blog

Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

I ve 21. století můžete narazit na hromádky hořících knih. Obzvlášť v Americe, kde se už nějakou dobu odehrává boj o literaturu ve školách. Internetem tak kolují obrázky amerických politiků, jak s plamenometem v ruce zapalují sérii Harryho Pottera nebo třeba Stmívání. Jak k tomu došlo?

Více než 1200 knih. Tolik bylo v roce 2023 na některých amerických školách zakázáno. Zmizely ze školních knihoven nebo tříd a knihovníkům a knihovnicím, kteří by je studentům i přesto nabízeli, momentálně hrozí vězení.

Podle dostupných dat americké neziskové organizace PEN America nejde o nijak pozvolný zákaz, ještě v roce 2022 bylo knih, které se nesmějí číst, čtyřikrát méně než teď. Nejvíce se jich zakazuje na Floridě, v Texasu, Missouri, Utahu a Jižní Karolíně.

Vše přitom začalo pohoršenými rodiči, kteří o vyřazení některých titulů z četby začali usilovat jako první. Postupem času se tohoto tématu ujali i konzervativní politici, a tak vznikly zákony, které literaturu v Americe otevřeně cenzurují.

Jaké knihy se v Americe zakazují

„Odstraňují se i celé police,“ říká v jednom z rozhovorů ředitelka organizace PEN America Allison Lee. Nejde však o jen tak ledajaké police. Většina vyloučených knih se totiž zabývá tématy, jako je sexuální či genderová identita, rasové otázky nebo například etnická či genderová nerovnost.

Nejzakazovanější knihou napříč Amerikou se stal autobiografický komiks Gender Queer nebinárního autorstva Maiy Kobabe. Dílo bylo zavrženo proto, že v něm kromě všeho najdeme taky ilustrace týkající se sexu nebo například menstruace. Hned v závěsu je sbírka esejů All Boys Aren’t Blue, v níž George M. Johnson otevřeně mluví o tom, jaké to je vyrůstat v New Jersey, a přitom být queer a spadat pod jiné než bílé etnikum.

Zákaz se neomezuje ani na umělce a umělkyně, kteří obdrželi prestižní literární ocenění. V žebříčku nejzakazovanějších knih totiž najdeme i Velmi modré oči od Toni Morrison, která v roce 1993 získala Nobelovu cenu za literaturu. Důvod vyřazení? Její román obsahuje násilí v různých podobách – takových, před kterými bychom se zřejmě měli naučit zavírat oči.

Čtěte také  Petra Dvořáková: Když píšu, jsem každou postavou, za kterou mluvím

3 zakázané knihy, které bych doporučil každému

I když se říká, že zakázané ovoce chutná nejlépe, číst zakázané knihy jen proto, že se to nesmí, by bylo trochu povrchní. Všechny, které mi ale zatím přišly pod ruku, pro mě byly důležité. Obohatily mě a troufnu si říct, že by většinovému čtenářstvu dokázaly rozšířit perspektivu.

Tady jsou 3 zakázané knížky, na které myslím i po dočtení:

Toni Morrison | Velmi modré oči

Kniha, která v originále vyšla pod názvem The Bluest Eye a která se doteď řadí mezi to nejlepší, co jsem kdy četl. Sledujeme v ní život Pecoly, dívky vyrůstající v dysfunkční rodině a společnosti, která na ženy klade nepřiměřené a dost často velmi privilegované ideály krásy.


Margaret Atwood | Příběh služebnice

Dystopický obraz Ameriky, v němž jsou ženy využívány jako pouhé nástroje k plození dětí, muži dominují všemu okolo a kdokoliv, kdo do nového systému nezapadá, si zaslouží smrt. Je to kruté, nepříjemné čtení, ale v době, kdy je právo na potrat zpochybňováno a odpíráno, čím dál důležitější. Margaret Atwood dokonce vydala i nehořlavou verzi – pro všechny, kdo by chtěli tuhle zakázanou knihu pro jistotu ještě spálit.


Sherman Alexie | The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian

Young adult kousek, který sice nebyl přeložený do češtiny, ale který pravděpodobně zvládnete, i když v angličtině běžně nečtete. Očima vyrůstajícího chlapce nahlížíme na život v rezervaci původních obyvatel Ameriky a dospívání v převážně bělošském světě. Je to zábavné a hlavně poučné čtení, v amerických školách samozřejmě zakázané kvůli častým“ sprostým slovům a zmínkám o sexu.

Jakub Stanjura

Jakub je copywriter a spisovatel. Čte i píše, kdy může, a když zrovna nemůže, těší se, až zase bude moct. Nejraději má anglicky psanou beletrii a cokoliv od Margaret Atwood. Napsal psychologický román Srpny, ve kterém se věnuje úzkostem a manipulaci ve vztazích.

Příspěvky autora