blog

Nejlepší knihy roku 2014

31.12. 2014

Rok 2014 přinesl spousty skvělých příběhů. Knižních i neknižních. A jeho konci všichni bilancují, jako tomu bývá na konci a začátku všeho, co nás potká. Neradi bychom, aby vám to nejlepší z roku 2014 uteklo. Proto jsme dali dohromady nejoblíbenější a nejčtenější knihy, které nám za poslední rok prošly pod rukama. Nečetli jste? Propásli jste? Vyberte si příběh, který už prověřily zástupy čtenářů před vámi a začněte nový rok s dobrou knížkou! 🙂Screenshot 2014-10-20 18.55.59

 

Knihy, které jsme si v roce 2014 zamilovali

 

ml165415Analfabetka, která uměla počítat

Jonas Jonasson  ·  Vydavatelství: Panteon, 2014

Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků!
Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu.Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.

ml185272

Mapa Anny

Marek Šindelka  Vydavatelství: Odeon, 2014

Mapa Anny je nový povídkový soubor Marka Šindelky, nositele Magnesie Litery za prózu z roku 2012. Objektem autorova pozorování jsou opět vztahy: nebezpečné, zničené, vyhořelé, vyčpělé. Povídky jsou zároveň intimnější a přímočařejší, jsou smyslné i smyslové. V silných textech nahlížíme do vztahů, které byly kdysi krásné, ale už nejsou, anebo se nedařily od počátku, ale aktéři o tom neměli ani tušení.

 
 
 
 

ml150222

Zmizelá

Gillian Flynnová  Vydavatelství: Knižní klub, 2014

Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…

 
 
 

ml164938Volání Kukačky

Robert GalbraithJ.K. Rowling  ·  Vydavatelství: Plus, 2014

Překlad: Ladislav ŠenkyříkVzrušující detektivní román J.K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se supermodelka Lula Landryová zřítí z balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, policie dojde k závěru, že šlo o sebevraždu. Její bratr má však pochybnosti – aby zjistil pravdu o její smrti, najme si soukromého detektiva. Cormoran Strike je válečný veterán, který opustil službu v Afghánistánu po těžkém zranění. Během řešení případu proniká do světa vysoké módy a mediálních celebrit, londýnské smetánky, ale i spodiny.

 

ml158531

Příspěvek k dějinám radosti

Radka Denemarková  ·  Vydavatelství: Host, 2014

Sebevražda bohatého postaršího muže se brzy ukáže jako nepravděpodobná. Vnímavý Policista neúnavně pátrá po skutečných důvodech té podivné smrti, jež ho dovedou k tajemnému domu pod Petřínem. Záhad a motivů přibývá, stejně jako hodin strávených s mladou Vdovou. Hlavními postavami jsou ale tři, možná čtyři ženy, vzdělané, smělé a oddané vyšší spravedlnosti, podle níž oběť a viník ztrácejí svou původní dualitu. A v echu doráží palčivá otázka: kolik nás ještě čeká násilí a válek, než všechno to neštěstí člověka konečně polidští?
Autorčin groteskní román valící se jako láva však také promlouvá o potřebě doteků, neboť „těla nelžou a jejich paměť neklame“. A roli přímo tažnou mají v knize svobodné bytosti, pro něž je laskavost mocnější než zákony vládců — švitořivé vlaštovky.

 

ml181916Body Book

Cameron Diaz  Vydavatelství: Jota, 2014
Překlad: Vanda Senko Ohnisková

Body Book není příručka, která by ženám předepisovala, co mají splnit za týden, za třicet dní či za rok. Je to kniha, která předpokládá dlouhodobou, nejlépe trvalou, změnu celého životního stylu. Je to rádce, s jehož pomocí můžete prožít dlouhý, šťastný a hlavně zdravý život.

 

ml177806Nevěra

Paulo Coelho  Vydavatelství: Argo, 2014

Překlad: Jindřich Vacek

Lindě je 31 let a podle mínění všech vede dokonalý život: bydlí ve Švýcarsku, v jedné z nejbezpečnějších zemí světa, má skvělé manželství, milujícího manžela, roztomilé a způsobné děti a zaměstnání novinářky, na které si nemůže stěžovat. Rutina a předvídatelnost každodenního života v ní však začínají budit pochybnosti. Už nedokáže snášet úsilí, které musí vynakládat, aby vypadala šťastně, zatímco ve skutečnosti k životu pociťuje nesmírnou apatii. To všechno se změní, když se setká s mužem, s nímž si v době dospívání byla citově blízká. Jacob je teď úspěšný politik a během interview, které s ním Linda pořizuje, v ní posléze vzbudí něco, co už dávno nepocítila: vášeň. Linda teď udělá všechno pro to, aby si tuto nedosažitelnou lásku vybojovala. Bude muset klesnout až na samé dno lidských citů, aby nakonec došla vykoupení.

 

ml166397Práce na dálku

Jason FriedDavid Heinemeier Hansson Vydavatelství: Jan Melvil publishing, 2014

Na práci z domova, vlastně odkudkoliv odjinud, hlavně ne z oficiální firemní kanceláře, je v knize nahlíženo jako na budoucnost, která se děje díky moderním technologiím právě teď. Autoři se nevěnují pouze zřejmým výhodám, jakými jsou například úspory, možnost spolupracovat s nějvětšími talenty oboru, zvýšení produktivity, konec nezaměstnanosti v malých obcích…, ale představují konkrétní postupy při přechodu na práci na dálku. Odpovídají na všechny možné výmluvy – že inovace přichází pouze v týmu, že lidem se nedá věřit a co se stane s firemní kulturou?! Diskuze je čistě praktická, Fried a Hansson před více než deseti lety založili firmu o dvou partnerech – jedním v Kodani, druhým Chicagu. Dnes mají 36 zaměstnaců a milióny uživatelů na celém světě.

Čtěte také  Reese's Book Club: Studnice skvělých knižních tipů

ml141647Přízrak

Jo Nesbo  ·  Vydavatelství: Kniha Zlín, 2014

Překlad: Kateřina KrištůfkováHarry Hole se po třech letech strávených v Hong Kongu vrací domů do Norska, nejde ovšem o žádnou zdvořilostní návštěvu. Po příletu okamžitě míří na policejní ředitelství, kde žádá svého někdejšího nadřízeného, aby se mohl ujmout vyšetřování již takřka uzavřeného a objasněného případu vraždy na drogové scéně. V Oslu se díky spolupráci nového sociálního úřadu a nového šéfa policejní složky pro potírání organizovaného zločinu snížil počet drogových gangů a značně klesl též prodej heroinu. V ulicích se však objevila nová droga jménem fiolin, opiát mnohonásobně silnější než heroin, jež vede méně často k předávkování, ale zato vyvolává mnohem silnější závislost. Harrymu je umožněno setkat se s domnělým vrahem. Jde o osmnáctiletého chlapce, jehož Harry dlouho neviděl, avšak který mu byl kdysi velice blízký. Jejich setkání není jediným překvapením, jež Harryho při vyšetřování čeká. Zpočátku vražda typická pro drogové prostředí se rozroste do rozměrů, o jakých se Harrymuani nesnilo. Sám se okamžitě ocitá ve značném nebezpečí, neboť se kvůli svým aktivitám stává velmi nepohodlnou osobou. Většina stop přitom ukazuje jediným směrem. Směrem vzhůru. A také vyšetřování vede k jedinému, nadmíru překvapivému vyústění.

ml180499Snídaně u Florentýny

Jana Zatloukalová  ·  Vydavatelství: Jana Florentýna Zatloukalová , 2014

Říká se: Snídani sněz celou, o oběd se poděl s přítelem a večeři přenech nepříteli. Když budete vařit podle této kuchařky, půjdete si pro nášup ke snídani a rozhodně se nebudete chtít dělit o svůj oběd. Florentýna se v tomto volném pokračování Kuchařky pro dceru drží hesla, že láska sice prochází žaludkem, ale zdraví ještě víc. Naučí vás vařit krásná, zdravá, vyvážená jídla na celé dopoledne. Ukáže vám, jak si je poskládat z běžných surovin, jak si je bez výčitek užít a hlavně jak je zařadit do uspěchaného života, kdy nezbývá čas na ranní kávu, natož na nějaké vyvařování. Prozradí, jak se díky svačinám do školy stát matkou roku, neutrpět u toho duševní kolaps a přitáhnout pohledy kolegů – dost možná i jejich vidličky – do své obědové krabičky.

 

ml190027Havel

Michael Žantovský Vydavatelství: Argo, 2014

Václav Havel pohledem Michaela Žantovského: už tím je řečeno vše, co nová havlovská biografie přináší. Oba muži spolu dlouhá léta úzce spolupracovali, pojilo je blízké přátelství – a politický (a do značné míry i kulturní) odkaz Václava Havla dodnes Michael Žantovský rozvíjí jakožto diplomat působící na těch nejprestižnějších velvyslaneckých postech (USA, Izrael, Velká Británie).
Jeho kniha však nabídne nejenom autorův pohled „zevnitř“; Žantovský dokáže Havlovo působení vnímat i kriticky, s maximální možnou objektivitou a lidskou i odbornou erudicí. Už prvotní autorův „nástřel“, sestávající ze tří ukázkových kapitol, vzbudil v nakladatelském světě nefalšované nadšení – a dnes jsou práva na šestisetstránkovou publikaci (již autor napsal anglicky a sám si ji coby oceňovaný překladatel přeložil do svého mateřského jazyka) prodána již do deseti jazyků, přičemž další jazykové mutace jsou v jednání.

 

ml190856Destrukční deník

Keri Smithová Vydavatelství: CooBoo, 2014
Překlad: Olga Bártová

Konečně deník, s kterým se nikdy nudit nebudete! Světový bestseller nyní i pro české tvořitele a kreativce! Destrukční deník je pro všechny, kteří si vždycky přáli vést si deník nebo skicář, ale měli potíž s tím začít, pokračovat, nebo ho dokonce dokončit. Jeho autorkou je kanadská konceptuální umělkyně Keri Smithová, která se zaměřila na výrobu kreativních deníků, a donutí vás podívat se na svět z jiného úhlu pohledu. V téhle knížečce najdete nesmírnou sbírku nápadů, jak ji zničit (pardon, kreativně vyzdobit!). Nebojte se trhání, polévání kávou či jiných destrukčních metod, tahle kniha je k tomu určená! Destrukce je hra!

 

ml158292Začni běhat

Matt Roberts Vydavatelství: Slovart CZ, 2014

V knize najdete veškeré základy, od dobré běžecké techniky přes stanovení cílů a motivaci až po plány, přípravu a rady ohledně častých poranění a namožení. Své poznatky v ní sděluje tým trenérů a zdravotníků a nechybí ani rady ohledně výběru běžecké obuvi, oblečení, doplňků a elektronických pomůcek včetně tipů, kde je seženete. Kniha pojednává o všech typech světových běžeckých podniků, od běhů pro radost a charitativních akcí až po maratony a ultradlouhé běhy. Ať už se připravujete na svůj první dobročinný pochod nebo pracujete na překonání osobního maratonského rekordu, kniha vám dodá potřebné informace i chuť probojovat se až na vrchol.

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

 

ml179924Papírová města

John Green  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2014

Po úspěchu románů Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky vychází nyní v českém překladu další dílo veleúspěšného autora Johna Greena, který si i u nás bleskurychle získal početný čtenářský fanklub. Hrdinou Papírových měst je Quentin Jacobsen, normální, trochu bojácný kluk, který má od dětství rád svou kamarádku, nádherně nespoutanou Margo Rothovou Spiegelmanovou. Ta mu pak jednou za tmy nečekaně zaklepe na okno – s výzvou, aby ji doprovázel na celonoční cestě důvtipné pomsty. Ráno jejich společné dobrodružství skončí a nastane nový den. Margo však ve škole chybí. Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že pro něj zanechala určité stopy. Znal vlastně Margo? A co jsou papírová města, s nimiž se nyní stále setkává? Oblíbený autor přináší brilantní příběh nabitý upřímnými emocemi.

 

ml184505Bridget Jonesová: Láskou šílená

Helen Fieldingová  ·  Vydavatelství: XYZ, 2014

Bridget Jonesová se vrací po téměř šestnácti letech na scénu. Leccos se bezpochyby změnilo, ale hodně toho zůstalo při starém. Pravda, Bridget zestárla, sama vychovává dvě děti, ale na jejím přístupu k životu se nezměnilo zhola nic. Někde pod povrchem té současné dospělé Bridgit je pořád ta rozpustilá třicítka, co se po hlavě vrhá do nových dobrodružství, věří v lásku až za hrob, je magnetem na trapasy a neustále řeší svou váhu. A i když do jejího seznamu předsevzetí přibyly nové výzvy („Přestanu před dětmi varovně počítat „Raz… dva…“, aniž jsem rozhodnutá, co vlastně udělám, až řeknu „tři“…“) a některé zůstaly stejné („Nebudu jíst víc než tři Big Macy nebo panini se sýrem a šunkou ze Starbucks týdně…“), je jasné, že Bridget, kterou milují miliony čtenářů po celém světě, je zpátky v plné polní. Bridget je zpět a je prostě skvělá! Budete se smát, budete plakat a hlavně – budete ji milovat!

 

ml164165

Zlodějka knih

Markus Zusak  ·  Vydavatelství: Argo, 2014 Překlad: Vít Penkala

Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující.
Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem. Vyšla poprvé v roce 2006, letos její prodej dosáhl 1 000 000 výtisků po celém světě.

 

ml161268Jídlo na prvním místě

Dallas HartwigMellisa Hartvigová  ·  Vydavatelství: Jan Melvil publishing, 2014
Jídlo na prvním místě není řadová kniha o paleodietě, tohle je Melvilem pečlivě zvolený vstupní titul nabízející skutečnou životní změnu. Že nemáte tušení, co to je paleodieta?
Všichni víme, že jídlo ovlivňuje kvalitu našeho života – ale jak velkou moc vlastně má? Melissa a Dallas vás přesvědčí, že mimořádnou! Jídlo na prvním místě je přehledný, čtivý a srozumitelný návod, díky kterému konečně pochopíte vzájemné reakce inzulínu, leptinu, kortizolu a glukagonu. Autoři vám na podkladě vědeckých výzkumů vysvětlí fakt, proč sacharidy v naší stravě nejsou tím nejpříznivějším palivem a že paleodieta je nejlepší způsob, jak je nahradit.

 

ml166412Sirotčinec slečny Peregrinové 2: Podivné město

Ransom Riggs  ·  Vydavatelství: Jota, 2014
Překlad: Bronislava GrygováPrázdné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek.

 

ml186476

Menu podle Koko

Veronika Kokešová  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2014

Veronika na svém blogu, za nějž získala ocenění Blogerka roku 2013, zkouší v kuchyni možné i nemožné, svým čtenářům představuje suroviny, se kterými při vaření pracuje, podrobně vysvětluje postupy pomocí videí, na kterých se hodně vaří, směje a zase vaří. A nejinak tomu bude i v její knize. Kuchařka Menu podle Koko obsahuje kapitoly rozdělené dle konkrétních surovin či sezóny – jídla lze mezi sebou kombinovat dle chuti. Těšit se tak můžete na menu ze dvora i z pastviny, houbové, myslivecké, masopustní či sváteční menu nebo na konečnou sladkou tečku. Každý recept bude navíc obsahovat QR kód, díky němuž si budete moct přehrát video a vařit s moderátorkou koko tváří v tvář. Těšit se můžete na opravdu originální zpracování knihy!

 

ml185434Úsměvy smutných mužů

Josef Formánek  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2014

Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru. Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny. Příběhy čtyř pacientů, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu – zbavit se závislosti, černého draka v sobě. Mrazí při sledování jejich předchozích životů, kdy se díky alkoholu ocitají až na pokraji smrti. To jim však při samotné léčbě nebrání zažívat humorné příběhy a situace, které plynou z nenormálního soužití třiceti mužů na uzavřeném oddělení. Podaří se jim přitom vyhrát válku s démonem alkoholu?

 

ml187151Eleanor a Park

Rainbow Rowellová  ·  Vydavatelství: YOLi CZ, 2014

Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře. Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály.

 
 
 

ml168553Macocha

Petra Hůlová  ·  Vydavatelství: Torst, 2014
Nový, bezpochyby nejosobitější a nejosobnější text Petry Hůlové prakticky rezignuje na vyprávění příběhu a v mnoha ohledech překračuje četná tabu dosud v literatuře ctěná. V monologu autorky, která se bez ohledu na počáteční ambice stane úspěšnou spisovatelkou druhořadé literatury, kráčíme od jednoho bolestného zauzlení k druhému: od rozpadu manželství, přes milostně-nenávistný vztah k vlastním dětem, které jí ani v dospělosti nedokáží odpustit, až k reflexi vlastní tvorby. Reálné se zde stýká s představami a jen zvolna hledáme nitky, podle nichž se ve spleti košatých obrazů dobíráme toho, co je příčinou a co následkem, co neotřele žitou skutečností a co alkoholovým excesem.

 

ml191706Opráski sčeskí historje 3

Jaz  ·  Vydavatelství: Grada, 2014

Opráski sčeskí historje jsou krátké komiksy (stripy) postavené na reálném historickém základu, který někdy doplňuje vykonstruovaná pointa. Správná gramatika v nich jde stranou, velký prostor naopak dostává specifický a často nekorektní humor. Z těchto důvodů mají jak mnoho fanoušků, tak i odpůrců. Po prvním a druhém díle vám přinášíme díl třetí s novými a ještě lepšími opráski. Opět je doplňují medajlonky velkých postav našich dějin. Dovíte se například, že velikán vědy a hrdina školních kabinetů Jan Amos Komenský, neměl rád děti, ale také to, že knihy Bohumila Hrabala jsou hned po kocovině tím nejlepším, co české pivo dalo světu.

ml190219Kitchenette – Rok v kuchyni

Markéta Pavleje Vydavatelství: KITCHENETTE, 2014
Publikace Kitchenette Rok v kuchyni vychází z blogu kitchenette.cz, který již dva roky autorka s citem a zanícením připravuje pro svoje přátele a věrné příznivce. Originální kniha, která je komplexním dílem autorky (texty, fotografie a food styling Markéta produkovala sama) vám v běhu všech čtyř ročních dob nabídne klasická jídla, trochu exotiky, spoustu sladkého a také nepřeberné možnosti, jak do kuchyně vtáhnout nové chutě a ingredience.

 
 
 

ml186243Web ostrý jako břitva

Jan Řezáč  ·  Vydavatelství: Baroque Partners, 2014
Po přečtení knihy budete rozdýchávat ztrátu iluzí o webdesignu. Ale zamyšlení nad svým procesem návrhu a doporučená literatura v každé kapitole vás vystřelí na dráhu úspěšného webdesignera.
Inspirujte se tipy, které jsem sbíral 10 let. Technika WBS usnadní nacenění webu, začnete brát vážně projektový trojimperativ a k návrhu přiberete metody Zlatých kruhů, Design studio nebo See-Think-Do framework.
Sepsal jsem svůj rámec pro návrh webu, který vás provede malou zakázkou i projektem za statisíce. Webdesigneři, grafici, analytici, kodéři a copywriteři tak lépe pochopí kontext své práce v týmu a celém procesu.

 

ml186871Pan Mercedes

Stephen King Vydavatelství: BETA – Dobrovský, 2014
Muž v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty na chodníku, na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu zmizí. Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň oznámí, že chystá mnohem strašlivější útok – masakr tisíců lidí.
Detektivní příběh ve stylu drsné školy z pera mistra napětí umožní čtenářům děsivým a nezapomenutelným způsobem nahlédnout do mysli vyšinutého vraha. Příběh byl inspirován skutečnou událostí a další skutečnou událost, což je mnohem mrazivější, předpověděl.

 

ml190260

Ukaž, co děláš!

Austin Kleon  ·  Vydavatelství: Jan Melvil publishing, 2014
Austin Kleon nás nenechal na holičkách. Opět deset kapitol, opět maximální dávka povzbuzení, nakažlivého nadšení i nesmírné touhy tvořit a tvorbu sdílet s ostatními. Jen role budou lehce obráceny. Tentokrát nás Austin naučí, že velkorysost vyhrává nad géniem a že být k nalezeni a nechat ostatní, ať kradou, je cestou k cíli zvanému „známý tvůrce”. Ve zkratce, jestli Kraď jako umělec nabádalo k tomu, abyste se nechali ovlivňovat díly jiných, tak Ukaž, co děláš nabádá k ovlivňování ostatních tím, že se o své dílo podělíte. Jednou provždy už budete vědět, proč sdílet, jak sdílet a s kým sdílet.