blog

5 jarních novinek do vaší knihovny

Jak už to tak každý rok bývá, na jaře se s lákavými knižními novinkami roztrhl pytel a my nevíme, po jaké knize sáhnout dřív! Pojďte se nechat nalákat na pár knižních příběhů, které podle nás určitě potřebujete mít doma ve své knihovně.

Vybrat jen několik knih, které byste si letos na jaře neměli nechat ujít, byl setsakramentsky náročný úkol, ale nakonec jsme se s tím popasovali a přinášíme vám 5 ultimátně skvělých knih z různých žánrů, které vás nezklamou svou kvalitou ani zpracováním. Samozřejmě je toho daleko víc, na co se právě teď těšíme, až si přečteme – pro rychlejší a širší inspiraci zamiřte do naší jarní kolekce. Pokud se chcete mrknout na pár zaručených knižních lahůdek podrobněji, pohodlně se usaďte a pusťte se do čtení!

Bílá Voda // Kateřina Tučková

Kniha, na kterou se těšíme už víc než dva roky, má konečně své datum vydání. Těšíme se na dvacátého dubna jako na smilování! My už dokonce aktuálně čteme recenzní výtisk a samozřejmě, že vás nemine podrobnější recenze téhle velmi očekávané knihy. Už teď můžeme slíbit, že to bude stát za to a že si knihu pyšně vystavíte do knihovny ke svým Žítkovským bohyním.

Kateřina Tučková se v příběhu Bílé Vody, pusté vesnice skryté ve stínu pohraničních hor, pouští do vyprávění osudů Leny Lagnerové, která do Bílé Vody přijíždí, aby se tu skryla před svou minulostí, která ji přivedla na pokraj sebevraždy. Očekává, že tu najde klášter s početnou řeholní komunitou, místo toho tu však zbylo jen několik řádových sester, které vede svérázná Evarista. Lena si vyslechne Evaristin dramatický životní příběh a zjišťuje, že tím neuvěřitelné životní peripetie nekončí; démoni obcházející minulost bělovodských řeholnic totiž nezmizeli, a navíc jsou součástí Lenina osudu.

Vydání Bílé Vody je nepochybně jednou z největších událostí letošního literárního roku a my moc doufáme, že jste na něj jaksepatří navnazení. Knížku si samosebou můžete ulovit v našem knihkupectví v předprodeji 😉

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

 

Novinářky // Linda Bartošová

Růžová kniha rozhovorů se známými novinářkami vyšla jako by nic, skoro by se dalo říct potichu, ale okamžitě spustila obrovský zájem a za chviličku se po ní slehla zem. Naštěstí už je ale ohlášen dotisk – na polovinu května – tudíž vám připomínáme, že tohle si rozhodně nechcete nechat ujít a že velmi doporučujeme pořídit si dotisk v předprodeji, abyste měli jistotu, že na vás zbude 😊

V poutavých, hutných a inspirativních rozhovorech se Linda Bartošová, která je jednou z hlavních tváří zpravodajské ČT24, ptá například na to, jaké překážky musely novinářky překonávat a zdolávat ve své kariéře, odkud berou inspiraci, ptá se na jejich začátky i těžké chvíle. Zpovídá například Danielu Drtinovou, Světlanu Witowskou, Lenku Kabrhelovou, Apolenu Rychlíkovou, Petru Procházkovou a další výrazné osobnosti české mediální scény.

Tyhle rozhovory mají opravdu neobvyklou hloubku, emoce a i když jsou, jak v doslovu píše Linda Bartošová, určené zejména mladým začínajícím novinářkám a novinářům a studentkám a studentům žurnalistiky, nepochybujeme o tom, že v nich může inspiraci k tvorbě načerpat v podstatě kdokoliv. Doufáme, že si knihu přečtete taky!

