blog

5 knih, které chci číst v červnu

V tomhle článku vám píšu o tipech na knihy zase trochu jinak - přečetla jsem totiž zatím jen jednu (a ještě se k ní budu vracet) a další na mě teprve čekají. Jsou to knihy, které si teprve chci přečíst a povím vám, proč jsem se na ně nechala navnadit - třeba se pak navnadíte taky!

Knižních novinek je teď opravdu požehnaně a my se je snažíme mapovat, jak jen to jenom jde! Rozhodla jsem se, že navrch k tomu vám vyberu své “creme de la creme”, tedy ty knižní záležitosti, které mám aktuálně ve wishlistu na prvním místě, na které se nejvíc těším a jsem přesvědčená, že se mi povede vyhradit si na ně v červnu dostatek času.

Těla | Klára Vlasáková

Tuhle jedinou knihu ze všech zmiňovaných už mám přečtenou, na našem blogu už na ni najdete i podrobnou recenzi. Vybrala jsem ji záměrně nejen proto, že já sama osobně jsem z ní absolutně nadšená, ale i proto, že jde o aktuální knihu našeho Čtenářského klubu a myslím, že už se dá objektivně říct, že letošní vybrané kousky v klubu opravdu slaví velký úspěch a vše jsou to zajímavé knihy, které vás opravdu baví. Já sama si Těla rozhodně přečtu jednou znovu, nutím je všem, kudy chodím, pořád ještě knížkou sem tam listuju a nemám žádné pochybnosti, že se jedná o jednu z mých top knih letošního roku.

Těla vyprávějí o matkách a dcerách, jejich poutech, rozepřích a emocích. V knize sledujeme ovdovělou šedesátnici Marii, která zrovna vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně. Róza se připravuje na vlastní mateřskou roli a zároveň objevuje, že svým blízkým porozumíme teprve tehdy, když o nich začneme vyprávět.


Srpny | Jakub Stanjura

Přiznávám bez mučení, že tahle kniha mě v edičním plánu Hostu zaujala ihned díky své originální a poutavé obálce – a následně hned díky anotaci, která zmiňuje gaslighting, tedy formu manipulace, při níž oběť zpochybňuje vlastní racionalitu, paměť i celkové vnímání reality. Jde o Stanjurův debut a já jsem nesmírně zvědavá a natěšená na to, co tenhle příběh přinese.

Hlavní hrdinkou příběhu je tu Daniela, která vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s nevysvětlitelnou pravidelností – každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že minulosti se utéct nedá.


Vězeňkyně | B. A. Paris

I když thrillerům už neholduju tolik jako dříve, pořád ještě si ráda dopřeju kvalitní thrillerový zážitek. Mou sázkou na jistotu v tomhle žánru jsou Shari Lapena a právě B. A. Paris, které teď v češtině vyšla nová kniha jménem Vězeňkyně. Mou jedničkou mezi Parisinými knihami zatím zůstává Za zavřenými dveřmi a jsem nesmírně zvědavá, jestli se jí touhle novinkou podaří mou nejoblíbenější knížku trumfnout.

V klaustrofobickém thrilleru se seznamujeme s Amélií, která se o sebe vždy uměla postarat – když v šestnácti osiřela, vybudovala si nový život v Londýně. Tam se taky seznámila s okouzlujícím miliardářem Nedem Hawthorpem a impulzivně souhlasila s jeho nabídkou k sňatku. Ví ale, koho si vlastně vzala? To je jedna z tisíce otázek, které se jí honí hlavou, když se probudí uvězněná v temné místnosti. Jejími jedinými společníky jsou mlčenliví únosci. Pak ovšem Amelie zaslechne hlas svého manžela a najednou už si není jistá, odkud jí vlastně hrozí nebezpečí. Dáte knížce šanci?


Naše ztracená srdce | Celeste Ng

Na tuhle jsem se nesmírně těšila! Celeste Ng patří jednoznačně mezi mé oblíbené spisovatelky a pokud máte v oblibě současnou psychologickou prózu, asi vám ji nemusím blíže představovat. Pořád si nejsem jistá, jestli mám raději knihu Vše, co jsme si nikdy neřekli, nebo Ohníčky všude kolem. Která je číslo jedna pro vás?

Třetí román americké spisovatelky s hongkongskými kořeny se odehrává v současných Spojených státech po ničivé ekonomické krizi. Během ní postupně zavládly protičínské nálady, které vedly až k zavedení zákonů na ochranu amerických hodnot. Na jejich základě jsou Američané čínského, ale i jiného asijského původu pod ostrým dozorem úřadů i veřejnosti. Pronásledováni, trestáni i likvidováni jsou ale všichni, kdo proti diskriminačním zákonům jakkoli vystupují. Jedním z opatření proti těmto lidem je odebírání dětí. Celeste Ng se inspirovala mnoha skutečnými událostmi a historickými osobnostmi. Diskriminační zákony a protiasijské nálady v USA existovaly nejen za druhé světové války, ale také během nedávné covidové pandemie. V kontextu současného světového dění je román až mrazivě aktuální.


Kde jsi, když nejsi | Radka Třeštíková

A konečně poslední titul, na který jsem nesmírně zvědavá – zbrusu nový román Radky Třeštíkové! Zatímco její dřívější knihy jako byly To prší moře, Osm nebo Bábovky mě bavily velmi a zhltla jsem je v podstatě naráz, ty novější – Veselí, Foukneš do pěny, Tajemství – mě naopak nebavily vůbec. Jsem ale upřímně zvědavá pokaždé, když od Třeštíkové něco vyjde, protože každá její kniha je (alespoň mi to tak připadá) úplně jiná, než ta předchozí. Zvědavější jsem o to víc vzhledem k tomu, že jsem po vydání poslední Třeštíkové knihy s názvem Tajemství zaznamenala, že už další romány psát nechce. Tahle je tedy pro to pro mě o to větším překvapením a těším se, až se do ní pustím a zjistím, co přináší.

V Kde jsi, když nejsi, slibuje autorka bouřlivé, syrové a vášnivé vyprávění o rozchodu. Jde prý o příběh bez pravidel o svobodě, závislosti, zbabělosti a statečnosti. O poslušnosti, laskavosti i lhostejnosti. O těch nejlepších a nejhorších rozhodnutích. O naději a beznaději. O zraňování a zraňování se. Přečtete si?

Čtěte také  Barva nachu: Dopřejte si silný a dojemný příběh

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora