Otestovali jsme Svět na pánvi
Kuchařka Svět na pánvi obsahuje recepty, které chronologicky následují místa, na něž se autor, nyní šéfkuchař pražského hotelu Corinthia, dostal během svých cest „na zkušenou“. Protože autor se vyučil kuchařem v Rakousku, je jasné, že úvodní recepty jsou věnovány evropské kuchyni, takže čtenář naráží na recepty běžně známé i u nás (restované jelítko, vídeňský řízek, štrůdl), podobně i pak v receptech z Německa na škvarkovou pomazánku či pečené koleno. Zajímavější jsou pochopitelně recepty ze zámoří, z Karibiku, Kajmanských ostrovů, Bermud a dalších. Na závěr jsou uvedeny recepty z autorova pracovního týmu, od jednotlivých specialistů z hotelu Corinthia.
Na receptech lze ocenit srozumitelnost a snadnost. V zásadě mám pocit, že většinu jídel zvládne i začátečník, který se rozhodne, že chce vařit trochu exoticky. Produkty využívané v receptech, z nichž mnohé ještě před nedávnem patřily do kategorie „neznámé a exotické“, jsou v dnešní době už celkem snadno dostupné – alespoň při troše snahy a poptávky. Dokonce i banánové listy, o jejichž dostupnosti jsem měl v první chvíli pochybnosti, jsou k sehnání za celkem přijatelnou cenu.
Co mě trochu zklamalo, je právě poměrně velké množství „klasiky“, ať už je to zmiňované jelítko na pánvi, škvarková pomazánka, pomazánka připomínající českou rozhudu (Liptauer), nebo vepřové medailónky s knedlíkem a zelím. Rovněž jsem nepřítelem receptů na deserty, v nichž se korpus dělá z rozmačkaných sušenek splácaných dohromady s kusem másla, ale na druhou stranu uvádí autor u receptu na brusinkový koláč velice chutný linecký základ, takže odpůrci sušenkových dortíků mohou využít ten. Každopádně ovšem pozitivní dojem z kuchařky převládá.
Co jsme vyzkoušeli? Pro návštěvu brusinkový koláč, po kterém se jen zaprášilo, a chuťově zajímavý guláš z Panenských ostrovů, jenž je velice pikantní, ale pochutnávali si na něm i kamarádi a rodiče, kteří kořeněné jídlo příliš nemusí. A všichni oceňovali obohacení gulášové chuti o krevety.
Dále jsme vyzkoušeli kubánskou masovou směs La Bodequita del medio a nutno přiznat, že je zapotřebí více okořenit, protože jinak chutnalo maso trochu fádně, ale zase vzhledově byla kombinace barevných paprik moc příjemná na pohled.
Pochopitelně o dušičkovém víkendu jsme také upekli dýňový koláč, na kterém kvituji snadnou přípravu a přísady, které má člověk většinou běžně doma a nemusí pro ně speciálně běžet do obchodu – nedělá se z hnědého cukru, několika druhů celozrnné mouky, deseti vajec (i s tím jsem se u receptů na dýňový koláč setkal), několika druhů koření. Navíc je celý proces hotov opravdu řekněme během dvou hodin (i s odpočíváním těsta a stydnutím dýňového pyré). A je moc dobrý! Potvrzuje tedy autorovu snahu vařit jednoduše s využitím běžných surovin.
Každou kulinářskou oblast doprovází autorovy vzpomínky, jak se v dané oblasti žilo a vařilo; pro čtenáře mají různou výpovědní a informační hodnotu – některé příběhy jsou pochopitelně zajímavější, některé méně.
Kuchařku doporučuji klidně začátečníkům, kteří se nebojí experimentovat a chtějí zkusit něco jiného než karbanátky s kaší, ale zároveň se naučit něco ze středoevropské klasiky, svátečním kuchařům, kteří umí uvařit středně těžká jídla, ale chtějí vyzkoušet něco exotického, ale i těm, kteří nemají moc času na přípravu dobrého jídla – alespoň vyzkoušené recepty časově náročné nebyly.
Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici
Kuchařka Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry – každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin.
Můžete si tak uvařit dobroty, které znáte z dovolené (z Rakouska či Německa nebo třeba z Karibiku), ale také vyzkoušet něco zcela nového (například recepty ze zaoceánské výletní lodi nebo soukromého ostrova). Kromě toho vám kniha umožní nahlédnout do kuchařské profese. Roman v úvodu ke každé kapitole vypráví, jak na daném místě vypadala práce v kuchyni, popisuje její specifika, ale i to, co v kuchařině platí obecně – dozvíte se, na co všechno se kuchař musí připravit, jak probíhá vyučení v Rakousku, jak to chodí v kuchyních restaurací a hotelů v Evropě či na exotických plážích, na zámořské výletní lodi nebo na soukromém ostrově a jaké to je vařit třeba pro Billa Gatese nebo hvězdy NHL.
„Za celou dobu své kariéry jsem vybral recepty, které jsou bestsellery v té či oné destinaci a které s trochou umu lze úspěšně vytvořit doma pro rodinu, s grilem na zahradě pro přátele nebo jako pěkné menu pro vzácnou návštěvu. Recepty jsou napsány co nejjednodušeji, aby je dovedl uvařit i laik. A schválně jsem vybíral jídla, která nejsou náročná na přípravu ani dokončení.
Knížka je určená všem, kdo rádi vaří a zkouší nejen něco klasického, ale i nového a neznámého. Všem, kdo o tomto řemeslu přemýšlí a všem, kdo mají prostě rádi dobré jídlo.“