blog

Knihy, jejichž přebal se dá změnit na poštovní obálku, pomáhají v boji s negramotností

1.09. 2013

Ty nejgeniálnější nápady jsou zpravidla ty nejjednodušší. Jako například prodávat knihy v brožované vazbě, ze které se dá po přečtení složit obálka a v ní daná kniha poslat na charitu. Čtenáře to stojí jen pár minut času a jednu cestu kolem poštovní schránky. I tímto způsobem chce australská dobročinná organizace získat více knih pro charity, které bojují s negramotností.

Z přebalu knihy se stane poštovní obálka

Celá iniciativa se jmenuje Mailbooks For Good a její princip je velmi jednoduchý. Ve spolupráci s vydavatelstvím Random House Australia vydali sérii knih v brožované vazbě, z jejichž obalu se dá složit poštovní obálka (postup nejlépe objasní video). Ta má už předem uhrazené poštovné i vytištěnou adresu The Footpath Library, která se věnuje práci s bezdomovci a sociálně slabšími skupinami obyvatel. Čtenář, který se rozhodne o svou knihu podělit, tak potřebuje skutečně jen pár minut.

Charity celého světa mají šanci se přidat 

Celý koncept se teprve rozbíhá a zatím je omezen na jedno knihkupectví v Austrálii. Již nyní se ale pracuje na jeho rozšíření po celém kontinentu. Dobrou zprávou je, že princip takového obalu se dá použít prakticky pro jakoukoliv knihu a autoři nápadu jsou otevření spolupráci s jakoukoli charitou kdekoliv na světě. Takže pokud náhodou vlastníte vydavatelství a chtěli byste se přidat, určitě se jim ozvěte. 🙂

 

Čtěte také  Proč bychom měli číst queer literaturu po celý rok