skvělým příkladem jednoho takového je ovšem ten od Knižního klubu, ve kterém na vás čekají zejména knižní novinky právě od tohoto nakladatelství. Provází vás v něm Radek Blažek, často ve společnosti Karolíny Skácelové. Epizody nejsou monotematické, i když se v nich mluví o knihách pouze z jednoho nakladatelství, a to zejména díky tomu, že jsou prokládané rozhovory s autory a dalšími lidmi z knižního prostředí.

Do slov

Bára Votavová a Ondřej Lipár jsou sázkou na jistotu, pokud hledáte podcast, který uvádí souvislosti a díky kterému se krapet „nachytříte“. Jejich tématem je nejčastěji dílo konkrétního autora či autorky, na které vás dovedou patřičně navnadit a zároveň vám dodat informace o jednotlivých titulech, době, ve které vznikaly a dalších podobných knihách v daném žánru. Je to taky jeden z mála podcastů, ve kterém se často citují úryvky z knih.

Podcastů je samozřejmě ještě víc; vyjmenovali jsme ty, které nás aktuálně baví nejvíc, ale budeme rádi, když nám do komentáře přidáte odkazy na další! Posloucháme už samosebou i podcast V lese slov, V chapadlech murmuru, What Jane Read a z těch zahraničních třeba Strong Sense of Place nebo Potterless 😊

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora