blog

BLOG CHALLENGE: Buzíčci

8.11. 2013

Deset blogerů, deset recenzí, ale pouze jedna kniha. Kterou knihu recenzoval náš celý blogerský tým tento měsíc? Buzíčky. Sbírku povídek Jana Folného si nemohli vynachválit, přečtěte si proč.

Buzíčci byli dokonce tak okouzlující, že jsme jich na recenzi rozdali víc než deset. Byli na roztrhání. Co říká knižní blogosféra o nové knížce Jana Folného?

 

1) Dita Křišťanová

Po dlouhé době se na české literární scéně objevilo něco, co odkazuje na kvalitní českou povídku, zvládá popis samoty a hledání. Něco, co je o nás samých. A že si autor vybral prostředí, které zřejmě zná, není přece nic neobvyklého.

Plná recenze: Buzna je nejlepší kamarád

2) Michaela Losekoot

Folného Buzíčci nejsou sbírkou povídek. Jsou to puzzle, rozházené po pražských gay klubech, které čekají, až si je poskládáte dohromady. Když tedy budete mít odvahu se pro ně ohnout a sebrat je. Buzíčci jsou pro mě důkazem, že i o provokativním tématu se dá psát kvalitně a originálně.

Plná recenze: #tipnaknihu: Buzíčci

3) Wendy (Kosmik)

Buzíčky všem vřele doporučuju, protože je to vážně moc pěkná a čtivá knížka, která rozhodně stojí za přečtení. Čte se strašně lehce a věřte mi, že se u některých povídek – zvláště pak u té první – opravdu nasmějete. Možná vám ale taky ukápne nějaká ta slzička, protože některé povídky jsou nejen vtipné, ale i dojemné.

Plná recenze: Jan Folný: Recenze

4) Emily L. (Knižní koutek)

Autor překvapí i drobnou maličkostí, šokuje, vyráží dech, skrz své postavy poučuje, radí a dokonce i rozesmává. Nebudu tvrdit, že doporučuju knihu spíše ženám, jelikož i páni mají dostatečně silný žaludek, aby odsunuli předsudky stranou, a tento povídkový skvost z pera českého autora, který je s každou povídku lepší a lepší, dokázali přečíst, a ocenit.

Plná recenze: Recenze: Buzíčci

Čtěte také  Vraní oko: Nový případ pro Josefa Bergmana

5) Terez Jahůdková (Jahoda jinak)

Pokud jste na knihu narazili šmejděním v knihkupectví a její název vás pobouřil, pak doporučuji sáhnout po věčné klasice jako je Jana Eyrová či Pýcha a předsudek, protože po přečtení by váš obličej mohl zůstat navždy červený. Pokud vás však na druhou stranu uchvátil a omráčily vás polibky na obálce, nezbývá než si ji koupit a přelouskat do poslední stránky. Čeká na vás spousta zadků a slohových útvarů, mimo jiné.

Plná recenze: Teplo ukrývaj v Termixu

6) Petr Čapek (Schefikův blog)

Buzíčci by i přes svůj, pro někoho méně stravitelný námět, neměli uniknout žádnému milovníkovi kvalitní literatury. Autorův cit pro psaní, dokáže navodit tu správnou atmosféru a vtáhnout čtenáře do děje.

Plná recenze: Jan Folný – Buzíčci

7) Katka Brabcová (Brabikate)

Ano, přiznávám, že negativa hledám marně. Buzíčkům nedokáži vytknout nic, protože ačkoli je v knize hodně negativního, nic z toho tam autor neumístil omylem. Není to kniha pro každého, ale o to cennější bude pro ty, kteří si ji oblíbí. Buzíčci jsou dost nevšední povídkovou sbírkou.

Plná recenze: Buzíčci – skutečně nevšední sbírka povídek

8 ) Katka Kopištová (Vendea’s dream world of books)

Buzíčky bych doporučila všem milovníkům oddechové literatury, kteří mají rádi příběhy ze života a nebojí se zkusit něco trochu odlišného. Věřím, že vás kniha nadchne stejně jako mě a trochu vám rozšíří obzory v krajích, které stále nejsou příliš oblíbené.

Plná recenze: RC review – Buzíčci

9) Jana Benešová (U Margarety)

Buzíčci jsou neotřelou novinkou v českém literárním světě. Nečekaní, drsní, samolibí, sarkastičtí, ale taky jemní a citliví. Bavilo mě objevovat všechny vrstvy téhle povídkové knížky. Je to svěží závan vzduchu do české literatury a doufám, že není poslední.

Plná recenze: Nepředvídatelný Folný vás provede všemi vrstvami Buzíčků

Čtěte také  Divine Rivals: Když rivalita zažehne jiskru, která vzplane v něco víc

10) Jana Leitnerová

Kromě pár jiných klasických titulů jsem nikdy nedoporučovala knihu s takovou radostí. Stojí za to ji mít. Číst ji jednou mi určitě stačit nebude. Jsem nadšená, líbí se mi prolomení tabu a uznání, že homosexuálové mají prostě právo chovat se tak, jak se chovají.

Plná recenze: Gayové a lesbičky? Ne, Buzíčci!

11) Jan Kadlec

Ačkoli každá povídka funguje jako solitér, najdete v nich odkazy a postavy z jiných povídek. Snad jako známku toho, že pražský český rybníček je malý (a tak trochu smrdí). A pokud jste četli i Od sebe k sobě, odkazů najdete mnohem víc. Vše prošpikováno jemným, úsměvným humorem.

Plná recenze: Buzíček č.5

12) Bára Votavová (Bookjournal)

Díky velmi čtivému stylu autora a dynamickému tempu povídek se do knížky začtete raz dva. Dost možná ji hravě zvládnete přelouskat za jedno odpoledne. A dost možná se k ní budete za čas zase rádi vracet.

Plná recenze: Buzíčci pobaví, pobouří i dojmou

 

Co to je BLOG CHALLENGE?

Deseti bloggerům věnujeme recenzní výtisk knihy, aby na ni napsali na svém blogu recenzi. Recenze byly přeposlány autorovi knihy Janu Folnému a zároveň budou některé zveřejněny na FB nakladatelství Host. Autor z došlých recenzí vybere dle svého uvážení tu nejlépe napsanou (sám soutěž zároveň zpropaguje na svém webu a FB), vítěz získá 3 knihy z Hosta dle vlastního výběru.

 

Děkujeme nakladatelství Host, které knihy do BC věnovalo.

 

Buzíčci

Jan Folný  ·  Vydavatelství: Host, 2013

 

Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“. A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný ve sbírce povídek Buzíčci. Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k jejich „hrdinům“, balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defiluje ve vzájemně provázaných příbězích. Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění, a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně i u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE

Čtěte také  Kdo ví: Autofikce, která bolí, ale nemůžete ji přestat číst