blog

3 tipy na knihy podle literárních cen z roku 2022

Zachtělo se vám knižního tipu trochu jinak? Máme pro vás jednu možnost – přečtěte si něco na základě udělené literární ceny! V poslední době máme totiž hned tři nové laureáty významných cen, jejichž díla byste určitě neměli minout!

Jaké literární ceny se v poslední době udílely? Ta první je asi „nejprofláklejší“ – dozvěděli jsme se, kdo si odnesl letošní Nobelovku za literaturu. Kromě toho taky víme, kdo obdržel Booker Prize a jako třešnička na dortu byla navíc oznámena i letošní Státní cena za literaturu v českém knižním rybníčku. Pojďme si teď představit laureáty blíž a rovnou vám podsuneme i tip na některou z jejich báječných knih!

Nobelova cena za literaturu: Annie Ernaux

Jméno Annie Ernaux není v českých vodách příliš známé, ve Francii jde ovšem o jednu z nejvýznamnějších spisovatelek. Dětství prožila v Normandii, stala se učitelkou literatury. Pro její knihy (má jich na kontě přes dvacet) je typické, že jsou silně autobiografické, feministické a má blízko k sociologii. Nobelovka za literaturu jí byla udělena „za odvahu a pronikavost, s níž odhaluje kořeny odcizení a překážky lidské paměti.“

My bychom vám od Annie Ernaux rádi doporučili knihu Roky, její osobní příběh, memoáry, v nichž popisuje léta 1940 až 2006 prostřednictvím svých vzpomínek, dojmů z minulosti i současnosti, ale zároveň z nich vyvozuje i předpovědi budoucnosti. Najdete tu fotky, knihy, písně, rozhlas, televizi i novinové titulky, koláž osobní a subjektivní a zároveň i společnou, kolektivní.

Booker Prize: Shehan Karunatilaka

Jdeme na další cestu, tentokrát Booker Prize, která se uděluje konkrétní knize. Vítězný příběh má na svědomí Shehan Karunatilaka, srílanský spisovatel, který vystudoval anglickou literaturu, pracoval v reklamní agentuře a hrál se srílanskými kapelami na baskytaru.

Samozřejmě chceme doporučit právě jeho vítěznou knihu jménem The Seven Moons of Maali Almeida. Zatím neexistuje její český překlad, ale věříme, že se ho dočkáme a rádi bychom příběh představili alespoň těm, co rádi čtou v angličtině – a víme, že takových čtenářů a čtenářek u nás není málo!

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

Román se odehrává na Srí Lance v 80. letech 20. století a jeho hlavní postavou je mrtvý fotograf, který získá čas navíc, během kterého může cestovat mezi posmrtným a naším reálným světem. Sžíravá satira, která probíhá v zemi zmítané občanskou válkou, obdržela Booker Prize za to, že ,,srší energií, obrazností a nápady na pozadí široké, surrealistické vize občanských válek na Srí Lance.“

Státní cena za literaturu: Kateřina Tučková

Věříme, že tuhle spisovatelku moc dlouho představovat nemusíme a máme velkou radost, že právě ona získala tohle výjimečné ocenění. Na českou literární scénu vstoupila už v roce 2009 s románem Vyhnání Gerty Schnirch, následovaly populární Žítkovské bohyně, pak román Fabrika, divadelní hra Vitka a nejnovější Bílá Voda. Krom spisovatelství je Kateřina Tučková také historičkou umění a kurátorkou galerie současného umění. Ocenění se jí dostalo za (mimo jiné) ,,rovnoprávnost mužů a žen, odmítání mocenského útlaku a jakékoliv diskriminace.“

My samozřejmě doporučujeme nejnovější Bílou Vodu a pokud jste tuhle bichli ještě nečetli, je nejvyšší čas to napravit! V přelomovém románu o ženách, víře a zlu se vydáte do tajuplné vesnice ve stínu pohraničních hor, do kláštera, kde démoni obchází minulost bělovodských řeholnic. Podrobně knihu recenzuje v tomhle článku na blogu 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora