blog

BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?

BookTok ani Bookstagram vám jistě nemusíme dlouze představovat - tyhle knižní prostůrky na sociálních sítí se těší veliké oblibě i u českých knihomolů a knihomolek. Co tenhle prostor ale přináší?

Díky algoritmům sociálních sítí je poměrně snadné svůj účet na knižní obsah „naučit“ – stačí najít pár BookTokerů*ek nebo Bookstagramerů*ek, srdíčkovat jejich obsah a máte velkou šanci, že si k vám budou knižní fotky a videa hledat cestu snadno a často. Což pro nás dělá internet mnohem snovějším místem. Taky protože se (většinou!) jedná o velmi laskavou komunitu lidí, které spojuje láska ke knihám.

Specifikem (především) BookToku je, že se do popředí dostává především pár konkrétních titulů. Vašemu vkusu se do nějaké míry algoritmus přizpůsobí, pravděpodobně ale stejně bude pár knih, které uvidíte i tak. Budou tak oblíbené, že se ukazují uživatelům rozličných žánrových vkusů. Zajímavé taky je, že se nemusí jednat o novinky. Občas se stane, že „vystřelí“ i knihy, které jsou i desítky let staré, ale z nějakého důvodu se čtenářstvem hýbají i teď – buď jsou opět relevantní, nebo to svědčí o jejich nadčasovosti. Které knížky teď frčí nejvíc?

Čtvrté křídlo | Rebecca Yarros

Série Fourth Wing asi neunikla nikomu, kdo se na sociálních sítích pohybuje, a už vůbec nikomu, kdo miluje žánr fantasy. Tahle bichle plná draků, magie, napětí i erotična je prvním dílem série, která se konečně chystá i k českému vydání! Fourth Wing i druhý díl Iron Flame je u zahraničních účtů vidět opravdu všude a zamilovali si ho i lidé, kteří nejsou zarytí fanoušci fantasy knih. A to už o něčem svědčí! Chystáte se na Čtvrté křídlo taky? Vydání se chystá už na 28. března 2024!

Tajná historie | Donna Tartt

V originále The Secret History je přesný případ knihy, která se těší velké oblibě i po více než třiceti letech od prvního vydání. Proč zrovna tahle? Tajná historie je jednou z prvních představitelek knih z žánru dark academia – celou subkulturou a estetikou univerzit, vyzdvihování klasického vzdělání, filozofie, umění spolu s nějakými temnými prvky, často i prvky fantaskna. Tento trend byl přítomný i už v desátých letech a pronikl i na knižní scénu sociálních sítí. A my se mu teda nebráníme! Jen je nám neskutečně líto, že je české vydání dlouhodobě vyprodané. Můžete ho ale sledovat u nás na webu a my vám pošleme zprávu, pokud se k nám třeba díky Knihovrátku dostane. Ani v angličtině to ale není nepřístupná kniha, nenechte se odradit rozsahem 🙂

Srdcerváči | Alice Oseman

Série, která je i díky netflixovskému (a vrcholně roztomilému) seriálu na sítích oblíbená. Fanoušci a fanynky jak queer romantických příběhů, tak komiksů obecně, si komiksy s Nickem a Charliem, kteří chodí na střední školu v Anglii a překonávají útrapy ve světě, který pořád ještě nebere lásku mezi dvěma kluky bez poznámek (v tom lepším případě), ale se svou skvělou partou přátel zažívají i radost, kterou při čtení musíte procítit s nimi. Díly v sérii pořád vychází, tak není divu, že se pořád objevují v žebříčcích nejoblíbenějších komiksů nebo zamilovaných příběhů obecně. 

Pár našich oblíbených trendů 

Trendů je na sociálních sítích samozřejmě mraky a míhají se jeden za druhým – ani tým expertů by to pravděpodobně nedokázal stíhat. My jsme vybrali pár našich oblíbených, které na nás skáčou:

1. Nejlepší knihy 2023 

Kolem konce roku samozřejmě nesměly chybět žebříčky nejlepších knih nejen velkých knižních blogerů, ale kohokoli, kdo se chtěl s ostatními podělit o své tipy. Tyhle žebříčky milujeme a nejraději bychom je dostávali v tomhle množství celý rok, třeba každý den měsíc!

2. Četl*a jsem – Čtu – Chystám se číst 

Tohle pravidlo jednoduše sestaví trojici tipů, které ukážou, co si daný uživatel vybírá ke čtení, může i ohodnotit, jestli se mu daný výběr zatím líbí a snadno a rychle předá tipy dál. Tenhle typ příspěvku jsme pro vás vyrobili také z řad Martinusáků a můžete se na něj mrknout na facebooku nebo instagramu 🙂

3. Knihy, které jsem si koupil*a kvůli BookToku 

Sociální sítě a inspirace, kterou tam načerpáme, se samozřejmě později propisuje do našich knižních nákupů – sami jsme už nakoupili spoustu věcí, které nám doporučili uživatelé s podobným vkusem na čtení – a zklamaní jsme ze čtení rozhodně nebyli. Proto není s podivem, že vznikají příspěvky ukazující, co si lidé na základě doporučení pořídili a teď tedy v online světě „frčí“. A doporučení se takovým videem dostane k dalším knihomolům*kám! Takové perpetuum mobile si necháme líbit.

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora