blog

5 filmových adaptací knih, které jste možná ještě neviděli (a měli byste)

I když filmy a seriály milujeme, nutno říct, že jsme knihomolové a knihomolky jaksepatří a na původní knižní příběhy nedáme dopustit. Existují však takové, které si naše srdce přece jen získaly - přichystali jsme si pro vás pár tipů na klasiku i novější kousky!

Kdybychom si měli vybrat jen jedno, vždycky bychom si samozřejmě zvolili knihu a pokaždé se snažíme přečíst knižní příběh dřív, než jej vidíme zpracovaný ve filmové či seriálové podobě. Knihy jsou u nás zkrátka číslo jedna pokaždé 🥰 Kvalitní adaptaci si ale rádi dopřejeme, už jen proto, abychom věděli, jak si naše oblíbené knižní hrdiny představuje někdo jiný. Pokud byste chtěli na jeden večer vyměnit čtení za sledování filmu a přitom zůstali ve své komfortní knihomolské zóně, přichystali jsme si pro vás pár tipů na naše oblíbené filmové adaptace, které stojí za zkouknutí – a zároveň jsme vybrali takové, které nejsou všeobecně známé jako například Harry Potter, Pán prstenů, Forrest Gump nebo třeba Duna.

Malé ženy (2019)

Tenhle příběh od Louisy May Alcott má speciální místo v našich knihomolských srdcí a tunu nejrůznějších adaptací za sebou. My bychom tu rádi vyzdvihli film z roku 2019, který natočila Greta Gerwig se vskutku hvězdným obsazením – Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Emma Watson, Meryl Streep… tahle jména vás nenechají na pochybách, že scénář i vizuál budou bez chybičky. A taky že ano! Nejenže se na film zkrátka hezky kouká, nechybí mu ta správná atmosféra a trochu drzosti, právě tolik, aby to bylo uvěřitelné, ale zároveň aby film ukazoval, že příběh Malý žen je nadčasovým a laskavým dílem do každé doby.


Pokoj (2015)

Intenzivní příběh Emmy Donoghue o síle dětské nevinnosti a odvahy, který byl nominovaný i na tehdy ještě Man Bookerovu cenu, si rozhodně zaslouží pozornost. Stejně tak by vám neměla být lhostejná filmová adaptace Lennyho Abrahamsona, která si zachovala intimitu, citlivost i všechny děsivé momenty z knihy. Stejně tak musíme vyzdvihnout herecký um Brie Larson, která si za svou roli v Pokoji odnesla Oscara za hlavní ženskou roli.


Pokání (2017)

Pokud jste ještě nečetli příběh o příliš bujné fantazii dvanáctileté spisovatelky Briony, která odstartovala tragický příběh, určitě si nejprve dejte vynikající román Iana McEwana a hned poté si pusťte adaptaci, kterou natočil Joe Wright s Keirou Knightley a Jamesem McAvoyem v hlavních rolích. A znovu tu potkáte i Saoirse Ronan, která mimo Malých žen a Pokání exceluje i v dalších filmových adaptací knih jako je třeba Brooklyn nebo Na Chesilské pláži.


Charlieho malá tajemství (2012)

Krásný příběh Charlieho si jeho autor Stephen Chbosky nejen napsal, ale taky mu pak napsal scénář a zrežíroval jej! Charlieho malá tajemství najdete v původní knižní verzi jako knihu Ten, kdo stojí v koutě a rozhodně doporučujeme prožít si obojí – vypráví o tom, jak může být těžké začlenit se do kolektivu, jaké to je čelit šikaně a být tím, kdo stojí opodál a pozoruje ostatní.


Zmizelá (2014)

Na konec jsme chtěli doplnit ještě nějaké temnější, thrillerové zpracování knihy a nakonec jsme se rozhodli doporučit Zmizelou, v níž se náramně povedlo zejména obsazení Bena Afflecka, který je ve své roli vynikající a velmi přesvědčivý. Zmizelou zrežíroval David Fincher a knižní předlohu má na svědomí Gillian Flynn. Vůbec nevadí, pokud jste knihu, která v sobě obsahuje nečekaný twist zhruba v polovině příběhu, už četli a tedy víte, jak dopadne; slibujeme, že pomalu budované napětí ve filmu si rozhodně užijete i tak!

Čtěte také  Někde mezi literaturou a temnotou. Co je to dark academia?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora