blog

Hlasujte pro Knihu roku 2016!

10.05. 2017

Zase vás nevybrali do poroty Magnesie Litery? Nevadí. My jsme pro vás totiž připravili hlasování, ve kterém se můžete cítit jako nefalšovaný literární kritik. Vyberete nejlepší knihu, nejzásadnější české i zahraniční spisovatele a nejvýznamnější nakladatelství roku 2016. A navíc, tím, že budete hlasovat, můžete vyhrát. Faaakt velkou spoustu knih.

Není to vůbec jednoduché rozhodnutí. Ale my důvěřujeme našim fanouškům, věříme vašemu vkusu. Abyste si nemuseli lámat hlavy nad dlouhatánským seznamem všech titulů, které v loňském roce vyšly, vybrali jsme ty, které se v u nás dostaly do seznamu 200 nejprodávanějších knih. Z nich pak Martinusáci, Martinusačky a přátelé Martinusu společným hlasováním vytvořili žebříček nebo takzvaný shortlist nejlepší třicítky. Doufáme, že našemu vkusu taky důvěřujete.

Mezi třiceti nejlepšími knihami najdete thriller, komiks, pohádku, finské podivno, romantiku… Nechybí ani výběr mezi románem či povídkovým souborem. Třicet nejlepších knih má třicet nejlepších autorů, mezi kterými můžete vybírat. Navíc jsou rozdělení do kategorií nejlepší český spisovatel a nejlepší zahraniční spisovatel. V případě, že knihu napsala dvojice autorů, můžete hlasovat pro oba dva zároveň. Zásluhy a ocenění jim pak poctivě rozdělíme rovným dílem 🙂

A do čtveřice všeho dobrého, můžete hlasovat i pro nejlepší nakladatelství. Výběr vznikl jednoduše z těch nakladatelů, kteří loni něco vydali a najdete tam jak velké nakladatelské domy, tak i malé nezávislé nakladatele. Rozhodně nemusíte volit konkrétního spisovatele a nakladatelství podle knihy, pro kterou hlasujete – vybírejte dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, vzpomeňte i na další knihy, který daný spisovatel napsal a které nakladatelství vydalo. Pro zjednodušení a připomenutí všech základních faktů u každé knihy, spisovatele i nakladatelství najdete stručnou anotaci a bio.

Pokud dáte na naše názory v pravidelných videích a recenzích, možná oceníte trochu inspirace i co se týče hlasování v Knize roku. Mrkněte na náš Facebook, Instagram a také do nejnovějšího LookBooku – vyprávíme vám v nich o našich nejmilejších knihách ze seznamu a o důvodech, proč pro ně budeme hlasovat.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Kromě dobrého pocitu z toho, že přispějete k literárnímu ocenění, které si za svou práci spisovatelé a nakladatelství rozhodně zaslouží, tu pro vás máme ještě jeden zásadní důvod, proč hlasovat. My totiž vylosujeme jednoho z vás a odměníme ho poukázkou na 4 000 Kč. Z toho už bude slušná hromádka knih, co říkáte? 😉 Na dalších deset vylosovaných výherců či výherkyň navíc čeká další poukázka v hodnotě 400 Kč. Takže… ještě jste nehlasovali? Jak to? 🙂