blog

Nejlepší knihy roku 2015

12.01. 2016

Bojíte se, že vám vloni utekla nějaká zásadní literární událost? Chybí vám v seznamu přečtených knih z roku 2015 nějaký druh literatury, třeba historická próza nebo detektivka? Nezoufejte, máme pro vás výběr nejlepších knih roku přehledně rozdělený do čtrnácti kategorií 🙂

gaiman

Vybrali jsme ty nejlepší kousky knižního trhu roku 2015, a pár z nich bychom vám ještě rádi představili či připomněli slovem i obrazem. První kategorií jsou dětské knihy (jak víte, máme je rádi a myslíme si, že označení “dětské” je tak maximálně doporučením, ale určitě ne nařízením). Úžasným kouskem z této kategorie je Naštěstí (ne)máme mléko od Neila Gaimana. Tatínek jde v této knize poměrně banálně pro mléko, ale narazí na létající talíř, no a pak se začnou dít věci. Ilustroval Chris Riddell, pobaví malé i velké děti 🙂 Dále v kategorii najdete třeba knihu Hledá se hvězda Lenky Brodecké nebo Zuzu v zahradách Jany Šrámkové – další dětské kousky s úžasnými ilustracemi. 

mladi

Kategorii Young Adult vévodí samozřejmě John Green, respektive kniha tří příběhů, z nichž jeden napsal právě on. Najdete tu ale třeba i mrazivé fantasy Smrtná zima (je první částí série, takže je na co se těšit) nebo světový bestseller Fangirl. Greena jsme svlékli z přebalu, abyste se pokochali i obálkou pod přebalem, a totéž jsme provedli i s Elonem Muskem. Ten vévodí kategorii biografií, tento vizionář, vynálezce a podnikatel toho totiž už dokázal opravdu mnoho, tak proč nenasát trochu jeho elánu 🙂 Co takhle následně sáhnout po kvalitní české próze – nabízí se třeba drsný debut Viktorie Hanišové Anežka, kniha P.S. Ani Geislerové, která je sice známá, ale že kromě hraní umí i psát tušil málokdo, nebo naopak kniha stálice české literatury Petra Šabacha Rotschildova flaška. Všichni autoři, zastoupení v této kategorii, vás svým uměním pracovat s naší mateřštinou okouzlí.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

svatojan

Už vám ze čtení vyhládlo? Mrkněte do kategorie kuchařek. Krásné, velkoformátové, plné fotek… Kvalitní kuchařské knihy mají na knižním trhu nezastupitelné místo. Pokud se například chcete naučit připravovat veganské varianty českých klasik, uvařit domácí nudle s mákem a přešaltrovat na přírodní suroviny a zdravé recepty, sáhněte po Kuchařce ze Svatojánu. Do výběru se dále dostal také světově proslulý šéfkuchař Jamie Oliver nebo lokální hvězda Zdeněk Pohlreich se svou domácí kuchyní.

pribehy

Pokud podle vás má knižní vazba ukrývat hlavně silný příběh, mrkněte rozhodně do kategorie světové prózy. Jednou z nejzásadnějších knih je v tomto případě ta s názvem Jsou světla, která nevidíme – Anthony Doerr za ni získal Pulitzerovu cenu. V případě detektivek pak nešlo vloni přehlédnout Keplerovic Stalkera. Milovníci a milovnice historických románů zase rozhodně toužili po dalším pokračování Husitské epopeje. Jak historická, tak detektivní, ale i jiná zahraniční próza toho nabídla opravdu mnoho – pokud vás zajímají další tituly z výběru, mrkněte na naše video.

knihy

I z oblasti non-fiction, tedy literatury faktu, jsme pro vás vybrali to nejlepší. Jasnou volbou pro milovníky a milovnice knih, toužící po informacích, je kniha s názvem Knihy. Provede vás historií knihy coby objektu a způsobu přenosu informací. Na fotce nahoře například vidíte, jak vypadaly ilustrace prvních dětských knih, konkrétně bajek. Na první pohled je jasné, proč byly děti minulosti snáze zkrotitelné různými příběhy 🙂 Do našeho výběru se dále dostala kniha Já jsem Malala úžasné mladé osobnosti Malaly Júsufzaj, kterou celý svět obdivuje za to, jak hájí právo na vzdělání navzdory utlačivému režimu, a také kniha dobrodruha Ladislava Zibury, který také bojuje s mnoha předsudky – sice méně vážně, ale velmi poutavě. Přečtěte si o tom, jak se vydal pěšky do Jeruzaléma!

Čtěte také  Jak se stát jiným: Naštvané psaní se silným příběhem

whole30

No a pokud vaše předsevzetí nejsou jen knižního charakteru, třeba se vám bude hodit nějaká z loňských knih z oblasti zdraví a životního stylu. Jasným hitem se stala kniha Whole30 od autorů úspěšného Jídla na prvním místě – obsahuje spoustu receptů a podrobných návodů, jak udělat zdravé jídlo co nejchutnější, včetně stylů krájení zeleniny 🙂 Chcete-li mít svého zdravého ducha ve zdravém těle, přidejte i cvičení s vlastní vahou podle knihy Tělo jako posilovna. K dodržování všech těchto zdravých rituálů vám pak pomůže Fitness diář. Rok 2016 bude prostě rokem superhrdinů a superhrdinek 🙂

Spoustu inspirace najdete v motivační literatuře, rozpálí vás milostné romány, knihy o sportu a sportovních legendách vás motivují zvednout se občas z pohodlného čtecího křesla, a když už toho budete mít všeho dost, najdete u nás i ty nejlepší antistresové omalovánky.

V našem výběru za rok 2015 si prostě každý najde něco – tak doplňte mezery v literatuře z loňska, letos se totiž chystá další řada úžasných kousků 😉