blog

Poznej sám sebe: Objevte cestu ke svému autentickému „já“

„Poznej sám sebe“ – tak zní poselství, které prý zdobilo zdi věštírny v Delfách, a za své ho přijal i slovutný Sókrates. Myšlenka sebepoznání nicméně nezanikla spolu se starořeckou civilizací. Naopak – porozumění vlastnímu „já“, podvědomým vzorcům, vnitřním hodnotám a životním cílům – to všechno jsou principy, které žijí dodnes. A jak nejlépe k takovému sebepoznání dojít? Zkuste knižního průvodce od Dr. Nicole LePery!

Dr. Nicole LePera je klinická psycholožka, která od roku 2018 sdílí odborné rady a tipy na svém instagramovém profilu @the.holistic.psychologist, v současné době má přes 8 milionů sledujících a před časem vydala celosvětový bestseller Uzdrav sám sebe. V téhle červeno-oranžové knize autorka představila nástroje, díky nimž se ona a její klienti zbavili bloků, destruktivních vzorců nebo třeba bolestí s psychosomatickou příčinou.

Zatímco v seberozvojovce Uzdrav sám sebe se autorka tématu věnuje teoreticky, Poznej sám sebe je spíše takový praktický průvodce. Nazvala bych ho „pracovním sešitem“ nebo „cvičebnicí“, kdyby to neznělo tak nudně. Protože upřímně – tohle fakt nudné není. Když knížku rozevřete, tak na vás dýchne božská kniho-vůně, pohladí vás meditativní design stránek, možná vás zaujme i jejich netradiční formát… a všechno dohromady ve vás zažehne o to větší chuť se na sebepoznávací pouť pustit.

Pravda je, že Poznej sám sebe nebude knížka pro každého. Na některé čtenáře a čtenářky mohou pojmy jako „vizualizace“, „vnitřní dítě“ nebo „afirmace“ působit nedůvěryhodně. Na druhou stranu si pojďme říct, že Nicole LePera si opravdu nic nevycucala z prstu. Koneckonců má na psychologii papír a za sebou roky praxe. Vše, o čem píše, má proto buďto vědecký základ, nebo se jedná o zkušenostmi ověřené postupy.

A co vás na cestě k vašemu autentickému „já“ čeká? Tak například hluboké pochopení vlastních emocí, rozpoznání destruktivních vzorců, vědomé prožívání, práce se všímavostí, se sebepřijetím… a mnoho dalšího. Je to skutečně štědrá porce seberozvojových technik, které vám mohou pomoct s traumaty, komplexy, nakopnout vás, když ztrácíte životní směr, nevíte, co chcete… Nebo byste jen rádi poposunuli kvalitu svého života o level výš? I v takovém případě by mohla být tahle knížka skvělým odrazovým můstkem.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

No a na závěr jedno doporučení: vždy je klíčové se nad každým tématem zastavit. Co možná nejdůkladněji prozkoumat své nitro, nechat se vést. Poznej sám sebe nepatří mezi knížky, které byste měli „zhltnout“, takže nespěchejte. Dopřejte si čas. A třeba se o sobě nakonec dozvíte víc, než doufáte.

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora