blog

Deset znaků opravdového bookstera

27.07. 2012

Jistě jste už slyšeli pojmenování hipster. Jde o člověka, který je oddaný retro módě, nezávislé hudbě a filmu. Klasický hipster uznává pouze fotky upravené přes Instagram nebo odfocené Lomo fotoaparátem, na svět se dívá přes hrubé kostěné brýle a jeho kolo vypadá, že pamatuje Masaryka (i když zdání samozřejmě klame a ve skutečnosti se jedná o nejnovější výkřik designu).

V našem knižním světě však máme vlastní nezávislé duše. Jsou to takoví naši knižní hipsteři. Čili booksteři. A jak poznáte pravého bookstera? Jednoduše! Stačí si všímat těchto deseti znaků!

1. Správný bookster si fotí knihy na Instagram

Pravému hipsterovi chutná oběd nejlépe, pokud se jím může pochlubit na Instagramu. Správný bookster zažívá něco podobného, ??ale u knihy! Kniha se počítá jako přečtená, pouze pokud je zvěčněna na Instagramu nebo sdílená na Facebooku a Twitteru s hashtagem #bookster. Schválně, co právě čtete?

2. Bookster má titulní fotku na Facebooku s knižní tématikou

Ať už půjde o citát z oblíbené knihy nebo o poličku plnou knih, správný bookster musí zaplnit svou nástěnku na Facebooku knihami. Na výběr je milion možností – citát z knihy, obrázek knihy, oblíbená kniha, fotky plné knih, bookster s knihou atd.. Kreativitě se meze nekladou. Například toto je naše oblíbená titulní fotka. Poznáváte?

 

3. Typický bookster je Mayorem na Foursquare alespoň v jednom knihkupectví nebo knihovně

Základní povinností každého začínajícího bookstera je získat Foursquare knižní odznak. Typický bookster však jde ještě dál a je Mayorem alespoň v jednom knihkupectví nebo knihovně. Samozřejmě starostování si úzkostlivě hlídá a v daném knihkupectví nebo knihovně ho díky častým návštěvám už znají jménem.

4. Správný bookster má Pinterest nástěnku plnou zajímavých knihoven

Bookster je maniak na sociální sítě, a proto s oblibou používá i Pinterest. Samozřejmě, tam kde si jiní sbírají fotky “cool” aut, drinků, módních výstřelků, si on vyvěšuje na své nástěnky zajímavé knihovny, které jednou určitě bude mít i doma. Jelikož je knihovna z Ikei jen nutné ekonomické zlo, jeho skutečným snem je mít doma nejkrásnější a designérský nejlepší knihovnu vůbec.

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

Kdo by doma nechtěl knihostrom?

5. Bookster čte e-knihy, využívá technologie a aplikace

Čtečka e-knih a aplikace na poslech audioknih patří k booksterově základní technologické výbavě. Jasně, vůni papírových knih miluje, ale rozhodně mu to nebrání ve využívání výhod elektronických knih. A procházkám v přírodě se také nebrání! Vždyť to je ideální příležitost vyslechnout si zajímavou audioknihy!

6. Typický bookster o knihách i píše

Správný bookster má blog, kde píše o knihách. Ať už jsou to recenze, tipy na zajímavé knihy nebo čtenářský deník, bookster prostě cítí potřebu podělit se o své dojmy a vědomosti o knihách. Samozřejmě, správný bookster se alespoň jednou v životě pokusil (více či méně úspěšně) napsat povídku, kterou pak nutil číst všechny své kamarády. O rozepsaném románu, který se povaluje v tajném složce počítače ani nemluvě.

7. Bookster čte na netypických místech

V tramvaji dokáže číst každý, ale zkusili jste už číst svou oblíbenou knihu během chůze do práce, nebo během pracovní porady s kolegy? No ano, bookster se neodtrhne od své oblíbené knihy kvůli nějaké malichernosti (válka, zombie apokalypsa, písemka ve škole)! Ať se děje cokoliv, knihu jednoduše dočte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otázka dne – jak se tam dostal?!

8. Bookster nosí oblečení s knižní tématikou

Každý správný bookster nosí oblečení a doplňky s knižní tématikou. Ať už jde o naušnice v podobě knih nebo o knižní trička, každý den musí mít na sobě něco s knihou.

9. Bookster se bez knihy ani nepohne

Povinnou výbavou v batohu každého bookstera je kniha. Nechodí bez ní nikam – ať už jde na pracovní setkání, rande, koncert rockové kapely nebo hlídat sestřiny děti. Když bookster přijde do kavárny, místo telefonu vyloží na stůl jako první knihu (neplatí pro knihovnu nebo knihkupectví, kde je Mayor, tam je prvním krokem checknutí!).

Čtěte také  Klára Vlasáková: Změny ženského těla jsou takřka věc veřejná

10. Bookster nečte mainstreamovou literaturu

O knihách často diskutuje, ví co je dobré, ví, co je trendy, ale jen málokdy se trend shoduje s jeho vkusem. Bookster tak chová přirozenou nedůvěru vůči třpytivým upírům, zfilmování knihy automaticky považuje za její degradaci a žebříčky nejprodávanějších knih podrobuje zdrcující kritice o upadajícím vkusu běžných čtenářů. Bookster tak upřednostní tvorbu beatniků, literární klasiku a všechno to, co jde mimo hlavní proud.

+ Bonusový znak

Moleskine! Nic víc není třeba dodávat.

PS: Podobně jako všechny odporné generalizace, i tuto třeba brát s humorem a nadhledem. Vždyť v konečném důsledku vůbec nezáleží na tom, zda jsme booksteři nebo ne, hlavně, že nás čtení baví a obohacuje. Ať si v knihách každý nachází to, co mu vyhovuje a co hledá.