blog

5 tipů na filmové a seriálové adaptace, které stojí za zkouknutí

Knihy milujeme všichni, ale občas je fajn čtení proložit dobrým filmem nebo seriálem. Ideálně, když je natočený podle knižní předlohy. Vybrali jsme pro vás pět aktuálních a za nás nejzajímavějších adaptací, které vám zpříjemní dlouhé listopadové večery.

Listopad obecně bývá jedním z nejméně oblíbených měsíců v roce. Venku je lezavá zima, studený, vlhký podzim. V půl páté odpoledne už je tma. Jinými slovy přichází naprosto ideální čas, kdy si můžete naplno a bez výčitek užít teplo a pohodlí domova. Zachumlejte se do deky, připravte popcorn a nalaďte si vaší oblíbenou streamovací službu. Začínáme.

SAS Rogue Heroes (Pluk mizerů) na HBO Max

V nejtemnějších časech druhé světové války vzniká v severní Africe za neobyčejných podmínek britská Speciální výsadková jednotka neboli SAS. Říkáte si, že tohle téma není nic pro vás? Představte si ty nejžhavější britské herce a navíc v uniformě. K tomu přidejte britskou přidrzlost a jedinečný suchý humor. Věřte, bude se vám to líbit. Tohle šestidílné historické akční drama z pera Stevena Knighta, tvůrce Peaky Blinders (Gangy z Birminghamu), je napsané dle stejnojmenné knižní předlohy od Bena MacIntyra. Snad bude další série!

The Old Man (Starej chlap) na Disney+

Dan Chase před desítkami let zběhl ze CIA a od té doby se vyhýbá společnosti. A dál to znáte. Danovi jde někdo po krku a jemu dochází, že dokud se nevypořádá se svojí minulostí, tak ho nečeká ani žádná zdárná budoucnost. A jak to u tohohle žánru bývá, Dan je sice drsňák, ale se srdcem dobráka. Má dva věrné psí parťáky, a jestli jim někdo ublíží, tak bude zle.

Hlavní roli obsadil charismatický Jeff Bridges, který celému seriálu dodává šmrnc. Tohle akční drama má aktuálně dvě série, každou o sedmi dílech. Kniha je oproti seriálu bohužel nesrovnatelně lepší a pro dokonalý knižní zážitek si stačí postavu Dana Chase představovat jako Jeffa Bridgese.

This Is Going to Hurt (Tohle bude bolet) na HBO Max

Seriál je natočen podle knižního bestselleru Bude to bolet, doktore? od Adama Kaye, který pracuje ve státní britské nemocnici jako porodník a gynekolog. Kniha vznikla na základě deníkových zápisků, které si jako mladý lékař psal po dlouhých nočních šichtách.

Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

Seriál je díky tomu neuvěřitelně autentický. Místy velmi drsný, ale skvělý. Hlavní postavou je mladý porodník Adam Kay, který je kvůli nekonečně dlouhým pracovním týdnům věčně nevyspalý, přepracovaný, chybující a bez energie věnovat se svému partnerovi nebo čemukoliv dalšímu. Adamovi nechybí černý humor, odstup si udržuje cynismem a občas až bezohlednou upřímností. Jak jinak přežít práci, kde má týden 97 hodin a kde vyděláváte míň než automat na nemocničním parkovišti? První série má sedm epizod, užijete si všechny.

Blonde (Blondýnka) na Netflixu

Marilyn Monroe je fenomén, který za téměř šedesát let neztratil na lesku. Byl ale život pro světoznámou herečku vždycky procházkou růžovým sadem? Norma Jeane Mortenson, kterou ve filmu geniálně ztvárnila překrásná Ana de Armas, patřila v 60. letech mezi nejkrásnější modelky a herečky amerického stříbrného plátna. Muži doslova šíleli po jejím pozadí. Navenek žila pohádkovým životem, ale realita byla úplně jiná. Životopisný film Blonde vám ukáže temnou stranu Hollywoodu a nastaví nekompromisní zrcadlo poválečnému americkému filmovému průmyslu. Film není založen na autorské biografii, vychází z knižní románové předlohy, kterou napsala Joyce Carol, a rozhodně vám nedá spát.

The Peripheral (Médium) na Prime Video

Také vás zpráva o ukončení Westworldu vůbec nezasáhla? Asi to tvůrčí dvojka Jonathan Nolan a Lisa Joy tak trochu očekávali, a tak se s odhodláním pustili do příprav nového seriálu – opět z budoucnosti, tentokrát dle stejnojmenné knihy od Williama Gibsona.

Hlavní hrdinka Flynn žije na americkém zapadákově, kde si krátí každodenní nudu hraním nejmodernějších videoher. Čas od času si se svým bratrem Burtonem přivydělává hraním ve virtuální realitě. Je tak dobrá, že dostane k otestování nový headset, který ovšem skrývá pár překvapení. Simulace dává průchod jejím touhám po poslání, romanci i luxusu v něčem, co se zdá být jen hrou. Tahle hra ale vystavuje ji i její rodinu reálnému nebezpečí.

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

Tak co vy na to, co si pustíte dnes večer?

 

Markéta Patková

Markéta je copywriterka na rodičovské. Svůj čas velmi nerovnoměrně dělí mezi čtení knih, psaní textů, skotačení po hřištích s dcerou Medou a popíjení cappuccina v dejvických kavárnách.

Příspěvky autora