blog

5 důvodů, proč se pustit do knih Jodi Picoultové

Jodi Picoultová je bestsellerová autorka, jejíž knížky kromě zábavy přinášejí i výživnou porci poznání. Už jste četli některou z nich? Pokud ne, zpozorněte! Téhle autorce už u nás vyšlo několik soudobých společenských románů, kterým rozhodně stojí za to dát šanci. A čím že vás dostanou? Na to se hned podíváme!

1. Otevírání důležitých témat

Jedním z největších přínosů knih od Jodi Picoultové je rozhodně to, že otevírají důležitá společenská témata. Některá z nich jsou kontroverzní (Záblesk života se například dotýká palčivé otázky potratů), o dalších se skoro nemluví – v tomto ohledu je enormně zajímavý titul Je to i můj život, který zpracovává jeden specifický případ dárcovství orgánů. Román Vypravěčka zase autorka zasvětila holokaustu. To sice není téma, o kterém by se nepsalo (ba naopak), ale právě tahle knížka nechává čtenáře na zločiny páchané během druhé světové války nahlížet z poměrně neobvyklého úhlu pohledu, díky čemuž ve vás bude příběh doznívat ještě dlouho po dočtení.

2. Rozvíjení empatie

Všechny knížky Jodi Picoultové navíc dokonale rozvíjejí empatii. Tahle spisovatelka totiž každé z témat rozloží na prvočinitele, takže na problém vždy pohlížíte ne ze dvou, ale hned z několika úhlů pohledu. A protože má autorka úžasnou schopnost každou z perspektiv zasadit do příběhového kontextu, tak všechny z postav nakonec perfektně chápete. Rozumíte tomu, proč reagují tak, jak reagují. Soucítíte s nimi, i když jste „na druhé straně barikády“. Váš vhled do problematiky se prohloubí a po dočtení kterékoli z autorčiných knih jste – co se empatie týče – zase o něco bohatší.

3. Rozšíření obzorů

Kromě toho, že vás autorka dokonale vtáhne do problémů, které ve svých románech primárně řeší, vám také pokaždé nabídne nějaké ty zajímavosti „bokem“. A to je mnohdy fakt pecka. Kniha dvou cest se například napůl odehrává v Egyptě, takže se dozvíte leccos o egyptologii a hieroglyfech. Z titulu Desátý kruh sem tam vykoukne Dantovo pojetí pekla, v románu Čas odejít hlavní hrdinka zkoumá chování slonů.

A protože Jodi Picoultová ke svému psaní přistupuje profesionálně a nikdy nezapomene důkladně prozkoumat terén, nemusíte se bát, že by tahle „vzdělávací okénka“ nebyla pravdivá. Prostě jen nasáváte střípky vědění a vychutnáváte si příběh.

Čtěte také  Proč bychom měli číst queer literaturu po celý rok

4. Čtivost!

Jednou ze základních ingrediencí dobré knihy je samozřejmě čtivost. A ani ta v knihách Jodi Picoultové nechybí. Pravda je, že občas chvíli trvá, než se jaksepatří začtete, a přiznejme si, že někdy je třeba si na to pravé napětí ždibec počkat. Pak ale nebudete litovat! V několika případech vám dokonce autorka naservíruje tak nečekanou pointu, že vám z ní totálně spadne čelist. Třeba takový závěr knihy Čas odejít – to máte skoro chuť dát si okamžitý re-reading, protože na to koukáte a fakt vám není jasné, jak jste „to“ mohli přehlídnout.

5. S Jodi Picoultovou budete mít pořád co číst

A konečně! Pokud vás knihy Jodi Picoultové chytnou, budete mít ještě dlouho co číst – v překladu téhle autorce vyšlo jedenáct románů ze současnosti (+ něco málo v žánru YA), což je samo o sobě pořádná „čtecí zásoba“. Navíc by se u nás letos v listopadu měla objevit autorčina novinka Kéž bys tu byl, která v zahraničí zaznamenala nemalý úspěch a na kterou už se i my hooodně těšíme!

Tak co? Nalákali jsme vás? Kterou knížkou od Jodi Picoultové začnete? 🙂

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora