blog

Deset let Martinus.cz: Parádní adaptace knih od roku 2012

Knihomolové naši, jak už jste si možná všimli, celý únor oslavujeme naše úplně první jubileum! Naše knihkupectví je na světě už deset let, což si zaslouží jaksepatří oslavit a taky trochu zavzpomínat. Tentokrát se mrkneme na parádní knižní adaptace za posledních deset let.

Od začátku měsíce až do jeho konce jsme přichystali dárek pro vás, naše nejmilejší zákazníky – poštovné zdarma na všechny objednávky s minimální částkou 300 Kč. Pokud máte tedy v merku nějaké nové čtení, které potřebujete do své knihovny, je ideální čas na pořízení nových příběhů!

Kromě toho se taky celý měsíc tak trochu nostalgicky ohlížíme, co se v knižním světě stalo za posledních deset let, kdy jsme jeho součástí. Probereme spoustu knihomolských zajímavostí! Dneska se mrkneme na zoubek knižním adaptacím – můžete s námi tedy zavzpomínat na parádní filmy, filmové série i seriály, které s vámi jistojistě zarezonují a možná je právě teď skvělá příležitost mrknout se na ně po letech znovu 😉 Jdeme na to!

Hunger Games (první díl 2012)

Jednou z prvních z dystopických young adult sérií, které zaznamenaly obří úspěch po celém světě, jsou jednoznačně Hunger Games, tedy „Hladové hry“ z pera Suzanne Collins. Filmy na sebe nenechaly dlouho čekat – první film v režii Garyho Rosse v hlavní roli s Jennifer Lawrence se objevil už v roce 2012. O rok později následoval film Hunger Games: Vražedná pomsta a v letech 2014 a 2015 další dva filmy, které byly (podobně jako třeba poslední díl Harryho Pottera) v podstatě rozpůlenou poslední částí knižní trilogie.

12 let v řetězech (2013)

Populární a oceňovaný (odnesl si hned tři Oscary) snímek režiséra Steva McQueena v hlavní roli s Chiwetelem Ejioforem a hudbou Hanse Zimmera je už druhou adaptací knihy, kterou napsal Solomon Northup. Jde o jeho paměti, které v českém překladu nesou jméno 12 let otrokem. Aktuálně si můžete film pustit na streamovací službě Netflix.

Velký Gatsby (2013)

Tak na tuhle filmovou adaptaci se nejeden fanoušek a fanynka klasické literatury těšili! Fitzgeraldův Velký Gatsby byl do filmové podoby převeden několikrát, poprvé už v roce 1926 jako němý film s Warnerem Baxterem a Lois Wilson. V nejnovější adaptaci z roku 2013 v režii Baze Luhrmanna a v hlavní roli s Leonardem DiCapriem jde jednoznačně o tu nejspektakulárnější adaptaci doposud a rozhodně je to něco, co stojí za vidění 😊

Čtěte také  Nové adaptace knih na streamovacích platformách

Zlodějka knih (2013)

A do třetice ještě jeden filmový snímek z roku 2013!  Tehdy se totiž filmovým divákům představil i příběh Zlodějky knih, román australského spisovatele Markuse Zusaka, který vypráví sama Smrt. Režisérem stejnojmenného filmu je Brian Percival a autorem doprovodné hudby John Williams. Hlavní hrdinku Liesel ztvárnila kanadská herečka Sophie Nélisse.

Příchozí (2016)

A máme tu jednu filmovou adaptaci na základě povídky! Film Příchozí, který vznikl pod režisérskou taktovkou Denise Villeneuveho, v hlavní roli s Amy Adams, je inspirovaný jedním z příběhů z povídkového sbírky Teda Chianga, která nese název Příběhy vašeho života. Sci-fi lahůdka, která stojí za vidění a pokud jste náhodou ještě nečetli tuhle povídkovou sbírku, vřele doporučujeme to napravit 😊

Geniální přítelkyně (první série 2018)

Jedním z velmi očekávaných seriálů streamovací platformy HBO se nepochybně stala adaptace Geniální přítelkyně. Tetralogie, kterou napsala neznámá spisovatelka s pseudonymem Elena Ferrante, se stala senzací po celém světě, proto není divu, že laťka pro adaptaci byla vysoko. Nutno dodat, že se režisérům Saveriovi Costanzovi a Alici Rohrwacher jistě podařilo diváky nezklamat a my se letos s velkou pravděpodobností můžeme těšit na třetí část 😉

Hilda (2018)

Dáme si malou pauzičku od hraných adaptací a přejdeme k těm komiksovým. Zmínku si tu totiž jednoznačně zaslouží i kouzelná Hilda od Luka Pearsona, kterou zrežíroval Andy Coyle do podoby seriálu. Nebojácnou dívenku s modrými vlasy a domácím mazlíčkem Větvíkem si zkrátka musíte oblíbit, to prostě nejde jinak!

Malé ženy (2019)

Jedna z největších literárních klasik od Louisy May Alcott už se dočkala mnoha filmových zpracování, nicméně mezi ty nejznámější se určitě řadí ta z roku 1994 a nyní i právě ta z roku 2019 s režií Grety Gerwig a hvězdným obsazením v podobě Saoirse Ronan, Emmy Watson, Laury Dern, Timothéeho Chalameta a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na Meryl Streep 😉 Tak schválně, dejte vědět, kdo hned zkraje roku 2019 utíkal do kina na tuhle krásnou filmovou záležitost!

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Normální lidi (2020)

Když se řekne „knižní hype“, okamžitě nás napadnou knihy od Sally Rooney! Svou popularitu si nicméně zasloužila naprosto oprávněně, neb jde nepochybně o svěží vítr do plachet současných románů. Proto není divu, že seriálová adaptace její knihy Normal People na sebe nenechala dlouho čekat. Režie se ujaly Lenny Abrahamson a Hettie MacDonald a slibujeme, že jde o podívanou, která stojí za to.

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021)

České tvorbě jsme tu tentokrát moc prostoru nedali, tak to napravíme aspoň na závěr jedním velkým bestsellerem, který má na svědomí Patrik Hartl. Tenhle film máte nejspíš ještě v živé paměti, měl totiž svou premiéru teprve loni. Režíroval jej sám jeho autor, Patrik Hartl a představuje se v něm spoustu známých hereckých tváří, kupříkladu Hynek Čermák nebo Martin Hofmann. Viděli jste?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora