blog

Spisovatelé sobě, 1. část: To si za rámeček nedáte

11.03. 2016

Výroky slavných spisovatelů a spisovatelek o nových knihách často rozhodují o jejich osudu. Když nějaký velikán poskytne na obálku vaší knihy větu ve stylu “Vyloženě mě mrzí, že jsem to nenapsal já.”, máte o úspěch postaráno. Někdy jsou však literáti k sobě, eufemisticky řečeno, poněkud příkří. Přinášíme vám ukázky toho, jak na sebe velikáni literatury pějí chválu i plivou. Třeba vás to inspiruje k zapojení se do naší recenzní soutěže 🙂 Začneme s těmi méně lichotivými vyjádřeními. Držte si klobouky.

writer hate

“Dostojevský nemá vkus, monotónně se zabývá osobami, trpícími pre-freudiánskými komplexy, nimrá se v tragických neštěstích lidské důstojnosti – kvůli tomu všemu je velmi těžké ho obdivovat.”
– Vladimir Nabokov o Fjodoru Michajloviči Dostojevském

“Romány slečny Austenové … mají, zdá se mi, vulgární tón, jsou sterilní v oblasti umělecné invence, uzavřené v nešťastných konvencích anglické společnosti, bez nápadu, moudrosti nebo znalosti světa. Život nikdy nebyl tak vyschlý a úzký. Jediným problémem, který má autorka na mysli … je schopnost se vdát nebo oženit.” 
– Ralph Waldo Emerson o Jane Austenové

“Četbu Dona Quijota je možné přirovnat k návštěvě toho nejnemožnějšího starého příbuzného, který přijel na neurčitou dobu, se všemi jeho vtípky, nechutnými zvyky, nezastavitelným vzpomínáním a příšernými kumpány. Když to konečně skončí a stařík odejde (na straně 846 – proza byla těsná, bez přestávek pro dialog), skutečně budete plakat – ale nebudou to slzy lítosti nebo úlevy, ale slzy hrdosti. Přežili jste to, i navzdory tomu, co vám mohl ‘Don Quijote’ způsobit.”
– Martin Amis o Miguelovi de Cervantes

“Neví se o tom, že by někdy použil slovo, které by jeho čtenáře mohlo donutit otevřít slovník.”
– William Faulkner o Ernestu Hemingwayovi

Čtěte také  Osvědčené tipy na knižní dárky na poslední chvíli

“Chudák Faulkner. Skutečně si myslí, že jsou to velká slova, co vyvolává velké emoce?”
– Ernest Hemingway o Williamu Faulknerovi

“Je to hotová kansaská domácí puťka, včetně všech předsudků.”
– Gore Vidal o Trumanu Capote

“Existují dva způsoby, jak nenávidět poezii – jednou je ji nemít rád, a tou druhou je číst Popea.”
– Oscar Wilde o Alexanderovi Popeovi

“Nemám právo kritizovat knihy, a nedělám to, jen pokud je vyloženě nenávidím. Často chci kritizovat Jane Austen, ale její knihy mě tak strašně rozčilují, že nedokážu svůj hněv skrýt před čtenářem, a proto s tím musím vždy hned přestat. Pokaždé, když čtu ‘Pýchu a předsudek’, mám chuť ji vykopat a praštit ji přes lebku její vlastní holenní kostí.”
– Mark Twain o Jane Austen

“[Odysseus je] dílem nechutného študáka, který si škrábe uhry.”
– Virginia Woolf o Jamesi Joyceovi

Zdroj: Flavorwire