blog

10 knih, díky kterým dodržíte svá novoroční předsevzetí

13.01. 2014

Přelom roku je vždy plný nových nadějí a příslibů. Nové začátky v sobě mají vidinu lepších zítřků. Lidé si odnepaměti dávali novoroční předsevzetí, aby s příchodem nové číslovky jasně oddělili své staré a nové já. A to nové je daleko lepší: cvičí, přestalo kouřit, čte víc knih atd. Víme, že novoroční předsevzetí jsou těžká, proto jsme dali dohromady knihy, které vám s nimi určitě pomohou. 🙂

1) ZAČNU BĚHAT

V knize najdete veškeré základy, od dobré běžecké techniky přes stanovení cílů a motivaci až po plány, přípravu a rady ohledně častých poranění a namožení. Své poznatky v ní sděluje tým trenérů a zdravotníků a nechybí ani rady ohledně výběru běžecké obuvi, oblečení, doplňků a elektronických pomůcek včetně tipů, kde je seženete. Kniha pojednává o všech typech světových běžeckých podniků, od běhů pro radost a charitativních akcí až po maratony a ultradlouhé běhy. Ať už se připravujete na svůj první dobročinný pochod nebo pracujete na překonání osobního maratonského rekordu, kniha vám dodá potřebné informace i chuť probojovat se až na vrchol.

KOUPIT KNIHU

 

Motivaci můžete také najít v knížkách Jez a běhej, Zrozeni k běhu, Malá červená kniha o běhání nebo Chi Running.

 

2) NAUČÍM SE VAŘIT

Timothy Ferriss přichází se svou dlouho připravovanou a napjatě očekávanou kuchařkou pro ty, kteří si kuchařky nikdy nekupují. Jeho přímočará cesta k cíli, známá již z předchozích bestsellerů Čtyřhodinový pracovní týden a Čtyřhodinové tělo vede v této vynalézavé knize přes všechny apekty života. Protože jak říká Tim, pokud se chcete naučit vařit, musíte se nejprve naučit učit se. Jakmile umíte tohle, můžete se naučit vařit, mluvit cizí řečí, hrát baketball, přežít v divočině… …prostě stát se světovou třídou, v čem budete chtít.
S Timem v roli šéfkuchaře projdete školou vaření, v níž se s každým receptem naučíte určitou dovednost, kterou následně využijete v dalším receptu.

Čtěte také  Puberta za dveřmi? To chce knihu!

KOUPIT KNIHU

 

Vaření bude také hračka s kuchařkami Zelenina, moje láska, Deník Dity P., 15 minut v kuchyni nebo s Kuchařkou pro dceru.

 

3) NEBUDU TRÁVIT TOLIK ČASU NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

Znáte ten pocit, když se vám nechce začít dělat na nějakém úkolu? Stává se vám, že odkládáte i věci, které opravdu dělat chcete? Snažíte si sami sobě poručit, ale neposlechnete se? Petr Ludwig se zabývá bouráním polopravd a mýtů v oblasti osobního rozvoje. Za tímto účelem založil vzdělávací institut GrowJOB, který převádí aktuální vědecké poznatky z oblastí motivace, rozhodování a efektivity do každodenní praxe lidí a firem. Má za sebou přes 5000 proškolených a 150 individuálně koučovaných lidí. Za své životní motto si zvolil citát Alberta Einsteina: „Člověk, který jde s davem, se obvykle nedostane dál než samotný dav. Ovšem člověk, který dokáže dav opustit, se může dostat na místa, na kterých ještě nikdo nikdy nebyl.”

KOUPIT KNIHU

Důvod k práci najdete také v knížkách Začněte s proč, Restart nebo Odkud se berou dobré nápady.

 

4) ZAČNU SE ŽIVIT TÍM, CO MĚ BAVÍ

Doba je nelehká a vaše finanční situace se “sama od sebe” nezlepší. Na každém z nás leží tíha rozhodnutí, co se svým životem a co se svou obživou. Chris Guillebeau ve své knize Startup za pakatel – Objevte způsob, jak pracovat na sebe a živit se tím, co vás baví – přináší čerstvý pohled na to, jak se postavit na vlastní nohy. Autor ukazuje, že s trochou vůle a entuziazmu je téměř každý dospělý člověk schopen vytvořit svůj vlastní malý byznys, jehož smysl pak je nejen v příjmu, ale i v radosti, kterou přináší.

KOUPIT KNIHU

 

Inspirovat se můžete také v knihách Kopni do té bedny, Váš osobní startup, Na čem dnes záleží nebo Peníze, nebo život?

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

 

5) BUDU CHODIT PRAVIDELNĚ DO POSILOVNY

Program, s nímž se dostanete do skvělé formy. Od kondičního trenéra jednotek speciálních operací, důmyslně jednoduchý, s rychlými výsledky a možností dělat ho kdekoli. Jak se během posledního desetiletí zvyšovaly požadavky na jednotky speciálních operací, byl elitní trenér Mark Lauren v přední linii, trénoval téměř tisíc vojáků a v rekordně krátkém čase z nich udělal štíhlé a silné jedince. A nyní se o tajemství úžasně efektivního programu podělí i s obyčejnými lidmi – jsou to jednoduchá cvičení, která nevyžadují nic jiného než váhu vašeho vlastního těla.

KOUPIT KNIHU

Skvěle zacvičit si můžete také s Hubeňoura tlouštíkem a zase zpátky nebo s Čtyřhodinovým tělem

 

6) BUDU DODRŽOVAT TERMÍNY

Kniha legendárního gurua osobního workflow managementu Davida Allena v češtině! Zlepšete svou pracovní i osobní výkonnost pomocí metody Getting Things Done (GTD).

KOUPIT KNIHU

 

Zlepšit své pracovní návyky můžete také s knížkami Zen a hotovo, Čtyřhodinový pracovní týden nebo Aby vše klapalo.

 

 

 

 

7) POZNÁM NOVÉ ZAJÍMAVÉ LIDI

Kniha Keitha Ferrazziho pojednává o potřebě networkingu a upevňování lidských vztahů jako nezbytné součásti strategie pro úspěšné postavení v dnešním světě. Popisuje konkrétní kroky a způsob uvažování, které její autor používá k tomu, aby udržoval těsné spojení s tisícovkou spolupracovníků a přátel. Podle Ferrazziho totiž existuje proces nebo systém, chcete-li, který s budováním sítě souvisí. Nejde o žádné kouzlo, vyhrazené jen pro několik málo vyvolených s vrozeným darem sociální komunikace. Kontaktování druhých závisí pouze na tom, že si dopředu vytvoříte plán a budete ho plnit.

KOUPIT KNIHU

U povídání s novými známými se vám také budou hodit Nepostradatelní nebo Zbraně vlivu.

 

 

8 ) PŘEČTU VÍCE KNIH

Představte si čas, který byste mohli ušetřit, a všechny ty úžasné nové informace, které byste mohli obsáhnout, kdybyste byli schopni číst rychleji… Tony Buzan ve své knize představuje techniky, které vám pomohou k rychlejšímu čtení a zároveň skutečnému pochopení a porozumění textu a zapamatování co největšího objemu informací – a to bez větších potíží!

Čtěte také  Tipy na naše oblíbené knižní podcasty

KOUPIT KNIHU

 

 

 

 

9) PŘESTANU KOUŘIT

Allen Carr se dívá na kouření jako na jeden z typů drogové závislosti a odhaluje množství mýtů a falešných představ, kterými je cigaretový rituál opředen. Krok po kroku přesně vystihuje, kde jsou slabiny odvykání, a vysvětluje, proč je tak těžké dostat se z toho kola ven, i když je nikotinová závislost vcelku lehce odbouratelná.

KOUPIT KNIHU

 

Přestat kouřit můžete také nad knihami Absťák a nebo se do kouření zamilovat s knihou Radosti kouření

 

 

 

10) ZHUBNU

Bobem Harper, osobní trenér celebrit, shrnul znalosti z oblasti výživy, psychologie a strategie hubnutí do 20 jednoduchých zásad, které pomohou odbourat závislost na průmyslově zpracovaných potravinách, nezřízenou touhu po sladkostech i nadměrné solení a zasvětí vás do nového životního stylu. Případné nejasnosti při používání pravidel odstraní podrobný jídelníček na celý měsíc a více než 90 receptů na chutné snídaně, obědy, večeře i svačiny, podle nichž se naučíte vařit a stravovat se tak, abyste zůstali doživotně štíhlí.

KOUPIT KNIHU

 

Zhubnout můžete také u čtení Zhubněte jednou provždy, Dukanova dieta, Superjídelníček nebo Fresh diet.