blog

Co jste možná nevěděli o Václavu Hraběti

Neony zvoní klekání / V tvých očích vycházejí / hvězdy a květiny / padají na zem mezi stíny / na břeh jezera, kde roste rákosí a kmín / kde dřevaři po skončení práce pijí / kořalku z jeřabin. Jestlipak víte, kdo napsal tyto krásné verše?

Přesně tak, je to v podstatě jediný český představitel beat generation Václav Hrabě. Je jedním z nejvýznamnějších českých básníků a když jsem jeho verše slyšela poprvé – zaníceně nám je recitoval učitel češtiny na gymplu – propadla jsem jim. Poezii v podstatě vůbec nečtu, ale jeho básně mi učarovaly. Jsou jednoduché a zároveň trefné. Vyprávějí – o lásce, zradě, smutku, štěstí, falši, pravdě, o životě. Jsou o obyčejných životech a častokrát máte pocit, jako by vám byly psány na míru. Právě dnes by Václav Hrabě oslavil sedmdesáté šesté narozeniny a při této příležitosti jsme si pro vás připravili deset zajímavostí o tomto výjimečném básníkovi.

Jeho oblíbeným “heslem” bylo: “Trocha poezie nikoho nezabije!”

Většina Hrabětových textů byla zhudebněna ještě předtím, než byla vydána. Vděčíme za to Vladimíru Mišíkovi a skupině ETC.

Všechny jeho básně byly vydány až po jeho smrti, souhrnně vyšly poprvé v roce 1991 ve sbírce s názvem Blues pro bláznivou holku

Václav Hrabě zemřel v pětadvaceti letech na otravu oxidem uhelnatým. Byla to nešťastná náhoda, ve svém pražském bytě si přitápěl plynovým sporákem a při tom usnul.

Vystudoval gymnázium v Hořovicích, kterému pak byl propůjčen čestný titul Gymnázium Václava Hraběte, a následně pedagogickou fakultu v Praze, obor čeština-dějepis.

Kromě kantorování se však živil také jako knihovník, pomocný dělník a vychovatel na učilišti.

Několik let psal pro časopis Tvář – jeho básně tam však mohly vycházet jen velmi zřídka, jelikož se nehlásil k marxistickým ideologiím.

Byl to lamač dívčích srdcí. S manželkou Olgou, se kterou měl syna Jana, se brzy rozvedl, ale prý to i tak byla jeho životní láska. Jeho poslední milenkou byla Sidonie Žáková, kterou “prodal” za tři kubánské rumy sochaři Jíravovi.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

V roce 1965 přijel do Prahy Allen Ginsberg, spisovatel zakládající beatnickou generaci v Americe. Jeho návštěva v Československu byla skandální, z údajných mravnostních důvodů a výtržnictví byl nakonec ze země vyhoštěn. Hraběti se ovšem splnil velký sen a mohl se se svým vzorem na pražském Majálesu setkat.

Znovu vyšly všechny jeho básně souhrnně ve sbírce s názvem Blues. Vydalo ji nakladatelství Labyrint v roce 2008. Knihu zdobí fotografie Pavla Baňky, který v roce 1964 společně s Václavem Hrabětem a dalšími vystupoval v text-apellové skupině v pražské Viole.