blog

Výherce Knižní odysey: Hodně čtěte a pokud máte děti, čtěte i jim

Letošní březnová Knižní odysea číslo dvě byla pořádná jízda pro všechny zúčastněné! Pokusili jsme se na každý den připravit něco trochu jiného, od tajenek a osmisměrek, přes logické a dokonce i matematické hádanky až po soutěže s emojis a gify! Všechny úkoly ale pořád spojovalo to, co spojuje i nás s vámi - knihy!

Letošní březnová Knižní odysea číslo dvě byla pořádná jízda pro všechny zúčastněné! Pokusili jsme se na každý den připravit něco trochu jiného, od tajenek a osmisměrek, přes logické a dokonce i matematické hádanky až po soutěže s emojis a gify! Všechny úkoly ale pořád spojovalo to, co spojuje i nás s vámi – knihy!

Protože se nám po soutěžení stýská už teď, ještě jsme se za ním chtěli trochu ohlédnout a hlavně vás seznámit s letošním výhercem Knižní odysey, kterým je Tomáš Dohnal z Račetic. Ten si letos vysloužil pořádnou kopu knih a my jsme ho pro vás samozřejmě vyzpovídali, abyste věděli, co se všemi těmi knihami plánuje a jaký je jeho osobní čtenářský vkus 😉

Jaký je to pocit, vyhrát takovou obrovskou spoustu knih?

Vůbec jsem tomu nemohl uvěřit. Odyseu jsem bral jako zábavu a ani ve snu mě nenapadlo, že bych vyhrál. Pocit je to skvělý. No a také mě napadla taková praktická otázka, „kam to proboha dáme? “ 🙂

Jakou knihu právě čteš?

Právě dočítám Štvanici od Františka Niedla. Je to super počteníčko, stejně jako všechny od tohoto autora.

Jaký je tvůj preferovaný knižní žánr?

V dětství Foglarovky, v mládí to bývaly horory, zejména od Stephena Kinga. Teď je to rozdílné, mám rád dílo Dana Browna, severské krimi, z kterého mám přečtené celé Millenium od Stiega Larssona a vše o Harrym Holeovi od Joa Nesboho a vlastně krimi obecně. A také historické romány. Oblíbil jsem si Františka Niedla a jeho Hynka Tase z Boru. Takže určitě ve vyhraných knihách se objeví díla od tohoto autora. A taky samozřejmě komiksy, to je super záležitost, pro mě je favoritem v tomto žánru Petr Kopl.

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené

Jak si hledáš #vicecasunacteni?

Jediný můj čas na čtení je vlastně večer, po uložení dětí ke spánku se uvelebím ke knížce. Vlastně vůbec večer nekoukáme na televizi, věnujeme se četbě a nebo soutěžíme v Knižní odysee nebo v Knižní šifře, když tedy jsou vyhlášeny.

Zkoušel jsi tedy hrát naše knihomolské soutěže i v předchozích letech, ano?

Na Knižní šifru nás asi tak před třemi lety přivedli naši přátelé, též knihomolové, a od té doby jak každou odyseu a každou Knižní šifru.

Co tě na letošní odysee bavilo nejvíc?

Mě nejvíc potěšila šifra se souřadnicemi, která nás měla dovést k Danu Brownovi, protože hned po zjištění, co se nachází na prvních souřadnicích mě bylo jasno. Potom popisy byly super. Ale jako ve všem, i zde byly některé horší, některé lepší. Hodně jsem se nasmál u „morský ale i sladkovodní tvor, o kterém se říká, že zpetkuje“.

Co bys vzkázal hráčům dalších knihomolských soutěží?

Určitě bych jim vzkázal, ať si užívají každou možnou chvilku strávenou nad knížkou. Ať hodně čtou a pokud mají malé děti, ať čtou i jim. Zejména před spaním. A ať se těší na další soutěže, je to hezké zpestření dnů a také si člověk uvědomí, kolik toho vlastně ze světa literatury zná. A samozřejmě také, ať aspoň v duchu poděkují autorům šifry i odysey, dá to hodně práce vymyslet a zpracovat takovouto zábavu.  

Nezapomeňte, že Knižní odyseu si pořád můžete zkusit cvičně vyluštit 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora