blog

Dámský klub půlnočního plavání: Nechte všechny své starosti odplout v moři

Dámský klub půlnočního plavání je kniha, ve které se snoubí krásy irského pobřeží a příběh o přátelství. Vyvolává v nás naději, že nic není tak hrozné, jak se může zprvu zdát. Nechte se příběhem strhnout a třeba i vy objevíte svůj nový oblíbený rituál.

Irská autorka Faith Hoganová se narodila v hrabství Mayo, kde se odehrává i děj knihy. Na kontě má už mnoho romantických knih a pod pseudonymem Geraldine Hoganová ještě navíc vydává sérii kriminální příběhů Corbally. Dámský klub půlnočního plavání je její zatím první česky vydanou knihou. Zároveň je Dámský klub prvním svazkem edice Přítelkyně, kterou se nakladatelství Prostor odkazuje na slavnou tetralogii Geniální přítelkyně jejich kmenové autorky Eleny Ferrante. V této edici se chce Prostor zaměřit na prózu současných českých i zahraničních autorek, ve které vystupují výrazné ženské hrdinky. Určitě nejsem jediná, kdo se těší na další knihy!

Západní pobřeží Irska, kde autorka žije se svou rodinou, jí bývá často v knihách inspirací. V Dámském klubu půlnočního plavání tomu není jinak. Knihou je prostoupena místní divoká krajina, při čtení můžete cítit vítr ve vlasech, který s sebou přináší slané kapky Atlantického oceánu. Až si budete číst o rozbouřeném moři a procházkách po písečných plážích, nezapomeňte si vygooglit fotky, je to krása!

V knize se setkáváme s čerstvě ovdovělou Elizabeth, která po manželově smrti odhalila jeho tajemství. Dluhy tak vysoké, že Elizabeth pravděpodobně přijde o střechu nad hlavou i lékařskou praxi, která tu po manželovi zůstala. Naštěstí může sdílet své trápení s nejlepší přítelkyní Jo, která se s ničím moc nepáře a je tak jejím úplným opakem. Jo žije v malém útulném domku a každý den se věnuje svému oblíbenému rituálu – půlnočnímu plavání v moři. K tomu se snaží přimět i svou přítelkyni Elisabeth a dceru Lucy, která u Jo tráví po rozvodu a náročné práci v nemocnici tolik potřebnou dovolenou. Tu se snaží využít k tomu, aby vymyslela, co dál se svým životem.

V Dámském klubu půlnočního plavání se řeší i motiv Magdaleniných prádelen, které byly například ústředním motivem knihy Takové maličkosti irské spisovatelky Claire Keeganové. A jestli jste jednu z letošních martinusáckých knih měsíce ještě nečetli, na blogu na ni najdete recenzi, která vás třeba přesvědčí.

Čtěte také  Máte chuť na ujetou sci-fi knížku? Zkuste Šňůraře!

Ale zpátky k Dámskému klubu, knize o síle přátelství, které dokáže vyřešit problémy, které se mohou zprvu zdát neřešitelné. Objevení nových postav s sebou přináší lehké (a občas i silné) tušení, proč tam jsou a jaké budou mít vztahy k již známým postavám. Takže už jen čekáte, kdy a jak se „to“ stane, ale ta určitá předvídatelnost příběhu vůbec neubírá na čtivosti. Sice se na můj vkus v knize moc utírají slzy dojetí, které tam tryskají každou chvíli, ale dávají v příběhu smysl. Příběh je to i přes těžkosti a životní zkoušky jednotlivých postav lehký a čtivý, plný radosti a naděje, ale rozhodně ne nijak hloupý. A třeba vás naláká k tomu, abyste stejně jako Jo nechali všechny starosti a obavy odplout v moři nebo rybníce.

Tereza Kreuselová

Tereza přispívá na martinusácký blog, aby své okolí tolik nezahlcovala vyprávěním o knihách, které si zaručeně musí přečíst. Miluje pozdní odpoledne s šálkem kávy a rozečtenou knihou. Nejčastěji má v ruce současnou beletrii, ale nebojí se ani klasiky nebo non-fiction. A jaké jsou její oblíbené? Neopouštěj mě, Svět podle Garpa, Anna Karenina nebo Malý život. A samozřejmě Mumini!

Příspěvky autora