blog

Daniel Dočekal: Rodiče zamrzli ve stavu před 20 lety

12.04. 2013

Daniel Dočekal je známý internetový publicista a odborník na sociální média. Společně s Lenkou Eckertovou vydali v nakladatelství ComputerPress knihu Bezpečnost dětí na internetu, rádce zodpovědného rodiče. „Je to knížka psaná hlavně pro rodiče, ale samozřejmě i pro dědečky, babičky, učitele a vychovatele,“ říká spoluautor knihy Daniel Dočekal.

Jak dlouho knížka vznikala?

Psal jsem to velmi krátce, je to jenom pár kapitol. Teď musím napsat 200 stránek za týden. (smích) Mám rozepsanou knihu o blogování. Vyjde k příležitosti knižního veletrhu, který má tento rok téma blogování.  A jde mi to psaní podstatně pomaleji než psaní téhle aktuální o bezpečnosti dětí na sociálních sítích.

Bude kniha za pár měsíců ještě aktuální? Sociální sítě se mění téměř denně.

Já si myslím, že nějakých  70 až 80 % té knížky bude platit ještě za 5 let, protože všechny ty obecné principy, jako např. silná hesla, dávat si pozor na cizí lidi, nesvěřovat se úplně každému atd., to přece platí furt. Mně když bylo pět nebo šest, tak mi máma říkala, ať nikam nechodím s cizími lidmi a ať si od nich neberu bonbónky. Tohle se přece dětem říká i teď, ne? Ale neříká se jim, že si nemají dávat do přátel cizí lidi na Facebooku. A to by jim teď rodiče měli říkat. Rodiče zamrzli ve stavu před 20 lety a říkají dětem, ať nechodí s nikým do temného průchodu, ale zapomínají jim říkat, že na ně čekají různá nebezpečí na internetu. Tohle bude platit i za dalších 20 let. I za dalších 20 let budou úchylové, kteří budou chtít znásilňovat děti a budou jim dávat bonbónky. A co bude nového na internetu? Akorát to bude technicky pokročilejší. 

To zní, že se s tím mezi rodiči a dětmi moc dělat nedá.

Čtěte také  Petra Dvořáková: Když píšu, jsem každou postavou, za kterou mluvím

Budovat si důvěru, to je to nejdůležitější. Rodiče mají  samozřejmě problém, oni neznají počítače, bojí se jich, odmítají být na Facebooku, aspoň tedy rozhodně rodiče v mém věku. Moje žena, jako typický příklad, má účet na Facebooku, ale nepoužívá ho, neví moc, co by s ním dělala, nechápe, proč by tam měla psát něco o sobě, občas se tam chodí dívat na kamarádky. Ale lidé by se to měli naučit, Facebook už neodejde.

Jak se dnešní děti na Facebooku chovají?

Já jsem vyškolil za loňský školní rok přes 2 tisíce dětí na základních školách na bezpečnost sociálních sítí, takže vím, co dělají. 99, 99 % z nich je na Facebooku od rána do večera, neustále se fotí, neustále tam nahrávají  všechno ze svého života. Vůbec nepřemýšlí nad tím, že to může být nebezpečné. Navíc! Oni uvěřili Facebooku, že tam mají soukromí, to je to nejhorší, co se kdy mohlo stát. Za to by si Facebook  zasloužil metál, že dokázal celej svět přesvědčit o té největší lži: že je na něm bezpečno.

Vypadá to, že jsi antifejsbůkář.

Naopak, já jsem totálně fejsbůkovej, však se stačí podívat na můj FB, ne? 1600 přátel, zaplaveno věcmi.

A všechny znáš?

Osobně asi ne, ale ty, co mám celou dobu, tak si myslím, že přes FB je znám docela dost, protože jsme mnohokrát byli  v kontaktu v různých věcech. Osobně znám tak stovku  lidí. Pak dalších pár stovek jsou lidi, který jsem aspoň někde potkal, klienti,  nebo lidi, které jsem školil. Ale já k tomu přistupuji jednoduše, tu věc je vhodné správě využívat a je dobré vědět, kdy ji není  vhodné využívat nebo na co se nehodí nebo kde je nebezpečná.

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Co ještě je pro děti na internetu nebezpečné?

Všechno, protože to není jen Facebook, obecně jsou i jiné sociální sítě, jsou jiné sociální platformy, jsou diskuzní fóra, jsou ohlasy pod články, pak jsou tam samozřejmě nebezpečí typu elektronického, viry a všechny tyhlety věci, na který oni  snadno naletí, protože neví, na co klikají. To v té knížce je taky. Je tam také kapitola o závislostech, protože spousta dětí se velmi lehce může stát závislá na hrách. Já třeba mám šestileté dítě a je docela problém ho dostat od her. On se prostě v okamžiku, kdy mu řeknu, že toho má nechat, začne vztekat a brečet. Je hrozně těžký najít ten moment, kdy to přeroste z obyčejné zábavy a vyplňování volného času do závislosti.

V knize se věnujete i tématu, jak dětem přístupy zamezit. Myslíš, že je to vhodný způsob?

To je tam také popsané, ale blokovací aplikace nikdy nefungovaly a fungovat nebudou. Rodič musí najít cestu k  dítěti, protože jakmile mu zablokuji přístup doma, tak si ho dítě najde jinde – ve škole, u kamarádů atd. To je stejný jako s Facebookem, rodiče zakazují dětem, aby si založily účet na Facebooku, ale ty děti už ho dávno mají,  protože jim ho třeba založila kamarádka. Setkávám se s tím zcela běžně, zeptám se: „Už máš účet na Facebooku?“ A ozve se „Ano, založila mi ho tady kamarádka a je to super!“ Jenomže devítileté dítě bez dozoru na Facebooku nemá co dělat.

To s ním má rodič sedět nonstop u počítače?

Ne, nemá sedět vedle něj u počítače, prostě se mu to postupně ještě dřív, než na to nastane čas, vše vysvětlí. Ten účet se mu založí, správně se mu nastaví nějaké věci, jako třeba kde se schovává seznam přátel, viditelnost jen na úroveň přátel, osobní informace atd. A postupně se to děcko naučí základní pravidla bezpečnosti na internetu.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

 

 

 

Bezpečnost dětí na Internetu

Rádce zodpovědného rodiče

Lenka EckertováDaniel Dočekal  ·  Vydavatelství: Computer Press, 2013


KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE
 
Doufáte, že se vás a vašich dětí problémy na Internetu netýkají? Omyl! Přečtěte si tuto knihu a zjistíte, že vaše sladká nevědomost a jejich nemístná sebejistota může ublížit. Tento průvodce obsahuje deset tematických okruhů – potíží, které se týkají každého uživatele počítače či mobilního telefonu s přístupem na Internet. Najdete v něm skutečné příběhy ze života a reálné situace. Na tvorbě knihy se podílelo více než dvě desítky odborníků, pro něž jsou zmíněná témata denním chlebem.