blog

Hovory se spodinou: Pěkně od podlahy a z Číny

31.07. 2013

Autor je čínský spisovatel, hudební a básník. Je velkým kritikem čínského komunistického režimu. Vyrůstal za těžkých podmínek hladomoru v Číně v 60. letech, kdy zemřelo 30 miliónů lidí a bez povolení k trvalému pobytu. V lednu 1990 byl zatčen spolu se šesti přáteli a těhotnou manželkou a to za svou báseň Krveprolití, kterou uveřejnil v roce 1989. Byl odsouzen na 4 roky nepodmínečného odnětí svobody. Ve vězení prošel mučením a krutým zacházením a dvakrát se tam pokusil o sebevraždu. Jeho kniha byla zveřejněna na Taiwanu a v Hongkongu, ale v Číně je zakázaná. Některé z jeho knih byly přeloženy do angličtiny, francouzštiny a němčiny.

V roce 2007 byl nezávislým čínským PEN-centrem vyznamenán cenou „Svoboda psát“, udělení ceny bylo ale na poslední chvíli tomuto centru znemožněno.

O knize:

Kniha na dva dny. Začala jsem číst a musím říct, že plna očekávání. Říkala jsem si, že 25 osudů lidí na okraji společnosti mne určitě mile překvapí ryzostí a upřímností, autentičností a lidskostí. Stalo se tomu tak. Začala jsem číst a souběžně s tím jsem začala dohledávat moderní dějiny čínského lidu, protože jsem si uvědomila, že přes svá studia na FF UK mám v tomto velké mezery a zásadní nedostatky. Autor čtenáře dobře uvede do dějinného a sociálního kontextu příběhu, ale i tak jsem si připadala nedostatečně a byla bych vlastně ráda, kdyby mi tam Mladá fronta dala dovětek v podobě stručného historického přehledu pro dané období.

Kniha, která vám otevře oči a skrz tu nejryzejší realitu vám přinese sílu a kapku optimismu do vašich „luxusních“ životů.

Knihu bych doporučila každému člověku, který reptá a má snad někdy pocit, že má problémy. Příběhy jsou plné lidské moudrosti, lidské malosti a neuvěřitelného přesahu. Rozhovory jsou zpracovány velice čtivým způsobem a umožňují čtenáři, aby si odnesl ucelený obraz o daném tématu. Nic se nezdá nedokončené, vše drží svůj rámec. Kniha má potenciál vás dojmout, nadchnout, bavit a snad i trochu postavit nohama na zem a ukázat, jak skvělé žijeme životy, a že štěstí je jen naše schopnost jej v pravou chvíli prožít!

Čtěte také  Divine Rivals: Když rivalita zažehne jiskru, která vzplane v něco víc

Hovory se spodinou (Liao I-Wu)

Hovory se spodinou

Liao I-Wu  ·  Vydavatelství: Mladá fronta, 2013 Překlad: Zuzana Li

Jak se žije na okraji společnosti v dnešní Číně: prostitutka, omývač mrtvol, buddhistický mnich, hlídač veřejných záchodků, stoupenec sekty falun-gong, bývalý rudý gardista, rodina oběti masakru na Náměstí Nebeského klidu nebo mistr feng-shui a mnoho dalších zpovídal s respektem, vcítěním a smyslem pro humor Liao I-wu, jeden z nejznámějších čínských autorů a někdejší politický vězeň.
Tyto jedinečné rozhovory nám ukazují Čínu, kterou nemáme šanci jindy spatřit – Čínu utlačovaných bezdomovců, vyvrhelů a pouličních muzikantů, jimž nikdo nemůže vzít jejich důstojnost, vtip a lidskost. Jde o humánní knihu, která vyvolala všude, kde vyšla, mimořádnou pozornost.

Liao i-wu (1958) vyrůstal jako dítě rodičů bez „povolení k trvalému pobytu“ ve velké bídě a hladu 60. let 20. století. V roce 1989 uveřejnil báseň Masakr. Za ni byl na čtyři roky uvězen do těžkého žaláře, kde byl mučen. V roce 2007 byl nezávislým čínským PEN-centrem vyznamenán cenou „Svoboda psát“.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.