 

Lov // Bernard Minier

Je libo skvělou detektivku? Tumáte, je tu nejnovější případ detektiva Martina Servaze, v pořadí už sedmý díl ze série. Na té je ovšem výborné to, že ji můžete číst komplet celou a užít si tak komplexní zážitek z příběhu, ale úplně klidně si můžete dát díly samostatně a začít třeba zrovna s Lovem, jde to a ničemu to nevadí 😊

Kriminalistu Servaze tentokrát přivolají na místo nehody, kde auto srazilo nahého muže s jelení hlavou. Může, který má na hrudi vypáleno slovo „spravedlnost“. Ať už to znamená cokoli, jedno je jasné – v lesích francouzského Ariege se stal lovnou zvěří člověk. A je to pouze začátek děsivých událostí, které se najednou daly do pohybu.

Čtěte také  Tipy na ,,No Plot Just Vibes“ knihy

Knihy Bernarda Miniera, výtečného francouzského spisovatele, slibují vždy intenzivní čtivost, nikdy nepostrádají kvalitu a skvěle vypointované závěry, nutí vás přemýšlet, nedají vám spát a při čtení vám krapítek půjde mráz po zádech. Necháte se zlákat touhle parádní detektivkou?

Poslední stanice // Casey McQuiston

Na odlehčenou přidáváme i jednu young adult novinku od autorky populárního románu Červená, bílá a královsky modrá. Tahle její nová romance nás dostala: krapet nám zlomila srdce, trošičku dojala a vůbec, chceme ji doporučovat všem čtenářům a čtenářkám okolo nás!

O co v příběhu jde? Hlavní hrdinkou je třiadvacetiletá August, která se stěhuje do New Yorku, aby sama sobě dokázala, že její cynický životní postoj je ten jediný správný – nevěří na osudové lásky a už vůbec nevěří v nic, co by jen vzdáleně zavánělo nadpřirozenem. Kdo by to byl řekl, že právě tyhle věci se jí přihodí 😉 August potká v metru Jane, okouzlující a tajemnou punkerku, která má zázračnou schopnost zlepšit August den vždycky, když to nejvíc potřebuje. Má jen takový maličkatý problém… je doslova zakletá v čase. August tedy bude muset udělat nemyslitelné, aby ji z pasti času zachránila.

Romantika říznutá špetkou fantasy? Jasně, bereme! Poslední stanice je báječně odpočinkovým čtením, u kterého si skvěle zarelaxujete doma i na jarní dovolené a pokud vám tohle fantasy / romance kombíčko vyhovuje, utíkejte pro ni 😉

 

Životice // Karin Lednická

A na závěr přihodíme ještě jednu literaturu faktu! Na třetí díl Šikmého kostela si asi ještě nějakou tu chvíli počkáme, prozatím se aspoň můžeme radovat z toho, že se oblíbená autorka pustila do zpracování tragické životické události. A je bezesporu jasné, že v jejím podání to bude něco, co si zkrátka budete chtít přečíst.

Čtěte také  Pláňata: Jak se přelom osmdesátých a devadesátých let (ne)dotkl jedné obyčejné rodiny

Tentokrát si Karin Lednická vybrala dokumentární formu, nikoliv beletrii. Kombinuje v knize přepisy vyprávění pamětníků s bohatou obrazovou přílohou a částí, ve které najdete spoustu působivých informací z pečlivých rešerší. Zkrátka a dobře, pokud vás zajímají moderní dějiny a historie naší země, určitě si tuhle výbornou novinku nenechte ujít a pořiďte si ji do své knihovny.

Jak už jsme zmínili hned na začátku, skvělých knih se objevuje čím dál tím víc! Pro milovníky thrillerů se objevila Terapie a brzy vyjde i nová Shari Lapena, dlouho očekávaný dotisk Vzdělané, těšíme se na další díl detektivky s Cormoranem Strikem a oblíbený odpočinek nabídne nová kniha ze série Romantických útěků od Julie Caplin. Tak se pusťte do čtení, přátelé!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora